Herinrichting site Noord - thema 'klein Rome'

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Antwerpen
Beginjaar
2018
Projectkost
€300.000,00
Promotor
Autonoom Gemeentebedrijf Herselt
Periode
-
Situering

Aan ons vrijetijdscentrum de Mixx in Herselt, willen we een vrij toegankelijke groene ontmoetingsruimte realiseren waar alle doelgroepen op een aangename manier aan recreatiebeleving kunnen doen en tot rust kunnen komen. We ontwikkelen niet alleen onze site, maar leggen ook de verbinding met het nabijgelegen natuurgebied Asbroek waar de mensen nog meer in contact komen met de pure natuur.

We realiseren een site van het volk, voor het volk door te werken met verschillende participatieprojecten.

We werken de site uit rond onze eigen streekidentiteit, nl. 'klein Rome' waarbij we de volkse verhalen, onze historiek en onze typische oude volksspelen weer nieuw leven willen inblazen. Er worden toeristische activiteiten voorzien vanop onze site rond het thema 'klein Rome'.

We zien de ontwikkeling van deze site als een verdere stap in de ontwikkeling van de Mixx als de Poort van de Merode en kaderen deze daarom in het integraal plan van de Merode.:

  • we zetten ons cultureel erfgoed in de kijker
  • we creëren ecologische en landschappelijke verbindingen
  • we ontwikkelen, promoten en beheren onze toegangspoort
  • we ontwikkelen nieuwe thematische lussen op het routenetwerk
  • we passen de gemeenschappelijke huisstijl consequent toe
  • we ontwikkelen en promoten educatieve initiatieven rond onze streekidentiteit

We willen mensen laten samenkomen en een leuke wisselwerking tussen hen bekomen met respect voor elkaar. Dit is de visie van ons ganse centrum.

Doelstellingen
  1. Verdere uitwerking als 'Poort van de Merode' De realisatie van deze site is een eerste stap in de verdere ontwikkeling van de Mixx als 'Poort van de Merode'. We kaderen onze site daarom in het integraal plan van de Merode: 
    We zetten ons cultureel erfgoed in de kijker door te werken rond onze streekidentiteit. We werken rond het thema ‘klein Rome’ waarbij we de 7 heuvels van Herselt met hun historiek en/of volksverhaal weergeven. We bieden op onze site een volksspelenroute aan met oude volksspelen uit onze streek.
    We creëren ecologische en landschappelijke verbindingen door een koppeling te maken tussen onze site en het natuurgebied Asbroek
    We ontwikkelen, promoten en beheren onze toegangspoort: we willen onze poort verder uitbouwen en fungeren als een leuk en sportief start- en eindpunt van een dagje 'Merode'. We willen op termijn meer samenwerken met andere partners uit het Merodegebied om zo de activiteiten en producten van ‘de Merode’ meer te promoten.
    We ontwikkelen nieuwe thematische lussen op het routenetwerk: we bieden wandelingen en fietstochten aan rond het thema 'klein Rome' vertrekkende vanop onze site
    We passen de gemeenschappelijke huisstijl consequent toe, niet alleen door de reeds bestaande elementen te implementeren (vb. zitbanken) maar ook door andere toestellen (vb. zomerbar) in dezelfde stijl te ontwikkelen
    We ontwikkelen en promoten educatieve initiatieven rond onze streekidentiteit in samenwerking met onze partners: we vertalen de 7 heuvels in 7 speelzones waarbij we telkens ook de historiek en/of volksverhaal weergeven via informatieborden op verschillende niveau’s kleuters/kinderen/volwassenen). We ontwikkelen samen met de Herseltse scholen een eerpakket voor hun leerlingen. 
  2. Verschillende doel- en kansengroepen samenbrengen om zo te komen tot een grotere kruisbestuiving. Dit is de overkoepelende visie van 'de Mixx'. Kleuters, kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, personen met een beperking ... op één centraal gelegen locatie, dichtbij het dorpscentrum laten samenkomen en hierdoor een leuke wisselwerking bekomen met respect voor elkaar. Door een vrij toegankelijke site te voorzien, wordt de drempel om te participeren zo laag mogelijk gehouden o.a. financieel, maar ook naar toegankelijkheid. We richten bovendien samen met onze partners laagdrempelige activiteiten op en zetten in op een verhoogde participatie van de verschillende doel- en kansengroepen. 
  3. We ontsluiten het natuurgebied Asbroek We maken vanop onze site een groene verbinding met het achterliggende natuurgebied en trachten een vlotte overgang te maken tussen onze site en het natuurgebied. We maken 2 trage wegen in het gebied vrij waar mensen kunnen genieten van de rust en de natuur. Op 1 trage weg implementeren we een themawandeling gekoppeld aan onze site. 
  4. We voorzien laagdrempelige recreatiebeleving We richten vrij toegankelijke recreatiebeleving in die grotendeels kosteloos gebruikt kan worden. Het in contact brengen van mensen met onze streekidentiteit en natuur staat hierin centraal. Bijkomend willen we gezinnen die leven in armoede meer mogelijkheden geven tot invulling van hun vrije tijd. Onze site is hiervoor goed gelegen want de site is vlot bereikbaar en bezoekers kunnen er bovendien gebruik maken van de andere faciliteiten (toiletten, douches, bib, brasserie…). 
  5. Creëren van een groene publieke ruimte Groene en vrije ruimte wordt steeds schaarser. Vlaanderen zet maximaal in op verdichting van de kernen. In eigen gemeente vragen de inwoners (cfr. gevoerde participatietraject i.h.k.v. de ontwikkeling van een visie op wonen in de toekomst) dat er in de dorpskernen voldoende publiek toegankelijk groene ruimte bewaard blijft. Eveneens is de vraag voor gemeenschappelijke ontmoetingsruimte aanwezig. Wij bieden met onze site een groene ontmoetingsruimte voor alle leeftijden en maken de overgang naar het natuurgebied waar mensen echt tot rust kunnen komen in de pure natuur.
  6. Een aangenaam terrein van het volk, voor het volk We realiseren een terrein waar mensen graag vertoeven. Om dit te realiseren moeten we weten wat de noden van onze burgers en bezoekers op dit gebied zijn. We betrekken burgers en partners bij de ontwikkeling en realisatie van dit terrein. Dit hebben we voor de ontwikkeling gedaan door enquêtes uit te sturen en een brainstormavond in te richten naar onze burgers/bezoekers. We hebben samengezeten met verschillende partners om te bekijken wat hun wensen zijn, of ze kunnen implementeren en op welke manier we kunnen samenwerken. Bovendien zijn er tal van partners die hun expertise willen delen bij de realisatie van onze site. We brengen deze pertises samen om zo te komen tot een mooi resultaat. Voor de realisatie doen we niet alleen beroep op ons personeel en externe firma’s, maar kunnen we ook beroep doen op burgers die de nodige expertise bezitten en die dit op vrijwillige basis willen realiseren (vb. tuinarchitect).
Uitvoering

Autonoom Gemeentebedrijf Herselt

Adres

2230 Herselt
België

Katleen Laeremans

2230 Herselt
België

Delen: