Een wijk op maat - een buurtplan

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2018
Projectkost
€98.961,40
Promotor
Gemeentebestuur waarschoot
Periode
-
Situering

Het project beoogt een duurzame opwaardering van de aandachtsbuurt “Akkerstraat - Lindestraat - Lagebilk - Hogebilk - Olmenstraat - Populierenstraat – Berkenstraat”. Doelstelling is de realisatie van een wijk/buurtplan samen met de buurtbewoners (jong èn oud), naar Nederlands model, en daaruitvolgend de uitbouw van een duurzame buurt, met de opwaardering van trage verbindingen met aandacht voor de zwakke weggebruiker, de groene ruimten en de leefbaarheid in de wijk. Het wijk/buurtplan is een Nederlandse methodiek met een intersectorale en sterk participatieve aanpak en bevat doelstellingen op korte en lange termijn. In eerste instantie willen we het plan op korte termijn gebruiken als basis voor een evaluatie, herbestemming en bijkomende inrichting van 3 bestaande openbare groenzones in de wijk, van de bestaande trage wegen die bovenstaande zones in de wijk verbinden, van nieuwe informele ontmoetingsplaatsen, … In tweede instantie willen we met met het wijk/buurt-plan de buurt een instrument aanreiken om zelf het beleid aan te sporen en sturen bij de opwaardering van de wijk. Uiteindelijk doel is de sociale cohesie, het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid in de buurt te verhogen, zodat het er voor iedereen aangenaam wonen wordt.

Doelstellingen

Het project beoogt een duurzame opwaardering van de aandachtsbuurt “Akkerstraat - Lindestraat - Lagebilk - Hogebilk - Olmenstraat - Populierenstraat – Berkenstraat”. Doelstelling is de realisatie van een wijk/buurtplan samen met de buurtbewoners (jong èn oud), naar Nederlands voorbeeld, en daaruitvolgend de uitbouw van een duurzame infrastructuur in de buurt, op korte en lange termijn.

Volgende doelstellingen zitten vervat in het project:

Verhogen van de sociale cohesie in de buurt:

  1. samenbrengen van buurtbewoners (jong èn oud!) via een intensief participatieproces: ze leren elkaar kennen, gaan in gesprek rond de toekomst van de buurt, …
  2. activeren van buurtbewoners om via intensieve participatie zelf na te denken over de invulling en opwaardering van de buurt: ze krijgen een mede-verantwoordelijkheid over de buurt, op korte én lange termijn, en dus meer binding met de eigen buurt. 
  3. activeren van buurtbewoners om de uitvoer van het ‘buurt / wijkplan’ zelf mee te bewaken: ze krijgen met het wijk/buurtplan een instrument aangereikt waarmee ze op korte en langere termijn het beleid kunnen sensibiliseren en aansporen. 
  4. introduceren van meter- en peterschap in de buurt (publieke sociale controle). Meters / peters zijn vaste (laagdrempelige) aanspreekpunten voor buurt én beleid en houden de buurt mee in de gaten. Zij kunnen ook in de toekomst het project blijven bewaken: aanspreekpunt voor de buurt, trekker voor het plan, …
  5. uitvoeren van enkele korte doelstellingen van het te realiseren buurt/wijkplan: op deze manier ziet de buurt dat het plan geen ‘dode letter’ is en dat participatie ‘loont’.

* verhogen van de leefbaarheid van de buurt door duurzame infrastructuur te realiseren: nl.

  1. opwaarderen van de bestaande openbare groenzones in de wijk (formele), waarbij aandacht besteed wordt aan de complementariteit qua doelgroep tussen de verschillende zones. (vb. gezinnen met jonge kinderen, kinderen, jongvolwassenen en ouderen). 
  2. opwaarderen van de bestaande trage wegen in de buurt, die bovenstaande zones verbinden, waarbij aandacht besteed wordt aan het veiliger, kindvriendelijker, recreatiever en plezieriger maken van de wegen voor de kinderen en volwassenen die ze gebruiken en deze verbindingen uitbreiden buiten de wijk, zoals naar sport – en ontspanningsfaciliteiten en scholen. 
  3. inplanten van nieuwe speelimpulsen langs trage wegen of op nieuwe informele plekjes in de buurt

Met de opmaak van een wijk/buurtplan willen we de bewoners activeren om zelf de toekomst van de buurt op korte en lange termijn vorm te geven. Via een intensief participatieproces willen we komen tot een document waarmee de buurt ook in de toekomst aan de slag kan.

Uitvoering

Gemeentebestuur waarschoot

Adres

9950 Waarschoot
België

Heidelinde Van Acker

9950 Waarschoot
België

Delen: