Samen dorpen toekomst geven

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2018
Projectkost
€241.380,00
Promotor
CENTRALE VAN DE LANDELIJKE GILDEN VAN DE BOERENBOND
Periode
-
Situering

Het project ‘Samen dorpen toekomst geven’ wil blijvende engagementen creëren op het platteland en op die manier vormgeven aan het dorpenbeleid in de provincie. Er wordt gewerkt via een inventarisatie, diverse participatiemomenten en inspiratiesessies. In het project worden nieuwe methodieken voor de opbouw van sociale cohesie in dorpen uitgetest. Dit gebeurt respectievelijk via dorpsparlementen. Concreet wordt in dit project gezocht naar een methodiek om ideeën te ‘matchen’ met het beleid in de wijk, gemeente, regio, maar wel zodanig dat er een expliciet engagement komt van de mensen uit het dorp. Via een doorgedreven communicatie willen we zo burgers, gemeenten en dorpen inspireren, informeren en ondersteunen om tot toekomstgerichte dorpen te komen.

Doelstellingen

Strategische doelstellingen overkoepelend project:

  • samenbrengen van kennis en expertise inzake toekomstgerichte dorpen, participatie en sociale cohesie.
  • inspireren, informeren, sensibiliseren en ondersteunen van burgers/gemeenten/dorpen om tot toekomstgerichte dorpen te komen.
  • gebiedsgericht vertalen van een algemene visie omtrent ‘dorpen van de toekomst’. De ontwikkeling van de algemene visie valt buiten de projectdoelstellingen.
  • samenbrengen en initiëren van initiatieven/projecten binnen het brede thema van toekomstgerichte dorpen.

Operationele doelstellingen overkoepelend project:

  • het verdiepen van instrumenten gericht op participatie en sociale cohesie
  • het uitwerken van een overzicht van bestaande instrumenten rond participatie, sociale cohesie en toekomstgerichte dorpen in het algemeen
  • lerend netwerk opbouwen op streekniveau en op provinciaal niveau
  • kennis verspreiden binnen dit netwerk via vormingstrajecten (op maat van de doelgroepen)
  • sensibiliseren van lokale besturen, burgers, bewonersplatformen via gerichte communicatieacties
  • initiëren van nieuwe trajecten via een oproep op streekniveau

Doelstellingen deelproject ‘Werken aan dynamische dorpen – sluitstuk mens/dorp’

Ontwikkeling van een methodiek die in de hele provincie kan gebruikt worden om in te spelen op de huidige tendensen in het dorpenbeleid en om de leefbaarheid/dynamiek van dorpen te versterken. De methodiek is niet generalistisch, maar net toegespitst op een typologie van dorpen met diverse aanpakken.

Samen met dorpsbewoners zoeken naar noden, kansen en behoeften in het dorp in een kortlopend traject én tot acties overgaan voor één specifiek case.

Opzetten van continuering van bewonersinitiatieven door oprichting van dorpsparlement als resultaat van het kortlopend traject.

In drie gemeenten wordt met de adviesraden en het middenveld door middel van co-creatie gewerkt aan wat voor hen belangrijk is binnen het dorp, en dit vertalen naar het lokale beleid.

Kennisdeling van resultaten en methodiek over de ganse provincie.

Naast de uitwerking van specifieke methodieken wordt de kennis en expertise samengebracht via een lerend netwerk. Er wordt over de verschillende methodieken heen gewerkt rond inspireren, informeren, sensibiliseren en ondersteunen van burgers/gemeenten/dorpen. Onder andere via een overzicht van bestaande instrumenten en een uitgebreid vormingstraject voor lokale besturen, bewoners, bewonersplatformen,...

Uitvoering

CENTRALE VAN DE LANDELIJKE GILDEN VAN DE BOERENBOND

Adres

9850 Nevele
België

Eddy Matthys-De Zutter

3000 Leuven
België

Delen: