BnB Bossen - Bron- en beekbegeleidende bossen als dragers van het groenblauwe netwerk

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - reguliere projecten
Thema
Biodiversiteit en landschapskwaliteit
Provincie
Oost-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Vlaamse Ardennen tot Dender
Beginjaar
2024
Projectkost
€172.190,00
Promotor
Bosgroep Oost-Vlaanderen vzw
Periode
-
Situering

Het landschap van de Vlaamse Ardennen en Denderstreek wordt gekenmerkt door kleinschaligheid waarbij verschillende vormen van landgebruik sterk met elkaar verweven zijn. Tussen weilanden en akkers liggen verspreide bosjes en kleinere boskernen die zich vaak bevinden op restgronden met een beperkte landbouwkundige waarde. Gronden met een heel sterke hellingsgraad of een slechte waterhuishouding zijn minder geschikt voor een sterk gemechaniseerde landbouw en daarom werd er in de 2e helft van de 20e eeuw dikwijls gekozen om deze te bebossen. Veel van deze BnB bossen die op die manier tot stand kwamen, zijn landschapsbepalend en vormen nu de ruggengraat van het groenblauwe netwerk in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek.
De specifieke landschapsopbouw van de streek ligt ook aan de basis van de grotere ruimtelijke spreiding van zones met hoge natuurwaarden. Zo telt het Natura 2000-gebied ‘Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuidvlaamse bossen’ maar liefst 36 deelgebieden. Dit maakt dat het groenblauwe netwerk een cruciale rol speelt in de connectiviteit tussen deze deelgebieden. De BnB bossen die gekoppeld zijn aan dit netwerk vormen bijgevolg zeer belangrijke stapstenen die soorten kunnen gebruiken als refugium tijdens hun migratie tussen deze grotere eenheden natuur. Belangrijke voorwaarde hierbij is evenwel dat de basiskwaliteit van deze stapstenen voldoende hoog is, wat nu vaak een probleem vormt.
De interactie tussen het omliggend agrarisch landschap en deze BnB bossen is groot. Dit heeft een belangrijke impact op de potenties voor biodiversiteitsontwikkeling in deze stapstenen. Tevens is de ondersteuning waarop betrokken boseigenaars kunnen rekenen, wanneer zij inspanningen willen leveren om hier de natuurkwaliteit te verbeteren, beperkt. Sinds enkele jaren focust het Vlaams beleid op de Natura 2000-gebieden om deze in een goede staat van instandhouding te krijgen. De BnB bossen die buiten deze grote eenheden natuur vallen krijgen een lagere prioriteit bij bijvoorbeeld de toekenning van Vlaamse middelen voor natuurinrichtingswerken (oa. via Projectsubsidies Natuur). Vaak is ook de maatschappelijke waardering van dergelijke bospercelen beperkt en worden ze snel bestempeld als ‘slechts een populierenbosje’. Hierbij wordt dan makkelijk voorbij gegaan aan de actuele waarde en de potenties als ecologische stapsteen die deze BnB bossen hebben. Deze bossen leveren ook nog heel wat andere ecosysteemdiensten zoals koolstoffixatie en waterretentie op microniveau in de bovenlopen van de stroombekkens. Een betere ondersteuning van de betrokken boseigenaars om deze stapstenen te onderhouden, gekoppeld aan een grotere maatschappelijke waardering voor de inspanningen die zij hiertoe leveren, zou dus zeker bijdragen aan een versterking van het groenblauwe netwerk. 
De sterke verwevenheid van deze BnB bossen met het omliggend agrarisch landschap zorgt vaak voor conflictsituaties tussen aanpalende eigenaars en gebruikers. Problemen van overwas, minopbrengsten van landbouwgewassen in de randzone, impact van gewasbeschermingsmiddelen op fauna en flora in de bosrand of het respecteren van de perceelsgrens komen regelmatig voor. Gelet op het feit dat het behoud van deze bosjes wettelijk verankerd is en maatschappelijk ook niet in vraag wordt gesteld, dringt een duurzaam ‘samenlevingsmodel’ zich op. Dit project wenst een aanzet te geven van hoe dit, in vele gevallen, conflictmodel op termijn zou kunnen evolueren naar een overlegmodel met wederzijds begrip en respect voor elkaars standpunten. In het communicatieluik van dit project zal daarom zowel aandacht geschonken worden aan de uitdagingen waar de bosbeheerder voor staat, als aan deze waarmee de aanpalende landbouwer voor staat. Het gecombineerd uitvoeren van kleinschalige ingrepen die elkaar kunnen versterken, kan leiden tot een win-win situatie voor beide betrokken partijen. Hierbij wordt vb. gedacht aan de koppeling van de aanleg van een bosrand met de inzaai van een bloemstrook op het aanpalend akkerland.
De terreinrealisaties die gepland zijn in het kader van dit project zullen prioritair gebeuren in twee focusgebieden nl. ‘Denderflanken West’ en ‘Bovenlopen van de Zwalm’. Een concentratie aan realisaties in een beperkt aantal beekvalleien kan een soort van demonstratiefunctie hebben die als voorbeeld kan dienen voor andere regio’s.  
Het gebied ‘Denderflanken West’ omvat de bovenlopen van de Moenebroekbeek en ligt op het grondgebied van Lierde, een gedeelte van Geraardsbergen (ten noorden van Dendervallei) en een gedeelte van Brakel (Everbeek en Parike). Dit gebied maakt deel uit van het projectgebied T.OP Dender (Territoriaal Ontwikkelingsprogramma Dender) dat onder meer als doelstelling heeft de omgevingskwaliteit in de Dendervallei te verbeteren. Voorliggend projectvoorstel is complementair aan Werf 2 ‘Groenblauwe Denderflanken’ van T.OP Dender waarin acties voorzien zijn rond het versterken van het bestaande groenblauwe netwerk, maar geen specifieke maatregelen rond biotoopversterking van BnB bossen en perceelsranden van aanpalende landbouwgronden. Bij T.OP Dender zijn reeds partners zoals VLM en Dienst Landbouw POV betrokken wat bijkomende opportuniteiten creëert voor de uitvoering van voorliggend project.

Doelstellingen
  1. Verhogen van biodiversiteit van BnB bossen.
    In de bron- en beekbegeleidende bospercelen die aansluiten op het groenblauwe netwerk zullen natuurinrichtingswerken worden uitgevoerd die als doel hebben de natuurkwaliteit te verhogen. Deze natuurinrichtingswerken omvatten:
    •    Aanleg van nieuwe bosranden: 
    Vaak is er een scherpe overgang tussen de bospercelen en de aanpalende landbouwpercelen. Een meer geleidelijke overgang door middel van een bosrand zorgt enerzijds voor een buffering van de randwerking en anderzijds ook voor een aanzienlijke habitatverbetering. De levenscyclus van heel veel planten- en dierensoorten is immers volledig of gedeeltelijk afhankelijk van de biotopen die voorkomen in een dergelijke bosrand. Bij de aanleg van de nieuwe bosranden zullen er standplaatsgeschikte struiksoorten zoals vb. meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos, rode kornoelje, kardinaalsmuts,… worden aangeplant.
    Doel: aanleg van 1 km nieuwe bosranden in de BnB bossen in de 2 geselecteerde gebieden waar het Leaderproject zal worden uitgevoerd.
    •    Beheer van bestaande bosranden / uitvoeren achterstallige snoeiwerken:
    Bestaande bosranden hebben vaak een achterstallig (hakhout)beheer. Het periodiek afzetten van de struiken in de bosrand zorgt voor verjonging wat bijdraagt aan de vitaliteit van de bosrand. Anderzijds kan het uitvoeren van achterstallige snoeiwerken ook bijdragen aan het beperken van de hinder door overwas voor de aanpalende gebruiker.
    Doel: onderhoud van 2 km bestaande bosranden in de BnB bossen in de 2 geselecteerde gebieden.
    •    Aanplant struiklaag en/of nevenetage:
    Sommige BnB bossen zijn structuurarm waarbij de struiklaag ontbreekt en de boomlaag enkel uit populier bestaat. Door het groepsgewijs inplanten van struiken of bomen die kunnen uitgroeien tot de nevenetage kan de structuurdiversiteit van deze bospercelen verhoogd worden. 
    Doel: versterken van de struiklaag en nevenetage in BnB bossen door groepsgewijze aanplant van struiken en bomen over een gezamenlijke oppervlakte van 2 ha.
    •    Aanleg of onderhoud van poelen 
    De BnB bossen worden vaak gekenmerkt door een vrij hoge grondwaterstand. Dit maakt dat deze in bepaalde omstandigheden geschikt kunnen zijn voor de aanleg van een poel. Belangrijke voorwaarden hierbij is dat de aanleg niet gebeurt in zones waar er een waardevolle vegetatie (vb. oude bosflora) voorkomt en dat er voldoende lichtinval kan zijn in de poel. De toetsing aan deze voorwaarden gebeurt sowieso ook tijdens de procedure van de omgevingsvergunning.
    Doel: aanleg of onderhoud van 5 poelen in de BnB bossen in de 2 geselecteerde gebieden.
    •    Inzaaien van perceelsranden van akkerland met bloemstrook
    Dit zorgt voor een versterking van de buffering tussen landbouwactiviteiten en de aanwezige natuurwaarden in de BnB bossen.
    Doel: inzaai door landbouwers van 2 km aan bloemstroken (gem. 10m breed) op akkerlanden die grenzen aan de BnB bossen in de 2 geselecteerde gebieden.
  2. Sensibiliseren over de waarde die dergelijke bossen hebben als dragers van de groenblauwe netwerken
    Doel van dit project is om een sensibiliseringscampagne op te zetten over de waarde van deze BnB bossen als dragers van het groenblauwe netwerk. Dit zal gebeuren aan de hand van volgende output:
    •    Minstens 2 artikels over de waarde en potenties van BnB bossen en deze verspreiden via diverse kanalen: oa tijdschrift en website van Bosgroep en deze van geïnteresseerde derden;
    •    Content voor social media over de waarde van BnB bossen (oa. aan de hand van algemene info of specifieke waarnemingen) en over inrichtingswerken die de functie als ecologische stapsteen verbeteren ( oa. aan de hand van concrete cases van uitgevoerde inrichtingsmaatregelen). Deze content zal verspreid worden via de kanalen van bosgroep en gedeeld kan worden door derden;
    •    Een digitale folder met als doelpubliek boseigenaars, landbouworganisaties en lokale besturen rond ‘Code goed Nabuurschap’. In deze folder zullen tips en tricks staan over hoe BnB bossen optimaal beheerd kunnen worden en welke mogelijkheden er zijn om de randzone optimaal in te richten, zowel vanuit ecologisch als vanuit functioneel standpunt. 
    •    Organiseren van een vormingsmoment over het belang van BnB bossen en de mogelijkheden tot beheer om de ecosysteemdiensten die zij leveren te optimaliseren. Bedoeling is om een ruim publiek aan te spreken door het vormingsmoment laagdrempelig te houden en waarbij de klemtoon zal liggen op concrete voorbeelden en realisaties.
Uitvoering

Geraardsbergen, Lierde, Zottegem, Zwalm, Brakel, Horebeke, Maarkedal

Delen: