Houwaartse Wijnbank

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Vlaams-Brabant
Plaatselijke Groep
PG Hageland+
Beginjaar
2021
Projectkost
€17.350,00
Promotor
VZW Houwaartse Wijngaard
Periode
-
Situering

Houwaartse Wijnbank

Het project omvat de ontwikkeling, de productie en de plaatsing van een kunstwerk een reuzenbank op de Houwaartse Berg in Houwaart ter visualisatie van de Houwaartse flank met al zijn wijngaarden. Het kunstwerk wordt uitgevoerd in duurzaam larikshout. Het wordt een rustplaats voor de vele wandelaars in de streek. De Houwaartse Wijnbank wordt geplaatst naast de oudste wijngaarden op de Houwaartse Berg (wijngaarden die door wijlen Jos Daems zijn aangeplant in 1970 en deze zijn met houten palen uitgerust)
Als je boven op de bank plaatsneemt, zie je de top van de Vlooybergtoren de bank meets de toren of de toren meets de bank
De verbinding tussen Houwaart '(Wijnbank) en Tielt-Winge (Vlooybergtoren). Voor iedereen toegankelijk, als rustpunt / ontmoetingsplaats op een uniek stukje natuur met een uniek uitzicht De houten bank wordt in de omgeving opgenomen door de houten palen van de wijngaarden en de bosrand. Onder de bank zullen grote stukken ijzerzandsteen gelegd worden die verwijzen naar de bodem van de Houwaartse Berg. 

Doelstellingen

We willen wandelaars, toeristen en lokale bevolking informeren over het bestaan en het belang van de Houwaartse Berg als ideale wijnflank. We willen ook Houwaart als historisch oudste wijngebied in het Hageland terug op de kaart zetten.
De wijnstreek Hageland telt ongeveer 40 wijndomeinen en bouwde zijn identiteit op het roestbruin getinte ijzerzandsteen. Elke Hagelandse wijnbouwer verwijst er met trots naar. De wijnbouw in Houwaart gaat volgens historici terug tot de 12e eeuw na Christus. Boeren hadden er naast andere gewassen ook druivenstokken aangeplant voor wat eigen wijn. Traditioneel is er perziken- en aardbeienteelt. De wijnbouw in België komt tot zijn hoogtepunt in de 14e en 15e eeuw, om in de 16e eeuw in verval te geraken en langzaam te verdwijnen. Klimaatsverandering (Kleine IJstijd), de uitbreiding van de steden en de uitvinding van hop als bewaarmiddel voor bier zijn drie belangrijke redenen. In een toespraak uit 1513 bewierookte professor Maerten van Dorp van de Katholieke Universiteit Leuven de wijngaarden van het Hageland nog: hier zijn lochtighe heuvelen ende noch lochtigher berghen Geen steyl opschietende rotsen, maer sachte glooyinghen Die ghy met een beetje oefening sonder vermoeyenisse bestijght. Bij het opklimmen begroet u overal struyckgewas ende de soet rieckende wijngaerd, Waer de blijde botten ende nog blijder trossen Den vreughdebrenghenden wijn beloven. Het Hageland is de eerste regio in België waar de wijnbouw, na een lange periode van afwezigheid, weer opbloeide. Dit gebeurde pas in de jaren '70 van vorige eeuw. Beginnende wijnbouwers zoals Jos Daems, Marcel Saenen, Maurice Fol, Jacques Cypers en Achilles Schrevens verenigden zich en organiseerden opleidingen. Ze werden ondersteund door de provinciale Tuinbouwschool van Leuven en de faculteit Landbouwwetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Een van de eerste aanplantingen van wijnstokken gebeurde op de Houwaartseberg, een heuvel van 63 meter hoog. Initiatiefnemer was senator Jos Daems van wijndomein Hagelander. We schrijven 1973. De vroegrijpende Müller-Thurgau, Ortega en Siegerrebe werden in die tijd gezien als de meest geschikte druiven. Er werd stille witte wijn en ook mousserende van gemaakt. Houwaart kreeg een wijnbouwschool en in het historische wijndorp Wezemaal kwam een bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn.

Uitvoering

VZW Houwaartse Wijngaard

Adres

3390 3390 TIELT-WINGE
België

Delen: