Huis van het Kind Roosdaal: er groeit iets!

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - reguliere projecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Vlaams-Brabant
Lokale Actiegroep
Pajottenland+
Beginjaar
2024
Projectkost
€115.185,00
Promotor
Gemeente Roosdaal
Periode
-
Situering

Huis van het Kind Roosdaal is opgestart in 2019. Sindsdien is deze dienstverlening alleen maar gegroeid. In 2020 werd er een deeltijdse coördinator aangesteld en in 2021 werd er een halftijdse deskundige Huis van het Kind aangeworven. Al snel werd de nood aan een fysiek Huis van het Kind, waar mensen met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht, ondersteund kunnen worden bij de opvoeding van hun kinderen,…duidelijk.

Het lokaal bestuur Roosdaal besloot daarom tijdelijk een pand te huren waar het Huis van het Kind verder kon groeien. Na evaluatie werd duidelijk dat deze locatie niet geschikt is voor het onderbrengen van een Huis van het Kind en werd gezocht naar een alternatief (geen parkeerruimte, geen natuurlijk licht, geen openbaar vervoer). 
Naar aanleiding van de inkanteling van het OCMW in de gemeentelijke diensten, zag het lokaal bestuur de opportuniteit om van het oude OCMW-gebouw een echte ontmoetingsplaats te maken voor gezinnen en kinderen. Het lokaal bestuur zal dit gebouw renoveren en er een kwaliteitsvolle, toegankelijke en kindvriendelijke locatie van maken. Het Huis van het Kind zal er worden in onder gebracht en er haar dienstverlening verder kunnen uitbouwen.

Uit de twee ouderbevragingen die het Huis van het Kind heeft afgenomen, kwamen de nood aan een laagdrempelige ontmoetingsruimte en een ruilwinkel voor kinderkleding sterk naar boven. We willen daarom deze functies in het renovatieproject integreren. Op de benedenverdieping wordt een ruimte voorzien voor de opstart van een ruilwinkel. Op de eerste verdieping komt een polyvalente zaal, waar spel– en ontmoetingsmomenten, vormingsavonden,…kunnen doorgaan.

Daarnaast worden ook de nodige lokalen voorzien waar partners van het Huis van het Kind zitdagen kunnen organiseren. We denken hierbij bvb. aan een zitdag door een uitbetaler van het Groeipakket, een inloopmoment door Kind & Gezin, zitdag van een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis,… Er is ook een stijgende nood aan een plek waar hulpverleners vertrouwelijke gesprekken kunnen voeren met Roosdaalse inwoners zoals bvb. de eerstelijnspsychologe, JAC en CAW. 
In het kader van plan Samenleven werd een brugfiguur aangeworven die gezinnen, kinderen en jongeren toeleidt naar vrije tijd en andere dienst– en hulpverlening. Binnen dit project worden de mogelijkheden tot het oprichten van een praatgroep bekeken, waar anderstaligen de Nederlandse taal kunnen oefenen en met elkaar in verbinding kunnen komen. Dit zal de integratie van nieuwkomers in Roosdaal ten goede komen. Deze nieuwe ontmoetingsruimte  is de ideale plaats om dergelijke praatgroepen en activiteiten te organiseren en op die manier binnen andere beleidsdomeinen zoals integratie een bijdrage te leveren. Daarnaast kunnen ouders hun kinderen meebrengen naar de praatgroep. Er is speelmateriaal aanwezig en er kan samen gewerkt worden met verenigingen zoals Ferm, Gezinsbond,…voor het organiseren van kinderopvang tijdens de praatgroep.

Deze polyvalente ontmoetingsruimte kan ook gebruikt worden door andere gemeentelijke diensten, lokale verenigingen, lokale hulpverleningsorganisaties,…die nood hebben aan een vergaderruimte of een ruimte voor het organiseren van een activiteit. Het lokaal bestuur wil hiermee de lokale organisaties en verenigingen beter ondersteunen. We zetten hiermee ook in op het creëren van een dorpshuis zoals vermeld in de studie die IDEA uitvoerde voor de Vlaamse Landmaatschappij.

Huis van het kind wil inzetten op sociale inclusie, het laagdrempelig en toegankelijk zijn voor iedereen. Er werd extra aandacht geschonken aan deze sociale inclusie door de ruimte van de ruilwinkel langs de achterkant van het gebouw rechtstreeks toegankelijk te maken via een aangepaste ingang voor personen met een beperking en gezinnen met een kinderwagen. 
De ontmoetingsruimte zal op de tweede verdieping komen. De installatie van een lift moet er voor zorgen dat deze ruimte ook voor iedereen toegankelijk is. 
Naast de sociale inclusie van personen met een beperking, zetten wij vanuit het Huis van het Kind ook in op de sociale inclusie van gezinnen met een multiproblem problematiek. Activiteiten zijn gratis, zodat de doelgroep ondanks zijn uitdagingen de weg naar het Huis van het Kind kan vinden en ten volle kansen kan grijpen om deel te nemen aan de samenleving en hun sociaal netwerk te vergroten.

De keuze om het Huis van het Kind onder te brengen in Borchtlombeek is een strategische keuze. De cijfers van 'Provincie in cijfers', tonen dat er in Borchtlombeek een hoger aantal jonge gezinnen woont ten opzichte van in de andere deelgemeenten. Door het Huis van het Kind in Borchtlombeek te vestigen, brengt het lokaal bestuur de dienstverlening voor jonge ouders naar de plaats waar ze het meest nodig is.

Via dit project zetten we in op de ondersteuning van kwetsbare gezinnen in het bijzonder door het aanbieden van baby- en kinderkleding in de ruilwinkel en het organiseren van laagdrempelige activiteiten. Veel kwetsbare gezinnen kennen deze locatie, aangezien hier vroeger de sociale dienst van het OCMW gevestigd was. Deze vertrouwdheid kan bijdragen tot het verlagen van de drempel om naar het Huis van het Kind te komen. 
Met de oprichting van de ruilwinkel willen we niet louter focussen op het inzamelen en verdelen van tweedehandskledij. We maken er een innovatief project van, waarbij we inzetten op duurzaamheid door bvb. het organiseren van workshops/repaircafé’s voor het herstellen en upcyclen van baby- en kinderkledij én in te zetten op de sensibilisering bij jonge gezinnen betreffende het duurzaam omgaan met baby– en kinderkledij en ander materiaal. We tonen en leren (kwetsbare) gezinnen dat je via upcyclen leuke en budgetvriendelijke spullen kan maken.

Het project betreft hier dus een totaalrenovatie van het bestaande gebouw in functie van de nieuwe invulling van het gebouw, waarbij we ook inzetten op duurzaamheid en vrijwaren van het onroerend erfgoed. De renovatie houdt in dat onder meer volgende structurele en energetische wijzigingen worden doorgevoerd: afbraak dakelementen, afbraak buitenschrijnwerk, afbraak binnenafwerking (volledige ontmanteling), afbraak technieken fluïda, afbraak technieken elektro, asbestverwijdering, nieuwe thermische isolatie onderbouw + bovenbouw, plaatsen septische put, regenwaterput, infiltratieput, behandeling tegen opstijgend vocht, plaatsen nieuw hellend dak  + thermische isolatie + daklichtopeningen + regenwaterafvoer, plaatsen nieuw buitenschrijnwerk, binnenafwerking (vloeren, trap, binnendeuren, branddetectie, sanitair, telefonie,…), plaatsen warmtepomp, expansievaten, ventiloconvectoren, luchtbehandelingsgroepen, luchtkanalen, vernieuwen van de nutsvoorzieningen: elektriciteit, water, verwarming,…

Om te komen tot een goed, kwaliteitsvol en functioneel gebouw wordt er voor gekozen om de projectopvolging uit te besteden aan een externe partner, die de voortgang van de renovatie kan bewaken en kwaliteitscontroles kan uitoefenen.

Naast de renovatie van het bestaande gebouw, wordt eveneens de mogelijkheid bekeken om te voorzien in een aanbouw. Het is de bedoeling om hierin een afdeling onder te brengen van de Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten (ABAK). De huidige locatie waar deze Roosdaalse afdeling van de academie is ondergebracht voldoet niet aan de noden. Deze aanbouw aan het Huis van het Kind zou  een ideale locatie zijn om de Academie in onder te brengen en zal zorgen voor de nodige kruisbestuiving tussen beide diensten. Gezinnen en kinderen die langskomen in de academie kunnen op dat moment snel eens binnenspringen in het Huis van het Kind of de ruilwinkel. Omgekeerd kunnen gezinnen die langskomen in het Huis van het Kind en de Academie nog niet kennen ook dit aanbod in de eigen gemeente leren kennen.
 

Doelstellingen

Met onderstaande doelstellingen willen wij graag verder bouwen op de Lokale Ontwikkelingsstrategie van Pajottenland+. We verwijzen dan ook graag terug naar deze LOS.

  1. opwaardering en functioneel gebruik van het gemeentelijk Onroerend Erfgoed in Borchtlombeek 
    Actie 1.1: renovatie van het gebouw
    Actie 1.2: het onderbrengen van Huis van het Kind Roosdaal in het gebouw
  2. versterken van de sociale cohesie in de gemeente (S11, S15 van de LOS)
    Actie 2.1: organiseren van laagdrempelige ontmoetingsmomenten voor (kwetsbare) gezinnen in Roosdaal. 
    Actie 2.2: ondersteunen van lokale organisaties, verenigingen en buurtcomités door het openstellen van de polyvalente ruimte voor vergadermomenten of het organiseren van activiteiten. 
    Actie 2.3: voorzien in mogelijkheden voor geëngageerde inwoners (vrijwilligers) die zich lokaal willen inzetten (vb. mee helpen in ruilwinkel, lokaal ter beschikking stellen voor activiteiten, hulp bij activiteiten,…).
  3. proactief versterken en ondersteunen van gezinnen, met bijzondere aandacht voor kwetsbare gezinnen of gezinnen die hun weg niet vinden naar de bestaande hulp – en dienstverlening (S13, S15, S16 van de LOS). 
    Actie 3.1: organiseren van zitdagen van hulpverleningspartners in Huis van het Kind (vb. Kind & Gezin, Groeipakket, Sociale dienst, 1 gezin 1 plan, eerstelijnspsychologe, 
    digipunten…), zodat gezinnen met allerlei welzijnsvragen op een laagdrempelige manier bij een professional terecht kunnen.
    Actie 3.2: mogelijkheden onderzoeken om een antennepost van het OverKop-huis op te starten (in samenwerking met OverKop-huis Lennik)
  4. het welbevinden van (aanstaande) ouders en gezinnen met kinderen en jongeren bevorderen. (S15, S16 van de LOS)
    Actie 4.1: organiseren van vormings – en informatiemomenten rond relevante thema’s zoals bijvoorbeeld EHBO bij jonge kinderen, emotieregulering bij jonge kinderen,… 
    Actie 4.2: organiseren van een laagdrempelig infopunt in het Huis van het Kind voor alle vragen met betrekking tot kinderen, opvoeding,...
  5. het voorzien in materiële ondersteuning van (kwetsbare) gezinnen in Roosdaal (S11, S12 van de LOS)
    Actie 5.1: oprichten van een ruilwinkel voor baby- en kinderkleding en ander materiaal 
    Actie 5.2: de samenwerking met vzw voedselbedeling Pajottenland versterken door een mogelijkheid tot afhaalpunt te voorzien in het Huis van het Kind voor mensen die niet tot in Twinkeltje te Leerbeek raken.  
  6. inzetten op duurzaamheid (S12 van de LOS)
    Actie 6.1: organiseren van repaircafé’s, workshops upcycling van kledij,…voor inwoners van Roosdaal
  7. het tegengaan van sociale uitsluiting en bevorderen van sociale inclusie en integratie en het opsporen van verdoken plattelandsarmoede (S11, S13, S15 van de LOS)
    Actie 7.1: een stem geven aan ouders, opvoedingsverantwoordelijken,…in het Huis van het Kind door middel van (ouder)bevragingen, mogelijkheid tot participatie aan het lokaal overleg kinderopvang,…
    Actie 7.2: inzetten op sociale inclusie door middel van het installeren van een lift, zodat iedereen kan deelnemen aan de activiteiten en ontmoetingsmomenten op de eerste verdieping. 
    Actie 7.3: activiteiten en ontmoetingsmomenten gratis organiseren, zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn 
    Actie 7.4: mogelijkheden bekijken tot het organiseren van praatgroepen voor anderstaligen 
    Actie 7.5: aantrekken van belangrijke armoedepartners naar Roosdaal in het kader van toeleiding van kwetsbare doelgroepen
Uitvoering

Borchtlombeek 

Projectpartners
Opgroeien - Lokaal team Pajottenland, Ferm Borchtlombeek, 3Wplus, Dienst Welzijn & Vrije Tijd Roosdaal, Pavok, Wiegwijs, Infano, Gezinsbond Borchtlombeek, Zonnelied vzw, MPC Sint-Franciscus, Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Roosdaal
Delen: