Boost je dorpszaal

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Vlaamse Ardennen
Beginjaar
2022
Projectkost
€76.675,00
Promotor
Landelijke Gilden
Periode
-
Situering

De aanwezigheid van een goede ontmoetingsruimte is noodzakelijk voor een dorpsgemeenschap. In veel dorpen lopen deze belangrijke plekken tegen hun houdbaarheidsdatum aan. Zowel het programma, het gebouw als de bestuurlijke capaciteit van de beheerders vertonen mankementen waardoor de sociaal-economische leefbaarheid bedreigd is. Het project wil een lerend netwerk oprichten waar de beheerders, meest vrijwilligers, kunnen vernemen hoe ze hun dorpszaal of ontmoetingsruimte 􀍚futureproof􀍛􀀃kunnen maken. Vijf zalen kunnen via het project een kleine investering doen. Een extern projectteam treedt op als procesbegeleider.

Doelstellingen

Heel wat dorpszalen en ontmoetingsruimtes in dorpen hebben het moeilijk om open te blijven. Ze botsen op hun limieten, hetzij omdat de infrastructuur niet meer spoort met de hedendaagse normen door bijv. de energietransitie, hetzij omdat de activiteiten zowel binnen als buiten niet meer passen binnen de gewijzigde eisen van de gebruikers, hetzij omdat de gevraagde beheersdaden de competenties van de beheerders overstijgen. Toch is de aanwezigheid van zo'n infrastructuur primordiaal voor de leefbaarheid van het dorp.

  • Het project heeft op lange termijn als doel de achteruitgang op het platteland van het aantal dorpszalen en ontmoetingsruimtes te stoppen. De problemen die er zijn, kunnen toegewezen worden aan drie te onderscheiden elementen: het gebouw, de programmatie en de beheerdersploeg.
  • Het project heeft op korte termijn als doel de beheerders, in het bijzonder de vrijwilligers (v.z.w􀍛s), samen te brengen in een leer- en vormingsnetwerk. Zij vormen immers de sleutel om de dorpszalen en ontmoetingsruimte voor de toekomst gereed te maken ('futureproof')􀍛en te verhinderen dat ze 􀍚overbodig􀍛􀀃worden. Om dit doel te bereiken zal er een projectteam opgericht worden om het proces van het lerend netwerk te begeleiden, de kennisuitwisseling mogelijk te maken (leerplatform), garant te staan voor de progressie en innovatie ('buitenstaandersperspectief')
  • Het project zal, in samenspraak met de gemeente en andere stakeholders, vijf of meer dorpszalen en ontmoetingsruimtes concreet begeleiden van plan tot uitvoering om tijdens de trajectbegeleiding de leerpunten te noteren en te delen. Voor dit traject is een bedrag voorzien om kleine investeringen te doen (type quick win).
  • Het project dient ook jongeren aan te spreken. We verwijzen naar de succesformule van de dorpszalen in Kluisbergen waar jongeren mee de uitbating opnemen. Bij elke oproep, communicatie of concrete uitvoering zal dit project jongeren betrekken.

Na de looptijd van het project verschijnen de ervaringen van het lerend netwerk in een publicatie samen met enkele beleidsaanbevelingen.

Uitvoering

Geraardsbergen, Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Lierde, Ronse, Zottegem, Zwalm, Brakel, Horebeke, Maarkedal, Kluisbergen, Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Oosterzele, Gavere, Kruisem

Adres

België

Delen: