De Meerdoeners

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2020
Projectkost
€60.469,00
Promotor
SOLVA Administratie
Periode
-
Situering

Het project 'De Meerdoeners'' wil in en met de 3 Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten Kluisbergen, SintLievens-Houtem en Zwalm een participatietraject opstarten waarbij burgers een actieve rol en een beperkt budget krijgen in de uitvoering van specifieke acties uit de klimaatplannen. De duur van het project is 18 maanden, voorbereidingstijd en evaluatie inbegrepen. Tijdens een begeleidingstraject van ongeveer 10 maanden kunnen de burgers binnen een bepaald afsprakenkader 1 tot 3 acties uit het klimaatplan opzetten en uitvoeren. Het opzet is om na het participatietraject te komen tot 'zelfsturende teams': de klimaatambassadeurs. Samen met de gemeente wordt bekeken of een blijvend burgerbudget mogelijk is waarmee in de nabije toekomst nog andere acties kunnen worden uitgevoerd: door en samen mét burgers. Inspirerende acties, goede voorbeelden, stappenplannen, communicatiemateriaal, draaiboek,͙zullen gedeeld worden met alle gemeenten (en burgers) binnen het project Zuid-Oost-Vlaanderen aan de hand van een draaiboek.

Doelstellingen
  1. Er worden in 3 gemeenten participatietrajecten uitgerold. In elke gemeente worden de burgers gedurende ongeveer 10 maanden een 4-tal keer samengebracht. Via een participatiemethodiek worden burgers geactiveerd tot 'Meerdoeners' 
  2. Per participatietraject worden er 1 à 3 acties opgezet die uitvoering geven aan de klimaatplannen. Deze acties kunnen zowel bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot, als aan het klimaatbestendig maken van het landschap. Het resultaat van deze acties is blijvend of er is een multiplicator-effect. Via de nieuwe rekentool Burgemeestersconvenant zal het effect van de mitigatie-maatregelen worden doorgerekend. 
  3. Het opzet is om na het participatietraject te komen tot enerzijds 'zelfsturende teams': de klimaatambassadeurs. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze teams vorm te geven: vb. een dorpsraad, een klimaatraad+, een transitiebeweging, een burgercoöperatie enz. Anderzijds wordt samen met de gemeenten bekeken of een blijvend burgerbudget mogelijk is. De bedoeling is dat er op die manier nog andere acties in de nabije toekomst worden uitgevoerd, door en samen met burgers. 
  4. Inspirerende acties, goede voorbeelden, stappenplannen, communicatiemateriaal, draaiboek, zullen gedeeld worden met alle gemeenten (en burgers) binnen het project Zuid-Oost-Vlaanderen aan de hand van een draaiboek, wat een multiplicatoreffect in de hand werkt en de overdraagbaarheid van het project alle kansen geeft.. 
Uitvoering

SOLVA Administratie 

Adres

9520 Sint-Lievens-Houtem
België

Delen: