Den Burt

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG MarkAante Kempen+
Beginjaar
2023
Projectkost
€102.585,00
Promotor
Gemeente en OCMW Brecht
Periode
-
Situering

Met het project 'Den Burt, Mobiele Wooncoaching' zet de gemeente Brecht samen met een breed lokaal en regionaal partnerschap (met oa Thomas More Kempen, CAW, De Voorkempen, SAAMO, OLO, Welzijnsschakel De Kar, Sam vzw, Lokale Politie Voorkempen in op laagdrempelige outreachende wooncoaching. We willen graag pro-actief en aanklampend ingrijpen en zo de leefbaarheid en samenleving in sterk veranderende wijken en buurten in de deelgemeente Brecht positief versterken. We doen dit vanuit een integraal en geïntegreerd perspectief waarin we alle betrokken organisaties, diensten, ... in dit traject samen willen laten meedenken en -werken om de talrijk aanwezige kwetsbare doelgroepen en profielen in de betrokken buurten actief en participatief te ondersteunen.

Centrale figuur in dit traject wordt een nieuwe mobiele wooncoach. Deze wooncoach wordt het laagdrempelige en outreachende aanspreekpunt voor buurtbewoners en neemt een brugfunctie op naar andere betrokken welzijnsorganisaties en actoren. Binnen dit traject beweegt en verplaatst de coach zich met een herkenbare elektrische cargofiets, die het sterk outreachende en mobiele
perspectief extra in de verf moet zetten.

Thomas More Kempen zal daarbij als co-promotor en kennispartner meestappen in dit traject. Zij zullen zorgen voor methodologische ondersteuning, een onderbouwde impactmeting en het partnerschap in het ganse traject gepast begeleiden.

Doelstellingen

Met het project 'Den Burt, Mobiele Wooncoaching' dat sterk is ingebed in de dienst wonen-welzijn van Brecht zetten we in op laagdrempelige lokale wooncoaching. We willen graag pro-actief en aanklampend ingrijpen om de leefbaarheid en samenleving in sterk veranderde wijken en omliggende buurten in onze deelgemeente Brecht positief te beïnvloeden. Meerbepaald gaat het in dit project over: Laarweg , Binnenkruiersweg, Leerlooiersweg, Achilles Couvreurweg, Jan Frans Spruytweg, Akkerweg en Banmolenplein. In de Gasthuisstraat trekt het OCMW van Brecht 3 nieuwe noodwoningen op. We doen dit vanuit een sterk outreachend perspectief en richten ons op de doelgroep van inwoners die onaangepast woongedrag tonen. We streven 3 interferente doelstellingen na:

  1. Individueel

Wij vertrekken met dit project van een sterke behoefte om op een andere manier te werken. We merken dat er steeds meer mensen zijn met onbegrepen gedrag: de politionele interventies door Politiezone Voorkempen zijn aanzienlijk toegenomen in de eerder beschreven buurten. De woonbegeleidingsdienst van SHM De Voorkempen wordt vaker opgeroepen om tussen te komen bij onenigheid n.a.v. onaangepast woongedrag. Daarnaast is er steeds meer sprake van een opstapeling van problemen bij huurders, niet alleen op het gebied van wonen maar ook sociaal, mentaal, financieel,...: huurachtstal. onderbescherming encocooning, woongedrag dat storend is voor de onmiddellijke woonomgeving (bv. lawaaioverlast), woongedrag dat schade veroorzaakt aan
het patrimonium, kansarmoede en vereenzaming. In (semi-) rurale gebieden vormen deze vaak een hardnekkig en verdoken probleem dat extra aandacht vraagt. Dat is specifiek ook aan de orde in de deelgemeente Brecht, specifiek in project Den Burt worden we geconfronteerd met een diverse instroom van vele nieuwe inwoners (met vaak een kwetsbaar profiel) waarbij de druk op de wijk én omliggende buurt sterk voelbaar is.
Nu komen we er vaak achter als de problematiek al erg complex is en de situatie escaleert. De laatste stap van uithuiszettingen willen we voorkomen. Die inzet voorkomt voor de lokale overheid ook lasten voor ontruiming van de woning. We brengen de noden in beeld, verdoken maatschappelijke kwetsbaarheid en onderbescherming brengen we in kaart. We verlenen info op maat in begrijpbare taal, door een aanpak verschillende levensdomeinen.

  1. Gemeenschapsvormend

We streven naar één geïntegreerd traject van wooncoaching, en dit voor huurders zowel privaat als sociaal, dat is gericht op het verhogen van de zelfredzaamheid en wegwerken van onaangepast woongedrag om op die manier de kansen op behoud van een woning te vergroten. Vaak doen er zich binnen het werkgebied complexe vraagstukken voor met een lange voorgeschiedenis. Het
gedragspatroon van sommige individuen of groepen is dikwijls heel erg ingesleten waardoor beïnvloeding moeilijk is: we hebben te maken met aanslepende burenruzie's, sluikstorten, lawaaihinder, schade op het openbaar, politionele interventies, uithuiszettingen ... De wooncoach schakelt tussen de rol van coach en ondersteuner bij het aanspreken van bewoners op hun gedrag. Continue aanwezigheid is hierbij van groot belang om een goed contact met de bewoners te ontwikkelen. Dat vraagt om een permanente vinger aan de pols in de diverse samenleving die Brecht vandaag is. Het is dan ook van belang dat we die leefwereld door en door kennen. We willen weten wat er leeft in de wijken en buurten en er zoveel mogelijk relevante signalen opvangen. Dat is de reden waarom de mobiel wooncoach zoveel voelsprieten heeft. Het capteren van signalen gebeurt op verschillende manieren: door het onderhouden van duurzame contacten binnen een breed en divers netwerk in de wijk, door het organiseren van koffieochtenden, door actief verhalen en getuigenissen van mensen te verzamelen, ...

  1. Optiaam dienstverlenend

Een goed functionerend samenwerkingsverband opzetten, is in praktijk niet altijd evident. Instanties voeren elk op zich naar beste vermogen hun taak uit, vaak mondt dit uit in een versnipperde aanpak waarbij voorbij geschoten wordt aan de ruimere doelstelling. Een gecoördineerde aanpak is daarom nodig. Afhankelijk van de aard, complexiteit en intensiteit van de problematiek kan de wooncoach verschillende pistes bewandelen. Den Burt is intern gericht (deelgemeente Brecht) maar gaat ook extern en breder (de omliggende buurten en straten), we zetten voluit in op sociale contacten, -netwerken en -weefsels.
Door outreachend te werken, kunnen inwoners op een laagdrempelige manier bij haar terecht. Bij belangenconflicten brengt zij alle actoren en betrokkenen samen coördineert hen in een samenwerking om tot een gezamenlijke oplossing te komen. De wooncoach is een verbindingsfiguur die door middel van structuren, de nodige samenwerking coördineert en bevordert om resultaten te behalen in de wijk met bewoners met onaangepast woongedrag. Het samenwerkingsmodel verschilt van buurt tot buurt.

Uitvoering

Brecht

Delen: