Bomen plannen/beheren/planten

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
West-Vlaanderen
Beginjaar
2020
Projectkost
€626.510,00
Promotor
Regionaal Landschap Westhoek
Periode
-
Situering

De actuele maatschappelijke vraag naar méér bomen/bos is groot. Ondermeer de biodiversiteitscrisis, klimaatverandering, maar ook dierenwelzijn (schaduw) en 'zorg voor landschap' duwen de publieke opinie in die richting. Anderzijds is er ook puntsgewijze tegenkanting tegen bomen ; not in my backyard. Vele lokale besturen nemen deze legislatuur dan ook beleidsinitiatief mbt bomen. Ze ondertekenden het bomencharter of uiten in bestuursakkoorden/meerjarenplanning ambitie! Dit project wil een holistische samenwerking zijn met in totaal 12 gemeenten in West-Vlaanderen. Vooreerst willen we lokale besturen bewegen tot een meer planmatige omgang met het bestaand bomenpatrimonium. Een boombeheerplan is de concrete betrachting. De burger moet daarin zijn zeg kunnen hebben. Daarnaast willen we lokale besturen helpen met hun ambities tot uitbreiding van het bomenbestand op hun grondgebied. We ontwikkelen kansenkaarten die aangeven waar op het publieke terrein het lokale bestuur mogelijks zélf aan de slag kan. Daarnaast benaderen we ook twee doelgroepen actief : 1. tuiniers worden benaderd met een aanpak rond klimaatbomen. Via info-verstrekking en de terbeschikkingsstelling van bomen proberen we 'de juiste boom in de juiste tuin' te krijgen 2. bij landbouwers vestigen we de aandacht op weiden bestemd voor weidegang. Daar kan een mooie match gemaakt worden tussen dierenwelzijn en landschapszorg. 

Doelstellingen

Binnen dit project wensen we in 12 gemeenten intensief te werken rond bomen. Concreet gaat het om 3 gemeenten per werkingsgebied van iedere stad-land-schap of regionaal landschap. Per gemeente zou volgende output gerealiseerd moeten kunnen worden:

  1. De inventarisatie van het publieke bomenbestand (bomen buiten bosverband)
  2. De koppeling van bomen aan een beheerschema (wat te doen aan boom X? wanneer?)

Deze twee items samen vormen samen een bomenbeheerplan. Daarnaast mikt dit project voor alle deelnemende gemeenten ook op:

  1. De identificatie van nog onbenutte mogelijkheden tot nieuwe beplantingen
  2. De aanplanting van 1000 nieuwe hoogstambomen op het openbaar terrein van de deelnemende gemeenten

Verder zal voor alle deelnemende gemeenten ook ingezet worden op:

  1. Een actie klimaatbomen richting private tuiniers. Deze actie doelt op het bewegen van private tuiniers tot aanplantingen in eigen tuin. Daartoe: a) Zal in de landschapskranten van alle stad-land-schappen/regionale landschappen info verstrekking gebeuren richting het grote publiek b) Zullen burgergerichte info-avonden georganiseerd worden rond beplantingen in tuinen c) Zal gekoppeld aan de info-avonden ook de mogelijkheid geboden worden aan deelnemers om bomen te verkrijgen (1000 bomen tijdens de volledige projectduur)
  2. Een actie bomen in weiden richting landbouwers. Deze actie doelt op de promotie voor én het realiseren van beplantingen in permanent grasland bestemd voor weidegang. Na enkele jaren van droogte en opeenvolgende hittegolven lijkt de tijd rijp om de landbouwsector te overtuigen dat één/enkele bomen in dergelijke weide een goed idee is (ifv landschap, biodiversiteit, dierenwelzijn, Daartoe : a) Zal in de landschapskranten van alle stad-land-schappen/regionale landschappen info verstrekking gebeuren richting het grote publiek b) Zal dergelijke info-verstrekking tevens gebeuren in magazines excl voor de doelgroep van het landbouwerspubliek (Ferm!, c) Zullen campagnebeelden ontwikkeld worden d) Zullen tevens concrete beplantingen gerealiseerd worden bij concrete landbouwers (500 bomen tijdens de volledige projectduur) Zuiver cijfermatig leidt dit tot volgende doelstellingen : 1) 12 boombeheerplannen voor 12 lokale besturen (voor bomen buiten bosverband) a) Met het expliciete engagement dat de verzamelde gegevens na afloop van het project toegankelijk en bruikbaar blijven voor de deelnemende gemeenten. 2) 12 kansenkaarten voor nieuwe beplantingen voor 12 lokale besturen
  3. 1000 nieuwe hoogstambomen (inheemse soorten, aangepast aan de standplaats) op openbaar domein, verspreid over alle deelnemende gemeenten
  4. De ontwikkeling van een info-campagne rond klimaatbomen (gericht op het bewegen van tuiniers tot beplantingen in eigen tuin)
  5. 24 info-avonden rond klimaatbomen; (2 in iedere deelnemende gemeente)
  6. De verdeling (op vraag!) van 1000 hoogstambomen richting tuiniers (gekoppeld aan de deelname aan een info-avond rond het thema of onder andere voorwaarden)
  7. De ontwikkeling van een info-campagne rond bomen in weiden richting de landbouwsector (gericht op het bewegen van landbouwers tot beplantingen in de context van weiden bestemd voor weidegang 8. 500 nieuwe hoogstambomen (inheemse soorten, aangepast aan de standplaats) in weiden
Uitvoering

Regionaal Landschap Westhoek

Adres

8600 Diksmuide
België

Delen: