Terug naar Agenda

Hoe pas ik GLB-maatregelen toe op mijn bedrijf?

Excursie
Fysiek

Sinds 2023 kunnen landbouwers aan de slag met steun vanuit het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027. Het voorziet een pakket aan maatregelen die een gezonde bodem, gezonde dieren en een gezonde omgeving promoten. Er zijn eenjarige verbintenissen, de zogenaamde ‘ecoregelingen’, en meerjarige verbintenissen, de ‘agromilieuklimaatmaatregelen’.

Om deze maatregelen in de praktijk te tonen, organiseert het Vlaams Ruraal Netwerk, in samenwerking met het Departement Landbouw en Visserij, op 3 oktober een excursie in Vlaams-Brabant. Dit evenement is gericht op landbouwers. De dag start met korte presentaties over de maatregelen in zaal Glazuur in Glabbeek. Na de lunch bezoeken we de percelen van boerderij De Vaerendriesch in Kortenaken. Hierbij komen onder meer de volgende maatregelen aan bod: 

  • Bufferstroken
  • Meerjarige ecoteelten
  • Mechanische onkruidbestrijding inclusief machine aangekocht met VLIF-steun
  • Omschakeling en toepassing biologische productiemethode
  • Vruchtafwisseling met vlinderbloemigen 
  • Beheerovereenkomsten

Planning

10u00-10u30

Ontvangst met koffie

10u30-12u00

Presentatie over maatregelen en de werking van het te bezoeken bedrijf

12u00-13u00

Lunch 

13u00-15u00

Bezoek percelen

Er zal een bus worden voorzien die om 9u40 vertrekt aan het station van Tienen. 
De verwachte terugkomst aan het station van Tienen is rond 15u30. Het bezoek van de percelen zal eveneens per bus verlopen. Het is ook mogelijk om met de auto naar zaal 'Glazuur' te komen. 

Inschrijven kan via de 'ik schrijf me in' knop op deze pagina tot donderdag 28 september of tot het maximum aantal deelnemers is bereikt. 

Vlaams Ruraal Netwerk

Zaal Glazuur, Dries 7a
3880 Glabbeek
België

Delen: