Busje komt zo!

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG MarkAante Kempen+
Beginjaar
2020
Projectkost
€52.500,00
Promotor
Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Beerse
Periode
-
Situering

Het lokaal bestuur versterkt haar zorgaanbod en vrijetijdsaanbod naar jongeren in de wijken van Beerse door een mobiele formule uit te werken. Door de aankoop van een mobilehome kunnen we het flexibel, outreachend aanbod op maat een extra boost geven. Tegelijk maken we verbinding met bovenlokale experten en heeft de bus ook een meerwaarde voor hun werking.

In het marktonderzoek vragen we prijzen op van een campervan omdat:

  • dit concept beter bij het imago van jongeren past 
  • het de kostprijs naar beneden haalt

Ook de piste 2 de hands wordt onderzocht. 

Doelstellingen

Het lokaal bestuur Beerse versterkt haar inzet op het bereiken van de meest kwetsbare jongeren in de wijken van Beerse. We zetten ons aanbod op wielen en trekken we naar de buurten met een aanbod voor de jongeren en haar omgeving.

We integreren hierin een aanbod op vrijetijdsbesteding en Fair Play als extra instrument. Door het aanbod op wielen te zetten kunnen we ons flexibel mee verplaatsten met de hangende jeugd die verspreid rondhangt op verschillende plekken in Beerse.

We gebruiken zinvolle vrijetijdsbesteding en “ fair play” als hefboom om jongeren te bereiken. Door het bewegingsaanbod ontmoeten we jongeren in een losser klimaat. We stimuleren beweging, bieden een luisterend oor. Het sportaanbod in en rond de bus is een proeftuin waar jongeren vaardigheden kunnen oefenen en toepassen. Via het sportaanbod willen we de fysieke en mentale gezondheid van jongeren verbeteren. Met ons project hopen we voor de jongeren een betere balans te vinden tussen hun energiegevers en energievreters. Het busje zal gevuld worden met attractieve sportspelen en didactische materiaal. We bieden jongeren een zinvolle invulling van hun vrije tijd.

Het busje is een mobiele ontmoetingsruimte/ spreeklokaal waar jongeren en buurtbewoners met vragen en noden terecht kunnen. Met verschillende diensten zoeken we uit hoe we het aanbod van diensten samen dichter bij de doelgroep kunnen brengen.

Waarom doen we dit?
We doen dit omdat het aantal kinderen en jongeren in armoede in onze gemeente ieder jaar opnieuw toeneemt. Ondertussen is het kinderarmoedecijfer voor Beerse 12%( vorig jaar nog 10,7%) We willen de vicieuze cirkel doorbreken door deze jongeren goed te omkaderen.

De flikkerlichtstudie van Arktos over de problematiek van hangjongeren toonde het belang aan van een outreachende werking.

Jongeren vinden niet altijd de weg naar georganiseerde vrijetijd of dienst- en hulpverlening. En dit terwijl deze 2 aspecten het verschil voor hen kan betekenen op vlak van inclusie en kansen creëren.

Hun hangen leidt in de wijken bij de buurtbewoners tot een onveiligheidsgevoel.

Jongeren hechten veel belang aan hun imago. Via de fair play methodiek willen we hen laten kennis maken met principes die van toepassing komen in onze samenleving. Vrijetijdsaanbod als proeftuin, mini maatschappij.

Er is weinig verbinding tussen de verschillende initiatieven en sociale partners. Via ons outreachend en duurzaam aanbod naar jongeren verbinden we diensten en mensen over de hokjes heen

Wie is onze doelgroep?
We richten ons op jongeren tussen 12 en 25 jaar die omwille van schaarste nergens aansluiting vinden. Deze jongeren zijn erg verdeeld over de verschillende wijken. We zetten daarom onze werking op wielen om vlot met het aanbod van wijk tot wijk te trekken.

Ook de ouders en de buurtbewoners kunnen met vragen over dienstverlening- rechten in de bus terech

Uitvoering

Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Beerse

Adres

2340 Beerse
België

Viviane Cornelissen

2340 Beerse
België

Delen: