Artiesten in residentie

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - reguliere projecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Meetjesland-Leievallei
Beginjaar
2024
Projectkost
€113.055,00
Promotor
Plattelandscentrum Meetjesland
Periode
-
Situering

Het project ‘artiesten in residentie’ wil kunstenaars en inwoners van plattelandsdorpen laten samenwerken in een artistiek kader. Op deze manier genereert het project een meerwaarde voor de lokale gemeenschap, participerende inwoners krijgen (opnieuw) meer trots en fierheid over hun dorp.

Plattelandscentrum Meetjesland wil als hoofpromotor inzetten op vier verschillende trajecten, verspreid over de Leaderregio Meetjesland Leie Schelde. Concreet gaat het over twee locaties in het Meetjesland (Eeklo & Sint-Laureins) en twee in Leie Schelde (Nazareth & De Pinte). Als locatie in Eeklo werd er gekozen voor een traject op provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve.

Doelstellingen
  1. Organisatie van een ‘open call’ voor kunstenaars
    Tijdens de eerste maanden van het project komen de projectpartners en gekozen gemeenten regelmatig samen ter voorbereiding van een ‘open call’ voor kunstenaars. Dit bestaat uit het opstellen van een reglement, objectief scoreformulier en communicatieplan. Naderhand wordt dankzij de betrokken projectpartners deze oproep wijd verspreid in de regio alsook daarbuiten.
    Na het afsluiten van de periode waar kunstenaars zich kunnen aanmelden, engageren de projectpartners zich eveneens om te jureren over de verschillende kandidaturen.
  2. De artistieke residenties
    Het 2e deel van het project bestaat eruit dat de gekozen kunstenaars gedurende een nog te bepalen tijd verblijven op de verschillende projectlocaties. Het verblijf kan al dan niet verspreid worden over een lange periode of verschillende kortere perioden. Het doel hiervan is dat de kunstenaar het dorp of locatie leert kennen, contact heeft met de inwoners, zich kan onderdompelen in de locatie en zo de ziel van het dorp kan ontdekken. Dit voedt de kunstenaar met input voor het participatieve traject.
  3. Uitwerken van participatief traject
    Met de opgedane ervaringen uit bovenstaande fase gaat de kunstenaar effectief aan de slag met een participatief traject met de inwoners. Samen met hen zal onderzocht worden aan welk thema men wil werken, welk resultaat ze voor ogen hebben en in welke kunstvorm alles uit te werken is. De kunstenaars krijgen de opdracht om ook zeker aandacht te hebben voor nieuwe doelgroepen, of groepen van mensen die zich doorgaans niet geroepen voelen om deel te nemen aan een cultuurproject. 
    Het project stelt vooraf niet vast welke soort trajecten er kunnen zijn of op welke manier alles moet verlopen. De kunstenaar moet steeds een eigen creatieve invulling kunnen brengen.
  4. Ontwikkeling van diverse kunstvormen
    Na afloop van het participatieve luik start de kunstenaar met de effectieve ontwikkeling van een artistieke creatie. Het project laat ook hier de creatieve insteek van de kunstenaar centraal staan. Voorbeelden van realisaties kunnen bijvoorbeeld zijn een beeldend werk toneelstuk, schilderkunst, een lied, een gedicht, … Tijdens de selectieprocedure zullen de projectpartners erop toezien dat er kunstenaars van uiteenlopende kunstdisciplines worden geselecteerd zodat de realisaties variëren in kunstvorm..
  5. Inspiratie
    De gekozen kunstenaars en participanten zullen elkaar gedurende het project inspireren door op regelmatige basis samen te komen onder leiding van de hoofdpromotor. Participatieve trajecten zijn geen exacte wetenschap, dus inspireren aan elkaar kan een serieuze meerwaarde bieden. 
    Zowel tijdens als na afloop van alle trajecten zullen ook uitwisselingen ontstaan tussen de betrokken gemeenten of locaties waarbij ze van elkaar kunnen leren of inspiratie opdoen. Tevens zal dit project een duurzaam effect hebben gezien de projectpartners zich na het project engageren om de opgedane kennis & ervaringen te delen met andere geïnteresseerde gemeenten.
  6. Ontwikkeling inspiratietool & toonmomenten
    De opgedane ervaringen, de afgelegde trajecten, de ontwikkelde methodieken, de gerealiseerde creaties, … vormen allemaal een bron van inspiratie naar de toekomst. Het project wil dit alles bundelen in een handig naslagwerk zodat na afloop van het project andere gemeenten deze methodiek ook kunnen hanteren. Tevens is het ook voor de betrokken kunstenaars een handige tool om na afloop kennis te geven aan hun netwerk, te gebruiken als een soort cv bij volgende opdrachten, … Op welke manier dit vorm te geven is, zal gedurende het project in overleg met de projectpartners besloten worden. 
    Aansluitend hierbij is het de bedoeling om alle creaties op een passende manier kenbaar te maken op de verschillende locaties. Ook dit zal gedurende het project in overleg met de projectpartners mee concreet vorm krijgen.
  7. Promotie & Communicatie
    Iedere doelstelling zoals hierboven beschreven heeft nood aan een goede aansluitende communicatie. De ‘open call’, het bekendmaken van het initiatief bij de bewoners, de verschillende participatieve trajecten, zowel de interne als externe inspiratie, … Overal is een goede communicatie gewenst. De projectpartners engageren zich dan ook om gezamenlijk steeds de juiste methodieken en strategie hiervoor te gebruiken.
  8. Oprichting van een stuurgroep
    Alle partners samen vormen een stuurgroep die het project mee inhoudelijk vorm en richting zal geven.
Uitvoering

Nazareth, De Pinte, Eeklo, Sint-Laureins

Projectpartners
Kunstwerkt, Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET), Toerisme Meetjesland, Cultuurregio Leie Schelde, Gemeente Sint-Laureins, Gemeente De Pinte, Gemeente Nazareth, Stad Eeklo
Delen: