Co-creatieve ontwikkeling van Natuurlijke Erfgoedroutes in de Meetjeslandse Bosgordel

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2018
Projectkost
€97.766,80
Promotor
BOS+ Vlaanderen
Periode
-
Situering

Het project zal in een co-creatief proces met lokale vrijwilligers uit verschillende organisaties (Pasar, heemkundige kringen, Plattelandscentrum, ...) 5 thematische routes uitwerken rond Natuurlijk Erfgoed in de bosgordel in het zuiden van het Meetjesland. Het natuurlijk erfgoed getuigt van het cultuur-historische gebruik van het Meetjeslandse landschap die de streekidentiteit in grote mate bepaalt, en llustreert hoe landbouw en landschaps- en natuurbeheer met elkaar verbonden zijn. De routes zetten oude en nieuwe praktijken voor het ontstaan, behoud en ontwikkeling van natuurlijk erfgoed in de kijker.

De routes bieden een inhoudelijke verdieping van het wandelknooppuntennetwerk Meetjeslandse Bossen (en de fietsknooppunten in dezelfde omgeving). De projectpartners én vrijwilligers bouwen samen het verhaal achter de cultuur-natuurlijke elementen. Door co-creatief een verhaal op te bouwen werken we gemeenschapsversterkend en versterken we de verbondenheid met én de beleving van het landschap. Bij een aantal erfgoedelementen voorzien we achtergrondinformatie en een "call to action". De vrijwilligers die meewerken aan de totstandkoming van de routes kunnen het ambassadeurschap opnemen van de route (gids, bekendmaking, kleine werken).

De wandelingen worden digitaal verspreid (RouteYou, website Toerisme Meetjesland, geocache) en via één gedrukte brochure (verdeling via toeristische diensten en horeca). Er worden drie openingsevents georganiseerd, en drie tentoonstellingen.

Doelstellingen
  1. Verruimen van het duurzaam en kleinschalig toeristisch-recreatief aanbod voor het beleven van het landschap van zuid-Meetjesland door het voorzien van 5 themaroutes rond Natuurlijk Erfgoed die thematische verdieping geven aan het wandelknooppuntennetwerk Meetjeslandse Bossen en het fietsknooppuntennetwerk in die perimeter. 
  2. De 5 Natuurlijke Erfgoedroutes komen tot stand via een co-creatief proces met lokale (individuele) actoren (leden van Pasar, lokale heemkundige kringen, plattelandsgebruikers) en met aandacht voor het belang van landbouw voor ontstaan, behoud en beheer van het natuurlijk erfgoed.
  3. Via het project komt de socio-culturele waarde van het natuurlijk erfgoed tot uiting en wordt deze beter bekend bij het grote publiek: de verhalen, het belang voor de lokale identiteit en de lokale economie, het lokale gebruik, ...
Uitvoering

BOS+ Vlaanderen

Adres

9900 Eeklo
België

Rik De Vreese

9090 Melle
België

Delen: