Beestig Leven

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Diversificatie van landbouwactiviteiten
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2022
Projectkost
€79.945,20
Promotor
Hogeschool Gent
Periode
-
Situering

Beestig leven is een participatief landbouweducatieproject tussen Oost-Vlaamse landbouwers, leerkrachten én kinderen, begeleid door de HOGENT en het Plattelandscentrum. Beestig leven wil kinderen tussen 8 en 12 jaar informeren rond biodiversiteit op en rond het veeteeltbedrijf, klimaatimpact, het gedrag en de behoeften van landbouwdieren, en hen in contact brengen met landbouwbedrijven waar ze door interactieve didactische methoden zelf de inspanningen die gebeuren om aan deze uitdagingen tegemoet te komen kunnen ervaren.

Er wordt regelmatig negatieve info over dierlijke productie verspreid die niet altijd onderbouwd is, en waar vanuit de sector vandaag weinig tegengewicht gegeven wordt. Deze negatieve stroom zorgt voor een vervreemding van en negatieve perceptie van dierlijke productie in de maatschappij. Dit project wil de uitdagingen en inspanningen van de hedendaagse veeteelt op een evenwichtige manier belichten, en onder de aandacht brengen.

Het letterlijk of figuurlijk ontsluiten van landbouwbedrijven door deel te nemen aan landbouweducatie vergroot het vertrouwen tussen landbouwer en buurtbewoner en de sociale cohesie in plattelandsgemeenschappen, verbetert het imago van de dierlijke sector, en maakt duurzame landbouwinitiatieven toegankelijker. Concreet ontwikkelt dit project in een co-creatief proces met 5 stappen, minstens 5 aantrekkelijke, activerende educatieve pakketten die onmiddellijk ingezet kunnen worden op een landbouwbedrijf of in de klas.

Doelstellingen

Doelstellingen mbt de landbouwer

  1. Verbinding creëren tussen landbouwers, buurtbewoners en eindgebruikers om tot meer wederzijds begrip te komen. Hierin mikt dit project op een positieve bemoediging van landbouwers die inspanningen doen op het gebied van dierenwelzijn, milieu- en omgevingsimpact binnen de dierlijke productie. 
  2. Door overleg ontwikkelen van taal en inzichten die toelaten om aan visieontwikkeling te werken om zo op een correcte wijze een antwoord te bieden op de eerder negatieve perceptie die maatschappelijk leeft in verband met dierlijke productie. 
  3. Positief beeld van de dierlijke productie creëren door de positieve interacties tussen mens, dier en natuur in de landbouw en positieve zaken aan bod te komen, zonder potentiële negatieve elementen te censureren. Er wordt aandacht gegeven aan inspanningen rond dierenwelzijn, investeringen in emissie-arme bedrijven, begrazing ter bevordering van de biodiversiteit (https://vilt.be/nl/nieuws/abs-en-natuurpunt-vragen-duurzaamheidspremie-…), en aanpassingen aan rantsoen en veebeheer (https://www.fabulousfarmers.eu/nl/get-fabulous/fab-measures), voederproductie en energie- en melkbeheer (zie project KLIMREK van ILVO: https://www.klimrekproject.be/). 
  4. vanuit de ervaringen uit dit project wordt de sector hierover geïnformeerd en uitgenodigd om actief aan de slag te gaan met de ontwikkelde educatieve materialen.

Doelstellingen mbt het kind

  1. Kinderen (en via hen ook hun ouders) begeleiden om bewustere consumenten te worden door het aanbrengen van de impact van het consumentengedrag op de dagelijkse praktijk op het landbouwbedrijf 
  2. Welzijn van kinderen verbeteren door de agrarische ruimte meer toegankelijk te maken en het contact met dieren te stimuleren en een positieve ervaring aan te bieden. Een groene omgeving en contact met dieren hebben beiden een bewezen positief effect op de mentale en fysieke gezondheid. 

Doelstellingen mbt de brede maatschappij

  1. Het creëren van een breed gedragen, realistisch en evenwichtig beeld van de lokale dierlijke productie. 
Uitvoering

Hogeschool Gent

Adres

9000 Gent
België

Delen: