Herstelboerderijen 2.0: Re-integratie op het platteland

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Zuid
Beginjaar
2021
Projectkost
€124.900,00
Promotor
Welzijnszorg Kempen
Periode
-
Situering

Na een eerste succesvolle fase waarbij we de meerwaarde van het concept van de Herstelboerderij hebben kunnen aantonen voor neuro-revalidatie, willen we nu inzetten op de mogelijkheden van verdere verspreiding en implementatie enerzijds en de verduurzaming van het concept anderzijds. Hiervoor zullen nieuwe bouwstenen worden ontwikkeld. We breiden de doelgroep uit naar oncologische revalidanten - en mogelijk ook Covid-19 revalidanten - zodat de toepasbaarheid van het concept kan worden verruimd. Daarnaast dient het bedrijfseconomische model geoptimaliseerd. Mede op vraag van de landbouwers willen we dit bereiken door in te zetten op schaalvergroting. Dit zullen we doen door het aanboren van een nieuwe doelgroep, het inzetten van vrijwilligers voor de begeleiding van de revalidanten op de boerderij en de ontwikkeling van een nieuwe methodiek rond tuinbouwactiviteiten.

Doelstellingen
  1. Ontwikkeling van een breed toepasbaar revalidatiemodel op de boerderij voor een nieuwe doelgroep: nl. oncologie (= kanker) patiënten Dit model, gericht op lotgenotencontact, reconditionering en sociaal-emotioneel welbevinden, zal ook toepasselijk zijn voor patiënten met Covid-19 patiënten en andere ziektebeelden. Het zal worden ontwikkeld in de eerste fase van het project en worden uitgetest in de praktijk op de Herstelboerderij. 
  2. Inzetten van vrijwilligers op de boerderij voor de begeleiding van de revalidanten Op deze manier wordt de druk op de boeren verlicht. De vrijwilligers kunnen know-how m.b.t. de problematieken en ziektebeelden eigen aan de revalidanten inbrengen. Door hen in te zetten als begeleider op de herstelboerderij, daalt de tijdsinvestering voor de boeren.
  3. Ontwikkeling nieuw model met tuinbouwactiviteiten. Deze activiteiten zullen meer de fijne motoriek aanspreken en kunnen een alternatief zijn voor wie conditioneel de zwaardere taken op de boerderij niet aankan. Ze zullen uitgetest worden in de praktijk en geëvalueerd worden.
  4. Versnelling/verbetering van het herstelproces door het verhogen van de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de onco-revalidanten, hun welbevinden en dat van de mensen in hun nabije omgeving (partner, gezinsleden, ͙Ϳ De methodiek die wordt ontwikkeld is gericht op dit doel. Op vaste tijdstippen tijdens het project zal dit worden geëvalueerd en in kaart gebracht door het afnemen van een concrete bevraging. 
  5. Versterken van de boer op financieel en sociaal vlak
    - Door de ontvangst van revalidanten op de boerderij, ontstaan er sociale contacten voor de boer die anders niet zouden plaats vinden.
    - De verloning voor de boeren is gekoppeld aan de zorgzwaarte. Een werkgroep formeel kader wordt opgericht om een correcte remuneratie voor de boeren te bepleiten bij de relevante stakeholders en beleidsniveaus. 
  6. Creatie van een nieuwe maatschappelijke rol voor de landbouw De link die wordt gemaakt tussen de landbouw en de medische sector wordt lokaal gerealiseerd in de samenwerking van de lotgenotenverenigingen en revalidatiecentra uit het Leadergebeid enerzijds en met de testboerderijen anderzijds. Twee land- of tuinbouwbedrijven zullen operationeel zijn om onco-revalidanten te ontvangen. 
  7. Versterken van het positief imago van de landbouw De rol van de boer die de zwakkeren in de maatschappij ontvangt, hen begeleidt en hierdoor een verbetering van hun levenskwaliteit aanbiedt, wordt tot stand gebracht op de Herstelboerderij. Dat dit afstraalt op het imago van de landbouw(er) spreekt voor zich. 
  8. Meer sociale cohesie op het platteland Door het traject op de Herstelboerderij verhoogt de levenskwaliteit en zelfredzaamheid van de revalidanten waardoor zij opnieuw beter (in hun buurt) zullen integreren. Er ontstaan nieuwe sociale contacten tussen boer en revalidanten. 
  9. Vermaatschappelijking van de zorg op het platteland Definitie : Vermaatschappelijking van de zorg verwijst naar de verschuiving binnen de zorg waarbij er naar gestreefd wordt om mensen met beperkingen, chronisch zieken, kwetsbare ouderen, jongeren met gedrags- en emotionele problemen, mensen die in armoede leven, een eigen zinvolle plek in de samenleving te laten innemen, hen daarbij waar nodig te ondersteunen en de zorg zoveel mogelijk geïntegreerd in de samenleving te laten verlopen., Begrippen die hierbij een rol spelen zijn o.m. desinstitutionalisering, community care, empowerment, kracht- en contextgericht werken, vraagsturing en respijtzorg. De realisatie van revalidatietrajecten op een (Herstel)boerderij is een sterk voorbeeld van de vermaatschappelijking van de zorg op het platteland.
Uitvoering

Welzijnszorg Kempen

Adres

2440 Geel
België

Delen: