Huis van het Kind Zuid-Limburg

Programmaperiode
PDPO II-projecten ('07-'13)
Thema
Leefbaarheid
Provincie
Limburg
Assen
As 4
Beginjaar
2014
Projectkost
€147.450,00
Promotor
Provincie Limburg, Directie Mens, Dienst Opvoedingsondersteuning en Jeugdwelzijn
Periode
-
Situering

Vanuit de jeugdhulpverlening wordt de nood aan meer preventieve acties voor kinderen, jongeren en gezinnen in de regio ervaren. Te vaak komen kinderen en jongeren in een hulpverleningstraject omdat te laat gepaste begeleiding werd geboden. Dit signaal was enkele jaren geleden al de aanleiding om een regionaal samenwerkingsverband opvoedingsondersteuning te starten . Deze intergemeentelijke samenwerking wordt zowel door lokale besturen als door partners uit het brede welzijnsveld als erg waardevol ervaren. Dit samenwerkingsverband willen we aangrijpen om nog sterker in te zetten op preventieve gezinsondersteuning. Kind en Gezin scoort een erg hoog bereik met haar consults voor 0-3 jarigen. Door de samenwerking tussen de consultatiebureaus en andere partners verder door te drijven is er nog heel wat welzijns- en gezondheidswinst te boeken.

Jonge gezinnen hebben soms de neiging het dorp te verlaten om dichter bij het werk te wonen of om dienstverlening beter binnen bereik te hebben. Het platte land moet ook voor gezinnen een aantrekkelijke plek blijven om te wonen. De troeven voor gezinnen zijn duidelijk: ruimte en groen voor opgroeiende kinderen. Het is daarnaast belangrijk van de gezinnen te weten voor welk gezinsondersteunend aanbod zij bereid zijn zich te verplaatsen en welk aanbod dichtbij huis georganiseerd moet worden.

De bereikbaarheid van heel wat diensten en voorzieningen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Het sociale weefsel verzwakt op die manier. Diensten en voorzieningen zijn net die plaatsen waar mensen over koetjes en kalfjes kunnen praten, waar ze een sociaal netwerk kunnen uitbouwen. Een zwakker sociaal netwerk verhoogt de kansen op vereenzaming en sociaal isolement.

Uit onderzoek weten we dat gezinnen nood hebben aan netwerken in de eigen buurt om de opvoedingslast met anderen te delen (vb opvang van de kinderen, een luisterend oor, …). Het is dus nodig dat er voldoende ontmoetingsmogelijkheden voor gezinnen geboden worden.

Maatschappelijk kwetsbare gezinnen op het platte land vinden minder gemakkelijk hun weg naar dienstverlening. Aangepaste werkvormen en aanbod op maat van deze gezinnen is nodig.

Met de nieuwe regelgeving preventieve gezinsondersteuning zullen er samenwerkingsverbanden Huizen van het Kind gestimuleerd worden. Voor Zuid-Limburg is het belangrijk dat het Huis van het Kind van bij de start inspeelt op de eigenheid van de regio: dat aanbod op maat is van de gezinnen, dat ingezet wordt op ontmoeting en versterking van netwerken rondom gezinnen, dat er aandacht is voor intergenerationeel opvoeden, dat maatschappelijk kwetsbare gezinnen maximaal toegang hebben tot aanbod.

Doelstellingen

Preventieve gezinsondersteuning richt zich op het bevorderen van welzijns- en gezondheidswinsten voor (aanstaande) gezinnen met kinderen.

  • In het Huis van het Kind willen we partners op het domein van welzijn en gezondheid beter met elkaar verbinden. Dit is nodig om het aanbod maximaal te ontsluiten naar alle gezinnen, om aanbod goed af te stemmen, op maat te kunnen werken en om gepast te kunnen doorverwijzen.
  • In het Huis van het Kind wordt een variatie aan gezinsondersteunend aanbod in nauwe samenwerking aangeboden. De doelstellingen van dit aanbod zijn oa het ondersteunen van de ouders op het vlak van opvoeding, het opvolgen en stimuleren van de algemene ontwikkeling en de fysieke gezondheid van het kind en het bevorderen van sociale cohesie.
  • Via het samenbrengen van partners krijgt het principe van ‘progressief universalisme’ vorm. In het Huis van het Kind wordt universele dienstverlening aangeboden voor alle gezinnen, vanuit het idee dat ieder kind telt en dat de mogelijkheid tot ontmoeting, ondersteuning en verrijking er moet zijn voor iedere ouder.

Tegelijkertijd wordt een complementair aanbod opgebouwd dat gericht is op specifieke noden en/ of op specifieke doelgroepen. De doelstelling is om vraaggestuurd te gaan werken en gezinnen inspraak te geven in het vorm geven van het aanbod, zodat er werkelijk tegemoet gekomen wordt aan de noden die gezinnen hebben.

Uitvoering

Provincie Limburg, Directie Mens, Dienst Opvoedingsondersteuning en Jeugdwelzijn

Adres

Hasselt
België

Katrijn Kelchtermans

3500 Hasselt
België

Delen: