De historische hoeve “Goet te Quabeke”, gelegen op Spende 20 in Sint-Maria-Lierde, wordt reeds vermeld als zijnde in het bezit van de infirmerie van het Gentse Sint-Elisabethbegijnhof en dit van voor het jaar 1425. De hoeve is omringd door bijna 50 hectaren aaneensluitende gronden: akkers, weides en bossen waarvan de inrichting nog grotendeels de historische lijnen volgt. Deze hoeve is nog steeds in het bezit van de Stad Gent en is vanwege haar grotendeels bewaarde landschappelijke inrichting uitzonderlijk in het Vlaamse landschap. Een lijvig archieffonds dat de lange geschiedenis van dit monumentale pachthof beschrijft, wordt bewaard in het stadsarchief van Gent. Het pachthof vervulde in die tijd een belangrijke sociale functie doordat de pachtopbrengst ten goede kwam aan de zieke en behoeftige begijnen van het Sint-Elisabethbegijnhof. Het kan gesteld worden dat het Goet te Quabeke een grote cultuur-historische en landschappelijke waarde heeft en alle troeven in zich draagt om een grote maatschappelijke rol te spelen door de ontwikkeling van een hedendaagse visie op klimaatbestendige, duurzame, circulaire landbouw en voedselproductie.
Het project "Goet te Quabeke" heeft als doel om de historische hoeve en haar omringende landbouwgronden te revitaliseren en duurzaam te ontwikkelen. Deze hoeve kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot voor het jaar 1425, toen het eigendom was van de infirmerie van het Gentse Sint-Elisabethbegijnhof. Met bijna 50 hectare aan aaneengesloten gronden, waaronder akkers, weides en bossen die grotendeels de historische lijnen volgen, vormt het een waardevol stuk erfgoed in het Vlaamse landschap.
De ambitie van het "Goet te Quabeke"-project is om deze historische site nieuw leven in te blazen en haar een moderne betekenis en invulling te geven. Het richt zich op het ontwikkelen van een hedendaagse visie op klimaatbestendige, duurzame landbouw en voedselproductie dat hand in hand kan gaan met de natuurwaarden in het gebied. Hierbij worden de historische en landschappelijke waarden van de site gekoesterd en geïntegreerd met actuele ontwikkelingen in het landschap.
Als een ambitieus initiatief richt het project zich op de revitalisatie van historische landgebruikssites, met een specifieke focus op het Goet te Quabeke en haar aaneengesloten landbouwgronden. Het fungeert als een belangrijke casestudy voor landbouwgronden en hoeves in openbaar bezit die plotseling vrijkomen en op de markt worden gebracht.
Door actieve betrokkenheid van partners wordt niet alleen de kennis en expertise vergroot, maar wordt ook gezorgd voor een inclusief proces waarbij alle belanghebbenden een stem hebben in de toekomst van de site. Het creëert een breed draagvlak voor het project en identificeert synergiën tussen de verschillende partijen. Dit versterkt niet alleen de kans op succes, maar draagt ook bij aan een duurzame ontwikkeling van de regio.
Het uiteindelijke doel van het project is om een win-winsituatie te bereiken door het Goet te Quabeke te positioneren als een pilootproject voor de regio, waar inspiratie kan worden opgedaan. Hierdoor ontstaat niet alleen een meerwaarde voor de verkoper van de site, maar worden ook mogelijke kopers voorzien van een duidelijk beeld van de mogelijkheden voor dergelijke historische hoeves en hun landschappelijk waardevolle aanliggende gronden.
Met deze doelstellingen tracht het "Goet te Quabeke"-project een brug te slaan tussen verleden en toekomst, waarbij het erfgoed wordt gekoesterd en geïntegreerd met hedendaagse ontwikkelingen voor een duurzame en veerkrachtige toekomst van het goet, haar omliggende landschap en de gemeenschap.
Lierde
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent
België