Alleen overleven? (samen zoeken naar oplossingen voor plattelandsarmoede (focus eenoudergezinnen) in de Noorderkempen

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Oost
Beginjaar
2018
Projectkost
€54.000,00
Promotor
Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Ravels
Periode
-
Situering

De lokale besturen Merksplas en Ravels willen met het project 'Alleen overleven?' als promotor, en samen met een belangrijk aantal representatieve partners, zoeken naar oplossingen voor plattelandsarmoede (focus eenoudergezinnen) in de Noorderkempen. Een steekproefsgewijze representatieve bevraging richting eenoudergezinnen (zowel alleenstaande ouders met minderjarige kinderen alsook alleenstaande ouderen) wordt ontwikkeld door een studiebureau. De bevraging zelf wordt ondersteund en mee gedragen door de samenwerkende partners (o.m. vrijwilligers die langsgaan). Het ganse project wordt begeleid door een stuurgroep, samengesteld uit promotoren en partners. De resultaten van de bevraging resulteren in een aantal beleidsvoorstellen, van waaruit een concreet actieplan kan worden opgemaakt, en inventariseren de vragen waarop gericht een antwoord kan gegeven worden via een te ontwikkelen website 'alleen en wat nu?' Er worden concrete acties voorzien richting vervoersarmoede, sociaal isolement, opvang en participatie aan de samenleving en informatie, en dit op een laagdrempelige, proactieve manier.

Doelstellingen

De finale doelstelling van het project is een bijdrage leveren aan het realiseren van de missie en visie van de gemeente en het OCMW Ravels.“We willen Ravels behouden als een landelijke en groene gemeente en verder uitbouwen tot een hedendaagse gemeenschap waar het vandaag en morgen goed is om te leven en te werken. Om dit waar te maken willen we, binnen een gezond financieel kader en vanuit een duidelijke langetermijnvisie, zorgen voor een kwaliteitsvolle, correcte en sociale dienstverlening voor alle inwoners, verspreid over de vijf dorpskernen, met als doel het welzijn van iedere inwoner te verzekeren. Een goede verstandhouding tussen bestuurders en medewerkers staat hierbij centraal.”

Met een bijzondere focus op volgende punten:

  • We willen een hedendaags en efficiënt sociaal beleid, door het versterken van de werking en de dienstverlening van het Sociaal Huis, zodat iedere inwoner in de mogelijkheid is een menswaardig bestaan te leiden.
  • We willen met een sterk sociaal beleid een speciale zorg voor medemensen met minder kansen ontwikkelen, door een cliëntgerichte kwalitatieve en laagdrempelige dienstverlening met als doel de maatschappelijke integratie, gezondheid en welzijn te bevorderen.

Met het project 'alleen overleven?' proberen we op zoek te gaan naar oplossingen voor plattelandsarmoede, met focus op de eenoudergezinnen (zowel eenoudergezinnen met afhankelijke kinderen als alleenstaande ouderen) en dit op een proactieve en outreachende manier, zeer laagdrempelig. We zijn er immers van overtuigd dat er op grondgebied Ravels plattelandsarmoede is en dat niet iedereen de weg vindt (bijv. omwille van schaamte of schroom) om de nodige ondersteuning te krijgen, waarop hij/zij recht heeft. Door samen te werken met een aantal partners kunnen we mensen bereiken op een eerder informele manier. Deze partners kunnen ook signalen geven of initiatieven nemen. Specifiek voor een dunbevolkte plattelandsgemeente met vaak verre afstanden tot de dorpskern, kennen we bijvoorbeeld vervoersarmoede (zeker met het wegvallen van de belbus). Er zijn reeds initiatieven ontwikkeld (MMC/Rolmobiel) maar deze bereiken slechts bepaalde doelgroepen. We willen ook graag iedereen informeren, zodat er ten volle gebruik kan gemaakt worden van rechten.

Het voorgestelde project beoogt volgende stappen:

  • bevraging via steekproef van eenoudergezinnen op grondgebied Merksplas en Ravels - met de resultaten (welke vragen hebben mensen) zal o.a. een laagdrempelige website ontwikkeld worden (alleen en wat nu?) met bundeling van veelgestelde vragen en antwoorden 
  • ontwikkeling van deze bevraging door een studiebureau, alsook wetenschappelijke verwerking van de resultaten en opmaak van beleidsvoorstellen voor het lokaal bestuur 
  • opstart van een stuurgroep met vertegenwoordiging van promotor en partners om het volledige traject te begeleiden 
  • afnemen van de bevraging met ondersteuning door vrijwilligers van onze partners 
  • plaatselijk meer professioneel netwerken door samenwerkingsverbanden 
  • bekendmaking van de resultaten en beleidsvoorstellen aan lokaal bestuur en partners 
  • organiseren van een studiedag voor bekendmaking van de resultaten, zowel richting methodiek als richting beleidsvoorstellen zodat deze regionaal (beide leadergebieden) kunnen benut worden: ontwikkelen draaiboek, opzetten samenwerking/lerend netwerk partners en vrijwilligers alsook lancering van de website 'alleen en wat nu?' 
  • opstart van een buddywerking voor ouderen en jonge eenoudergezinnen 
  • opvang voor zieke kinderen (als de alleenstaande ouder moet gaan werken) 
  • opstart van een lerend professioneel netwerk in een plattelandsgemeente 
  • opstart van een project rond sport en/of ontspanning bij eenoudergezinnen 
  • in het kader van vervoersarmoede: aankoop van een elektrische bakfiets en de continuering van de fietsbibliotheek 
  • zoeken naar een oplossing voor de digitale snelheid die een probleem vormt voor een groot aantal alleenstaande ouderen (internet, gsm, ...)
  • ontwikkelen van een armoedetoets bij het nemen van beleidsbeslissingen. 
  • uitvoeren van andere acties die mogelijks weerhouden worden vanuit de beleidsvoorstellen.
Uitvoering

Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Ravels

Adres

2330 Merksplas
België

Christiane Bax

2380 Ravels
België

Delen: