Grensboeren bewaken waterkwaliteit Merkske

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Landbouw- en natuureducatie
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG MarkAante Kempen+
Beginjaar
2021
Projectkost
€77.300,00
Promotor
Gemeente Merksplas
Periode
-
Situering

Via dit Leaderproject wensen de gemeenten Merksplas, Baarle Hertog en Hoogstraten de 71 betrokken landbouwbedrijven, gelegen binnen het afstroomgebied van het Merkske, te faciliteren tot een emissiearm erf. Door een unieke samenwerking van diverse overheidsinstanties worden checklists opgemaakt per bedrijfssector. Hiermee kunnen de landbouwers zélf aan de slag, bijkomend hebben zij de mogelijkheid om een gratis bedrijfsadvies te laten opmaken door een gespecialiseerd studiebureau. Dit behelst een volledige doorlichting van de (afval)waterstromen op het bedrijf. Verder kunnen nieuwe technologische toepassingen toegepast worden die verder ook verankerd kunnen worden in wetgeving. Voor het stroomgebied van het Merkske geeft het terugdringen van de emissies uit de landbouwsector invulling aan het Europees, Vlaams en Provinciaal beleid. De pro-actieve aanpak van dit project vergroot het draagvlak bij de landbouwers en leidt tot een verbeterde waterkwaliteit van het Merkske.

Doelstellingen
  1.  Participatie landbouwer Na de nodige infomomenten (landbouwraad en algemene info-avonden) ontvangen alle landbouwers binnen het stroomgebied een wervende brief met tips en aandachtspunten. We nodigen hen uit om eens rond hun erf te wandelen en met een andere blik te kijken naar wat hen zo vertrouwd is. We vragen de landbouwers ook om attent te zijn voor de afvoerbuizen naar de waterlopen en na te kijken of het afgevoerde regenwater mogelijke vervuiling van het erf meeneemt. Deze controle vanuit het waterloopsysteem is immers de benadering van de waterloopbeheerders en handhavers. Via een centrale webpagina bieden we een aantal concrete hulpmiddelen aan om het risico op accidentele watervervuiling te voorkomen, zich in regel te stellen met de wetgeving en tegelijk hun bedrijfsvoering te verbeteren. Landbouwers word maximaal ondersteund en krijgen de mogelijkheid om volgende info te raadplegen: - een gedetailleerde checklist met foto͛s per landbouwsector (minstens opgemaakt voor pluimvee, rundvee, varkensteelt, paardenhouderij en glastuinbouw), - de best beschikbare technieken, - mogelijke subsidiekanalen, - bijkomende informatie, tips en goede praktijkvoorbeelden.
  2. Individueel bedrijfsadvies Via het project krijgt de landbouwer de mogelijkheid om gratis een professioneel studiebureel in te schakelen voor een rondgang op het bedrijf, waarbij specifiek deze problematiek van bedrijfsafvalwater wordt bekeken. Dit resulteert in een gedetailleerd oplossingsgericht advies op maat van het bedrijf mbt het tegengaan van het verlies van nutriëntrijke stromen naar de omgeving. De landbouwer beslist zélf om zijn bedrijfsadvies al dan niet te delen of kenbaar te maken. Deze gegevens kunnen nooit gebruikt worden ifv handhaving. Mits inachtname van mogelijke knelpunten die wettelijk gezien onmiddellijk moeten worden gesaneerd, kunnen landbouwers verdere investeringen spreiden en koppelen aan eventuele toekomstplannen voor het bedrijf. We verwachten dat de landbouwers deze werkwijze als erg acceptabel zullen ervaren. Het individueel bedrijfsadvies is echter geen vrijblijvend engagement. De doelstelling waterkwaliteit staat voorop en zal sowieso gerealiseerd worden, bij voorkeur via een pro-actieve deelname van de betrokken landbouwers.
  3. Verbeterde waterkwaliteit Merkske dankzij inspanningen landbouwsector Dit project zal resulteren in een gezond watersysteem: zuiver water voor irrigatie en veeteelt, verhoogde weerstand tegen klimaatverandering, plaatsen van rust en ontspanning door een verbeterde omgevingskwaliteit,͙ De Vlaamse Milieumaatschappij beheert een uitgebreid watermeetnet. De inspanningen die de landbouwers binnen het afstroomgebied van het Merkske leveren, zullen objectief meetbaar zijn adhv chemische parameters en onderzoek naar macro-invertebraten. Bij uitbreiding kunnen de landelijke gemeenten in de Noorderkempen (en gans Vlaanderen) via de middelen die worden aangereikt door dit project, versneld voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Van de oostelijke Leader-gemeenten MarkaAnte Kempen worden immers bijkomend inspanningen gevraagd: - gemeenten Wuustwezel, Brecht, Malle, Zoersel, Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas en Beerse zijn gedeeltelijk gelegen in aandachtsgebieden van het stroomgebiedbeheerplan 2016-2021; - gemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel, Brecht, Malle, Zoersel, Baarle-Hertog, Merksplas en Beerse zijn deels gelegen in speerpuntgebieden van het stroomgebiedbeheerplan 2016-2021. 
Uitvoering

Gemeente Merksplas

Adres

2320 Hoogstraten
België

Delen: