Bedrijfsintegratie in praktijk. Een hefboom voor verhoogde realisatie en dialoog

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
West-Vlaanderen
Beginjaar
2021
Projectkost
€146.170,00
Promotor
Inagro
Periode
-
Situering

De realisatiegraad van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven blijft laag of gebrekkig terwijl het maatschappelijke debat rond landschapskwaliteit en vergunningen sterk leeft. Het project bedrijfsintegratie in praktijk is in deze context een hefboom naar meer realisaties en een brede dialoog. Promotor Inagro zoekt via dialoogrondes met gemeenten, landbouwers, natuurorganisaties (bvb. Regionale landschappen/Stadlandschappen) en vergunningverlenende overheden naar meer overleg, afstemming en betere kennis van de praktijknoden. Vanuit deze samenwerking en actiepunten bouwt Inagro aan een performante en provinciaal afgestemde communicatieaanpak en -tools. Op het terrein stimuleert Inagro meer en betere realisatie van de plannen via een coachingsaanbod voor landbouwers. De drempel rond onderhoud wordt aangepakt via een gebruiksvriendelijke inventaris van onderhoudsoplossingen terwijl Boerennatuur Vlaanderen verkennend veldwerk verricht voor agrobeheergroepen. Finaal beogen we meer consensus en draagvlak, een grotere bewustwording bij de sector en hogere realisatie in praktijk. 

Doelstellingen

Via samenwerking, communicatie, sensibilisering, innovatie en begeleiding beogen we finaal de realisatiegraad van landschappelijke integratie te verhogen.

  • Uitdragen van belang van landschappelijke integratie: waarom, wat, hoe ? 
  • Communicatie-instrumenten uitwerken die de provinciale visie op landschappelijk integratie visualiseren zodat alle betrokkenen dezelfde taal spreken. 
  • Sensibiliseringsacties opzetten om deze communicatie-instrumenten bekend te maken bij de diverse stakeholders (landbouwers, studiebureaus, dossierbeheerders, tuinaannemers, overheden en om met hen in dialoog te gaan. 
  • Via samenwerking en mechanisering beogen we de landbouwer te ontzorgen in het aanplanten en vooral onderhouden van zijn beplanting.
  • De samenwerking tussen de organisaties op het terrein willen we versterken, complementair afstemmen en structureel organiseren met het oog op een efficiënte ondersteuning en advisering.
  • Het maatschappelijk draagvlak voor agrarische ontwikkeling en ondernemen versterken.
Uitvoering

Inagro

Adres

8800 Roeselare
België

Delen: