BUITENbrug

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Samenwerking rond armoede
Provincie
Vlaams-Brabant
Beginjaar
2019
Projectkost
€54.250,00
Promotor
Leren@Vaart
Periode
-
Situering

Het project BUITENbrug wil in 5 plattelandsgemeenten nieuwe instrumenten ontwikkelen in de strijd tegen kinderarmoede op het platteland. De gemeenten zijn de volgende : Huldenberg, OudHeverlee, Bierbeek, Boutersem, Hoegaarden. Er zal gewerkt worden met een brugfiguur die op een zeer laagdrempelige manier , oa via huisbezoeken, deze gezinnen toeleidt naar alle vormen van dienstverlening. Waar de huidige dienstverlening tekort schiet (oa owv mobiliteit) zal samen met alle actoren in het Huis van het Kind aan cocreatie gedaan worden om oplossingen te bieden voor deze gezinnen. De nieuw ontwikkelde vormen van dienstverlening kunnen zowel in het professionele als vrijwilligerscircuit ontstaan (bv buddywerking).

Doelstellingen

Kinderen uit kwetsbare en moeilijk bereikbare gezinnen een betere toekomst geven. Als instrument wordt hier gewerkt met de brugfiguur. We zullen een intergemeentelijke brugfiguur aanstellen voor de gezinnen in een kwetsbare situatie. De brugfiguur is een vertrouwenspersoon en terzelfdertijd projectcoördinator van het project. In West-Vlaanderen werd al met dit soort brugfiguren geëxperimenteeerd (zie laatste publicatie VVSG). Het doel is : uit de armoede en isolement halen van kwetsbare gezinnen op het platteland. Het is een systematiek van de steden die naar het platteland wordt gehaald. De brugfiguur is een functie die :

  • deze gezinnen detecteert via goede samenwerking met ocmw, Kind en Gezin 
  • samen met de gezinnen en de partners een oplossing zoekt voor bv onveilige huisvesting. Samen met OCMW, huisvestingscoach,.... 
  • deze gezinnen begeleidt en toeleidt naar bestaand aanbod aan gezinsondersteuning in de gemeente 
  • zorgt dat drempels worden weggenomen (oa mobiliteit) waar nodig nieuw bijkomend aanbod helpt creëren (cocreatie met lokaal bestuur, Huis van het Kind, OCMW, burgerinitiatieven,….) . Voorbeelden : huiswerkbegeleiding, voorlezen aan huis, taalstimulering en taalbad, mamacafé, buddywerking….
  • zorgt dat er ontmoetingsmogelijkheden worden gecreëerd, met workshops, materiële ondersteuning (luierkast, speelgoedruil, mamacafé….)
Uitvoering

Leren@Vaart

Adres

3050 Oud-Heverlee
België

Marleen Hortense Lefevre

3018 Wijgmaal
België

Delen: