Jongeren in beweging

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - reguliere projecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Meetjesland-Leievallei
Beginjaar
2024
Projectkost
€203.000,00
Promotor
Stad Eeklo
Periode
-
Situering

De voorbije jaren beweegt er heel wat in het Meetjesland op vlak van jeugdwelzijn. Eeklo neemt als centrumstad en scholenstad hier een belangrijke rol in op. Niet alleen de stedelijke diensten, maar ook talloze partners die in de stad en de wijde omgeving actief zijn. Het aanbod zat nog te vaak versnipperd, maar daar willen de partners nu actief verandering in brengen. De voorbije jaren werd er vanuit projecten als 'De Plek' en 'LINK' met Europese middelen al hard ingezet, maar nu wordt gekeken naar structurele samenwerking.  Vanuit die visie werd er een droomoefening gevoerd met eerstelijnswerkers, maar ook met jongeren. Daarom ontstond het idee om vanaf 2024 te starten met een jongerenhuis in Eeklo onder de vleugels van de jeugddienst. Het jongerenhuis is een koepelnaam voor alles wat jeugdwelzijn is in de regio.

Alle jongeren hebben recht op een betekenisvolle plaats in de samenleving. Vrije tijd als basis van de werking zorgt voor een uitlaatklep en rustplek nodig als springplank naar die samenleving.  De basiswerking vormt dan ook een veilige plaats waar jongeren op hun tempo in beweging kunnen komen en waar zij ook met al hun vragen terecht kunnen.  Ze krijgen hierbij oefenkansen en ondersteuning in hun zoektocht naar gepaste antwoorden.  Vanuit hun krachten, talenten en mogelijkheden ondersteunen begeleiders jongeren zowel binnen als buiten het centrum.  De begeleiders begeven zich dan ook op die plaatsen waar jongeren zich bevinden en vertrekken vanuit hun leefwereld.  De begeleiders laten jongeren niet los en zetten zich maximaal in om jongeren te (blijven) bereiken.  Dit zowel online als offline. Om gepaste ondersteuning te kunnen bieden wordt sterk participatief gewerkt volgens mogelijkheden en aspiraties van jongeren.

Het jongerenhuis wil geen eiland zijn en wil investeren in sterke  samenwerkingen. Zo wil het jongerenhuis opkomen voor rechten van jongeren en dienstverlening in de regio optimaliseren. Hiervoor worden constructieve gesprekken aangegaan met lokale overheden en dienstverleners op basis van gecapteerde signalen en ervaringen van jongeren en medewerkers.

Het jongerenhuis richt zich op alle jongeren en jongvolwassenen tussen 13 en 30 jaar, in het bijzonder zij die zich in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden (en bijgevolg moeilijk aansluiting vinden op het reguliere aanbod). Als scholenstad en centrumstad is het belangrijk dat alle jongeren welkom zijn die Eeklo beleven (er schoollopen, wonen of verblijven, werken of werk zoeken, …).

Binnen het Jongerenhuis willen we werken op de 3 onderstaande domeinen:

  • Ontmoeten en verbinden (jongerenwerkers en outreachers)
  • Trajecten (therapie, arbeidstrajectbegeleiding, verslavingszorg en sociaal werk)
  • Projecten

Van alle medewerkers wordt verwacht dat ze mee instaan voor het begeleiden van activiteiten en inloopmomenten en dat ze intern en extern schakelen voor een warme overdracht.
Van de medewerkers wordt een flexibele inzetbaarheid verwacht (ook in het weekend).

Het jongerenhuis heeft nood aan diverse profielen en een professionele omkadering van o.a.  jongerenwerkers, psychologen, arbeidstraject-begeleiders, outreachende medewerkers, medewerker sociaal werk/rechtenverkenner, …

Belangrijk is dat alle medewerkers ook zullen ingezet worden bij ontmoetingsactiviteiten en tijdens instuifmomenten. Dit deden we ook al in De Plek en er werd opgemerkt dat jongeren sneller hun vragen durven. De afstand naar de gespecialiseerde hulpverlening (pyschologen, arbeidstrajectbegeleiders, rechtenverkenners, …) wordt hierdoor kleiner.

Ook alle medewerkers zullen aanklampend en outreachend werken. Dit betekent dat zij zich ook zullen begeven op plaatsen waar jongeren komen. Dit kan zowel op straat zijn, online, bij jongeren thuis, op school, …

  • De vrijetijdswerking en eerste hulp bij (welzijns)vragen wordt opgenomen door jongerenwerkers. Zij voorzien onder andere vrijetijdsactiviteiten en ontmoeting voor de doelgroep. Dit aanbod wordt ontwikkeld samen met jongeren waarbij gedifferentieerd volgens leeftijd of interesses en noden gewerkt wordt. Om samen met jongeren gepaste antwoorden te zoeken op vragen wordt samengewerkt met andere expertises in het centrum en wordt een netwerk buiten het centrum geactiveerd.
  • De basiswerking wordt aangevuld met een therapeutisch aanbod. Psychologen voorzien therapie voor jongeren met complexe zorgnoden waar elders geen gepast aanbod aanwezig is. De ondersteuning omvat zowel individuele therapie en ondersteuning van jongeren in de omgang met hun netwerk, als een groepsaanbod. De begeleider en  jongere gaan samen in gesprek met de medewerker trajecten (arbeid, therapie…) en bespreken ze wat de mogelijkheden en beperkingen zijn en of er al dan niet een traject wordt opgestart of warm wordt doorverwezen naar het extern aanbod.
  • Naast dit therapeutische aanbod wordt ook een arbeidsluik voorzien. Een arbeidstraject-begeleider biedt zeer laagdrempelige ondersteuning aan jongeren op vlak van alle aspecten van het thema arbeid.  Dit omhelst zowel projecten in functie van arbeidsvaardigheden, CV- en sollicitatie-ondersteuning, werk zoeken, coaching op de werkvloer als het ondersteunen op vlak van randvoorwaarden nodig voor arbeid of opleiding.
  • Alle medewerkers in het centrum werken outreachend, dat betekent dat iedereen zich begeeft op die plaatsen (online, offline, het centrum, bij jongeren thuis, bij dienstverleners, op school…) waar ze voor jongeren nodig zijn. Naast deze algemene outreachende aanpak wordt ook een medewerker outreach ingezet. Die opdracht bestaat uit het in contact komen met jongeren en jongvolwassenen, die om diverse redenen niet op de radar van het centrum of andere hulp- en dienstverlening verschijnen, door regelmatig aanwezig zijn in de publieke ruimte.  Van daar uit wordt contact gelegd en is de outreacher present voor deze groep. Deze speelt eveneens in op mogelijke vragen die jongeren hebben, en gaat samen met jongeren op zoek naar antwoorden binnen en buiten het centrum.
  • Een medewerker sociaal werk/ rechtenverkenner met als expertise sociaal recht en administratie wordt toegevoegd aan het team. Deze medewerker ondersteunt andere medewerkers en jongeren met specifieke vragen rond dit thema en is de connectie met het aanbod en de ondersteuning van het Sociaal Huis.
  • Verder dient ingezet te worden op omgevingszorg: het ondersteunen van de omgeving van jongeren in hun zoektocht. Deze ondersteuning bestaat uit een aantal gesprekken met betekenisvolle anderen (ouders/ familie/ vrienden…) zodat deze omgeving een goede ondersteuning aan de jongere kan bieden.
  • Aangezien ook verslaving een belangrijke thematiek is in het leven van jongeren en jongvolwassenen, wordt ook hierop een medewerker ingezet. Samen met jongeren wordt besproken welke doelen en aanpak gesteld worden om de verslaving het hoofd te bieden. Jongeren kunnen er terecht voor alle middelen, met een bijzondere aandacht voor legale middelen als alcohol en gaming.
  • Een projectmedewerker werkt als vliegwiel voor de andere domeinen in het centrum: collectieve noden van jongeren worden gecapteerd en daarop worden samen met jongeren specifieke projecten ontwikkeld. Dit kan gaan om arbeids-gerelateerde projecten, sportprojecten, welzijnsprojecten en dergelijke meer.  
  • Afhankelijk van de vragen en noden kan aan het centrum ander aanbod worden toegevoegd, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van andere organisaties tijdens zitmomenten.
Doelstellingen
  1. Jongeren hangen vooral graag rond in hun eigen buurt of in de buurten waar ook hun vrienden actief zijn. We willen vooral die jongeren bereiken die hun weg niet vinden of willen vinden naar het reguliere aanbod. We willen graag naar hen toe gaan om hen te bereiken.
  2. We proberen het aanbod van het Jongerenhuis, maar bij uitbereiding van alle organisaties die in de regio actief zijn, bekend te maken bij de jongeren. Mogelijks ondersteunen we ook naar de toeleiding. We kunnen ook steeds een mobiel aanbod in hun buurt uitbouwen.
  3. Bevraging binnen de jongeren in onze stad geeft aan dat er een grote nood is aan rondhangplaatsen in de stad. Zij vragen vooral ook overdekte plaatsen. Één van de doelen van het project is het concretiseren van die vraag en tijdens de projectperiode een eerste overdekte hangplaats te creëren.
  4. Er bestaat een spanningsveld tussen rondhangjongeren en de buurt. Binnen het project willen we buurtgericht werken om zo ook deze kloof te dichten. We gaan actief met de jongeren en de buurt aan de slag en zorgen dat de jongeren ook hun eigen plek krijgen in de buurt, maar dat die plek ook door de buurt te gebruiken is.
  5. We willen hard werken aan de participatie van deze jongeren. De stem van hangjongeren wordt vaak niet bereikt en we willen net ook hun signalen capteren en vertalen naar het beleid.
  6. De individuele noden van de hangjongeren worden ook meegenomen. We kunnen met deze noden aan de slag door ook met de hulpverleners outreachend te gaan werken, maar de outreacher zal een warme overdracht kunnen realiseren.
  7. De outreacher deelt zijn ervaring met de eerstelijnwerkers om zo ook de drempel te verlagen om zelf outreachend aan de slag te gaan.
  8. Met de partners willen we met de signalen van de jongeren aan de slag gaan en kijken waar we mogelijks oor samenwerking de hiaten kunnen opvangen.
Uitvoering

Eeklo

Projectpartners
Lejo, EnNu?, Wijkcentrum De Kring, Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Het Meetjesland, Blij Leven, Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum St. Jan, PCGS, RTJ De Tafels, Timanti - AZ Alma, Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Adentro
Delen: