Fruitige Voedselbossen

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Streekidentiteit
Provincie
Vlaams-Brabant
Plaatselijke Groep
PG Hageland+
Beginjaar
2021
Projectkost
€49.900,00
Promotor
Avansa Oost-Brabant
Periode
-
Situering

Het project Fruitige Voedselbossen in het Hageland plant en beheert met burgers 4 fruitige voedselbossen. Een voedselbos is een productief ecosysteem, door de mens ontworpen, naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, waarvan delen als voedsel kunnen dienen. Dat bos levert een significante bijdrage aan het robuuster maken van het hele voedselproductiesysteem. Zo draagt het project bij tot een verhoging van de biodiversiteit én versterking van het sociaal weefsel.

De voedselbossen worden door de buurt en doelgroepen zelf ontworpen, aangelegd en beheerd met professionele ondersteuning van de partners in het project. De plekken worden na aanleg ook gebruik voor educatieve en recreatieve activiteiten.

Om dit te ondersteunen ontwikkelen, delen en ontsluiten we know-how in een lerend netwerk. Het netwerk brengt een mensen bij elkaar die, over sectorgrenzen heen, projecten bezoeken en uitwisselen om zo diepere inzichten te verwerven. Daarnaast wordt het gesprek aangegaan met burgers, lokale besturen, landbouwers en kennis gedeeld over opstart, organisatie, vergunningen, financiering, terroir, beheer, enz.

In het derde luik, de Hagelandse fruitdialoog, dienen de locaties als decor en onderwerp voor laagdrempelige activiteiten. Zo maken we het concept voedselbos als landbouwvorm beter bekend en vergroten we de gedragenheid. We organiseren in de betrokken gemeenten fruitactiviteiten en sprokkelen fruitverhalen die we ter beschikking stellen voor een ruimer publiek.  

Doelstellingen

Met het project Fruitige Voedselbossen willen we antwoorden formuleren op de vraag: Hoe kunnen burgers in het Hageland samen fruitige voedselbossen aanplanten en beheren die bijdragen tot een verhoging van de biodiversiteit én versterking van het sociaal weefsel?

Verwacht resultaat: In het najaar van 2023 zijn er dankzij dit project 4 fruitige voedselboscommunities opgestart in het Hageland. Deze groepen organiseren zich lokaal en horizontaal om ervoor te zorgen dat een breed publiek betrokken is bij het ontwerp, de aanleg, het onderhoud, de oogst, ... De plaatsen waar de voedselbossen aangeplant worden zijn zorgvuldig gekozen op basis van omgevingsfactoren die de functie van een voedselbos tot zijn recht laten komen én wettelijk in orde zijn. We verzamelen informatie over fruitvariëteitencollecties met lokale betekenis voor het Hageland die geschikt zijn voor aanplanting in voedselbossen.

  • Er zijn 4 terreinen geselecteerd op basis van criteria die de stuurgroep formuleerde (vb. Bereikbaarheid, minimum oppervlakte, huidige begroeiing, eigenaar, aanwezig sociaal weefsel, ...)
  • Rond elk terrein bouwen we een voedselboscommunity op waarin lokale burgers zich stap voor stap engageren om het voedselbos te ontwerpen, aanplanten en beheren
  • We zetten een lokaal netwerk van (doelgroep)organisaties, burgerinitiatieven, verenigingen, ͙... in om een breed draagvlak voor de voedselboscommunities te bouwen
  • De aanplant van het voedselbos draagt bij tot het robuuster maken van het aanwezige ecosysteem op het terrein
  • We organiseren 12 fysieke laagdrempelige activiteiten in de lokale omgeving van de 4 voedselboscommunities (bezoek aan fruitkweker, verwerken van oogst, proeverij van Hagelandse fruitsoorten, rondleiding/activiteit in een voedselbos) met als doel een breed publiek te bereiken
  • We zetten 4 online/hybride activiteiten op die regiobreed worden gepromoot (hoe start je met een voedselbos, wat is agroforestry, pomologie van de streek...)
  • We zetten een lerend netwerk community of practice op om aan kennisdeling, -uitwisseling en -opbouw te doen
  • We organiseren 1 learning journey langs good practices voor mensen uit het lerend netwerk
  • We organiseren 1 interactieve rondetafel voor mensen uit het lerend netwerk
  • We organiseren 1 on site bezoek voor mensen uit het lerend netwerk
  • We programmeren dit pilootproject minstens 1x als casus op een Vlaams studiemoment
  • We verzamelen, capteren en verspreiden 8 Hagelandse fruitverhalen met een lokale betekenis (= storytelling)
  • We organiseren 4 fysieke dialooggesprekken waarin verschillende visies op (bio)diversiteit en ecosysteemdiensten aan bod komen (vb. Landbouwer, voedselbosser, natuurpunter, consument, ...
  • We maken en verspreiden een publicatie (5000 exemplaren) waarin we de opgebouwde kennis rond de Hagelandse fruitvariëteiten koppelen aan de mogelijkheden van een voedselbos. 
Uitvoering

Avansa Oost-Brabant 

Adres

3220 Holsbeek
België

Delen: