Bij Ons Thuis Kleurt het Hageland

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
Vlaams-Brabant
Plaatselijke Groep
PG Hageland+
Beginjaar
2019
Projectkost
€49.125,00
Promotor
BIJ ONS THUIS
Periode
-
Situering

Het Project “Bij Ons Thuis Kleurt Het Hageland” - aan u voorgesteld door de VZW Bij Ons Thuis - gaat over een warme plaats zoeken voor vluchtelingen die net een zware tocht achter de rug hebben en vaak door het toeval in het Hageland terecht gekomen zijn. Nieuwkomers die de gastvrijheid en ruggensteun van veel vrijwillige handen goed kunnen gebruiken om zich in onze mooie streek thuis te leren voelen. Over hartelijke mensen die hun deur openzetten voor deze gasten en hen de Vlaamse gebruiken en geplogenheden helpen aanleren. Van geduldige mensen die mee oefenen in het beheersen van de niet zo makkelijke Nederlandse taal, tot het zoeken van een eigen stek, het vinden van een leuke baan en het behalen van een Belgisch rijbewijs. We zoeken jullie steun voor de inrichting van een nieuw vluchtelingenhuis waar we nieuwe gasten onderdak kunnen geven en voor de oprichting van een rijschool voor vluchtelingen waar vrijwilligers onze gasten goed op weg kunnen zetten. 

Doelstellingen

Wie buiten Europa geboren is en in België komt wonen, heeft vier keer meer kans om in armoede te leven dan wie in België geboren is. De kloof tussen beide is nergens in de Europese Unie groter. De kansarmoede-index bij kinderen waarvan de moeder bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had, ligt op een onthutsende 33,5%.

De brede werking van VZW BOT, maar ook deze specifiek voor subsidie voorgelegde projecten rond huisvesting en rijopleiding, is een krachtige remedie om deze kwetsbare groep te behoeden voor kansarmoede, sociaal isolement en kansloosheid. Een goede thuisbegeleiding opent immers deuren om deze mensen en hun kinderen relationeel en sociaal naar de buitenwereld minder afhankelijk en mondiger te maken. Een rijopleiding biedt meer zelfvertrouwen en kans op werkzekerheid wat de economische en maatschappelijke integratie in de hand werkt.

In een maatschappij die inzake migratie en vreemdelingen wat aan het verzuren is, willen we met onze VZW een bescheiden, niet-moraliserend voorbeeld geven. Zoals: wij leven met deze mensen fijn samen onder één dak en in één keuken; het kan voor anderen dan ook niet zo moeilijk zijn om ze als buren te leren appreciëren. Verschillen in cultuur en religie zijn een rijkdom, geen probleem. We tonen ‘Bij Ons Thuis’ hoe respect voor mekaars eigenheid leidt tot een sfeervolle potpourri van kleuren en tradities.

Het Hageland heeft de laatste jaren een sterke groei in culturele diversiteit gekend. Met de uitstroom uit Brussel en Leuven, en ook uit het vluchtelingencentrum van Scherpenheuvel (Peeterskasteel) ondervindt de laatste jaren onze regio een opmerkelijke stijging van het aantal nieuwkomers. Dat is een uitdaging voor de Hagelanders en we hopen ons steentje te kunnen bijdragen om die uitdaging als regio cum laude op het juiste spoor te zetten.

Met ons vluchtelingenhuis hebben we eveneens verschillende specifieke doelen in gedachten:

  • Voorlopige opvang als tussenstap in het proces van inburgering.
  • Een rustpunt voor mensen die een moeilijke periode achter de rug hebben.
  • Een spaarmoment dat onze gasten toelaat zich beter voor te bereiden op de financiële sprong die ze moeten maken om op eigen benen te staan.
  • Een leerproces waarbij alle kleine dingen van het leven in Vlaanderen stap voor stap aan bod kunnen komen.
  • Naar de omgeving (buren, stads- en regiogenoten) wil het vluchtelingenhuis een contact- en ontmoetingsplaats zijn, waar oude en nieuwe buren mekaar kunnen leren kennen en appreciëren, wat de leefbaarheid van onze lokale gemeenschap zeker ten goede zal komen.

Met onze rijschool hebben we een aantal concrete doelen voor ogen:

  • De zelfstandigheid, onafhankelijkheid van de deelnemende nieuwkomers ontwikkelen. 
  • Hun slaagkansen op de arbeidsmarkt vergroten. 
  • Bredere en snellere deelname aan sociale activiteiten op het platteland. 
  • De band tussen rij-begeleider en nieuwkomer versterken.
  • Ook nieuwkomers betrekken die bereid zijn om rij-begeleider te worden.

We stellen voor ons project de volgende KPI’s (meetbare succesfactoren voor tussentijdse evaluatie) voor:
Vluchtelingenhuis:

  • Verdubbeling van onze huidige bezetting van een 10-tal tot een 20-tal vluchtelingen tegen midden 2020.
  • Zelf financierend zijn inzake uitbating vanaf de eerste dag (gepland 01/01/2020) 

Rijschool:

  • Begeleiding aan een 10-tal vluchtelingen per jaar (5-tal in 2019)
  • Succesratio theoretisch rijexamen: 90% na tweede poging 
  • Succesratio behalen rijbewijs: 80% na tweede poging 
  • Zelf financierend zijn inzake uitbating van rijschool: 40% vanaf midden 2019, 100% vanaf midden 2022. 

Meer algemeen is het vooropgestelde doel van VZW Bij Ons Thuis de optimale integratie van nieuwkomers. Deze doelstelling impliceert dat niet enkel wordt gezorgd voor opvang bij aankomst, maar ook voor een blijvende ondersteuning tijdens het hele inclusietraject. Voorbeelden zijn:

  • informatie verstrekken over de gangbare (ongeschreven) regels in de Hagelandse samenleving alsook over de wetgeving en hun rechten en plichten
  • helpen ontwikkelen van een milieubewustzijn
  • het aanleren van de Nederlandse taal 
  • initiatie in een aantal sociale en technische vaardigheden
  • andere groepen inspireren: het uitoefenen van een voorbeeldfunctie voor andere regio's door infoavonden in te richten 

Met dit ambitieuze project dat we met veel enthousiasme wensen uit te bouwen, hopen we dat het inspirerend kan werken voor andere individuele initiatieven naar vluchtelingen binnen en buiten het Hageland (net zoals VZW BOT zich liet inspireren door de VZW Recht Op Migratie met het vluchtelingenhuis te Wilsele). Een dergelijke voorbeeldfunctie zal ongetwijfeld bijdragen tot een positief wijzigende kijk van de publieke opinie naar de vluchtelingenproblematiek. De ontluisterende verhalen uit ons kookboek ‘Samen aan tafel’ waren een eerste aanzet om onze ‘medeburgers’ hiertoe te bewegen, en zo stigmatisering uit onze regio en ver daarbuiten te bannen.  

Uitvoering

BIJ ONS THUIS

Adres

3200 Aarschot
België

Mieke Vander Elst

3201 Langdorp
België

Delen: