Creëren van een dynamische ontmoetingsplaats rond de kiosk.

Programmaperiode
PDPO II-projecten ('07-'13)
Thema
Plattelandsonwikkeling
Provincie
Antwerpen
Assen
As 4
Beginjaar
2011
Projectkost
€8.800,00
Promotor
gemeentebestuur Meerhout
Periode
-
Situering

 

Een dorp heeft altijd een façade, een uithangbord. Het Meerhoutse uithangbord is het marktplein met haar kiosk. Deze locatie is historisch gekleurd. De kiosk is gebouwd op de plaats waar eens de pensepoel werd gedempt. Hier werd het regenwater opgevangen en kwam het vee drinken. Begin 19de eeuw was dit echter overbodig geworden.
Het water was zo vuil en ongezond dat de ongezonde poel werd gedempt. In de plaats kwamen de linden en een waterput die bij de herinrichting van de Markt in 1993 werden blootgelegd. Tegenover de kiosk staat de Sint-Trudokerk die gekend is met haar unieke eigenaardige toren, waarvan de rondingen verwijzen naar de baroktijd. Aan de andere kant van het plein bevinden zich het Koning-Davidshuis en het Drossaardshuis die respectievelijke omstreeks 1620 en 1720 werden opgetrokken. Tegenwoordig doen deze 'huizen' dienst als gemeentehuis.
Het inrichten van de ruimte rond de kiosk met banken biedt de mogelijkheid om ook extra doelgroepen aan te spreken. Hierbij wordt in de eerste plaats gedacht aan onze senioren. Meerhout is immers sinds jaar en dag gekend als een zorggemeente met extra aandacht voor bejaarden en gehandiapten. De twee woon- en zorgcentra, de drie tehuizen voor volwassenen met een fysische handicap en de dynamische gemeentelijke Seniorenraad illustreren dit. De groep van de vijftigplussers neemt fors toe in onze gemeente. Daarom moet er ook meer aandacht gaan naar de actieve senioren want de vergrijzing biedt wel degelijk kansen op gebied van aangepast vrijetijdsbeleid en vrijwilligerswerk. Via de Seniorenraad wordt deze doelgroep bereikt.

 

Doelstellingen

 

  • Gemeenschapsvorming: Door het creëren van een ontmoetingsplaats in het centrum van Meerhout worden inwoners en bezoekers aan onze gemeente op een ontspannen, informele wijze bij elkaar gebracht om te ontspannen, te rusten, te genieten, ... Het bevordert het samen-leven met elkaar.
  • Creëren van een gemeentelijke identiteit Het voorzien in een waardige plek met ruimte om te ontmoeten geeft de unieke identiteit van Meerhout, namelijk een kleine dorpsgemeenschap waar mensen elkaar kennen, extra glans.
  • Stimuleren van toerisme in de gemeente. Het marktplein met de kiosk is het toeristisch uithangbord van de gemeente. Met het voorzien van extra zitbanken aan deze kiosk, wordt deze plek meer dan ooit een ijk- en rustpunt om toeristische uitstappen in onze gemeente te starten of te beëindigen. Ook het bestaande fietsknooppuntennetwerk en het toekomstige wandelknooppuntennetwerk (opening november 2011) passeren aan dit plein. Bovendien zijn er heel wat bezienswaardigheden waaronder cultureel erfgoed te bewonderen op loopafstand, zoals het koning-Davidshuis, het Drossaardshuis, de Sint-Trudokerk met de kerkhofmuur, de oude pastorie, …. Dit alles stimuleert niet-Meerhoutenaren om onze gemeente te bezoeken. De vele horecazaken in het centrum van Meerhout spelen hierop in (zie bijlage 15).
  • Cultureel aanbod in de gemeente vergroten. Het plaatsen van extra zitplaatsen biedt meer kansen tot het organiseren van nieuwe culturele activiteiten op de kiosk en vergroot het culturele aanbod van de gemeente.
  • Participatie van kwetsbare groepen aan cultuur. Door het voorzien in extra zitplaatsen worden de maatschappelijk kwetsbare groepen bereikt. Senioren participeren aan de aangeboden initiatieven doordat zij op een voor hen haalbare manier kunnen genieten. Het aanbieden van gratis organisaties die op een aangename manier kunnen bezocht worden, verlaagt de drempel tot cultuurbeleving en laat maatschappelijk kwetsbare groepen proeven van cultuur. Op die manier wordt de deur op een kier gezet tot deelname aan ook andere culturele activiteiten.

 

Adres

Meerhout
België

Ann Lodewijckx

2450 Meerhout
België

Delen: