Kerk en pastorijtuin Langdorp: luwteplek als sociale hefboom

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - reguliere projecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Vlaams-Brabant
Lokale Actiegroep
Hageland+
Beginjaar
2024
Projectkost
€82.000,00
Promotor
Kerkfabriek HH. Maria, Pieter en Antonius (VL - Aarschot)
Periode
-
Situering

De kerkfabriek van Langdorp-Wolfsdonk-Gijmel ambieert met copromotoren Wesp vzw en Regionaal Landschap Noord-Hageland en partners Stad Aarschot en Landschapspark De Merode om de Sint-Pieterssite met haar kerk, pastorijtuin en omliggende terreinen verder uit te bouwen tot een volwaardige luwteplek én de sociale motor voor de dorpsbewoners en toeristen die Langdorp aan doen. We doen dit in nauwe afstemming met arbeidszorgproject 't Hof. Stilte, natuur, erfgoed en sociale dynamiek zijn onze sterktes. Via de concrete doelstelling in deze aanvraag willen we de verbindingen tussen onze dorpsbewoners en Langdorp in de ruimere regio verstevigen.

Via een eerdere aanvraag bij landschapspark De Merode verkregen we basisfinanciering om de Sint-Pieterssite als onthaal- en infoplek voor de bezoeker, pelgrim en rustzoeker uit te bouwen. Met een PDPOIII-project 'Verhalen verbinden platteland' verzamelden we heel wat kennis en connecties om nu verdere stappen te zetten. Via dit dossier willen we Hageland+ LEADER-middelen aanvragen om zo nu de volgende 4 doelen op de site in Langdorp te kunnen realiseren:

  1. Ruimer openstellen van de Sint-Pieterskerk als luwteplek. Inloopplek’ voor inwoners en bezoekers.
    De beschermde Sint-Pieterskerk, met een kern uit de 13e eeuw en een toren uit de 15e eeuw werd recent gerestaureerd. Binnenin werd hedendaagse duurzame verwarming, verlichting en sanitair aangebracht en kreeg de kerk een frisse witte kleur. Op dit moment is de kerk echter slechts sporadisch geopend op Open Kerken en Open Monumentendag en bij vieringen en concerten. De kerkfabriek ambieert om de kerk permanent open te stellen. Hiervoor zijn enkele ingrepen nodig zoals het fixeren van beelden en kandelaars en het beveiligen via alarminstallatie en camerabewaking. We stemmen hiervoor af met het agentschap Onroerend Erfgoed.
    Eenmaal de veiligheid gegarandeerd is, kan de kerk op permanente basis zonder continue 'menselijke bewaking' worden opengesteld. We voorzien een warm onthaal met basisuitleg bij de kunstwerken, een aantrekkelijke kast voor de in 2007 gevonden 16-de eeuwse beeldjes én een kinderhoek zodat jong en oud zich thuis mag voelen in deze kerk. De investering in de restauratie kan zo optimaal renderen: een goed toegankelijke luwteplek waar ieder even kan stilvallen. Betere toegankelijkheid zal de aantrekkelijkheid van de site vergroten en de bezoekersaantallen verhogen, wat een positief effect zal hebben op de lokale horeca- en korte ketenzaken.
  2. Een streekinfopunt heet de bezoeker welkom.
    Om de kerk volwaardig in te schakelen in het Hageland / Merodegebied willen we een infopunt voor de bezoeker realiseren bij het binnenkomen van de kerk, beperkt in het portaal en uitgebreider in het voormalig dodenhuisje. Hier staat informatie over de streek, de kerk en het dorp en de verbinding onderling centraal (vb. activiteiten Merodegebied, eeuwenoude traditie bezinning en zorg, ontginning ijzerzandsteen, Demervallei,…). Langdorp kan zo een etappe worden op het meerdaagse Merodepad. Wesp vzw werkt creatief aantrekkelijk audiovisuele materiaal uit (film, muziek, foto’s, beeldmateriaal). Het ambitieniveau ligt dus hoger dan ‘een paar brochures leggen’. We besteden de nodige aandacht aan de uitstraling van ‘rust’ in de kerk. Dit blijft in de beleving van de site en het Merodegebied tout court een sterkte, die we in de uitrol van dit infopunt uitspelen als troef.
    De ruimere Sint-Pieterssite kreeg al een eerste serieuze opwaardering met de aanleg van de Demertrefplaats aan de Demeroever. De kronkelende houten bank verwijst letterlijk naar de Demer en haar omliggende gebied. Bedoeling is in een volgende fase ook de rest van de site in te groenen. Het verwijderen van de oude palen, omheiningen en verlichtingselementen, eventueel ook het asfalt en het aanplanten van streekeigen beplanting zit in projectfase (zie doelstelling 4 ruimer project). We voorzien in deze projectaanvraag reeds middelen om op de site infoborden over de streek en meubilair in de 'Merodestijl' aan te brengen om zo de link naar de rest van de site als luwteplek en onthaalplaats én het ruimere gebied te maken. Kwaliteitsvol materiaal op de Sint-Pieterssite zelf kan zo verwijzen naar het Merodegebied en de aanwezige wandel- en fietsroutes, opnieuw een manier om ook de lokale economie te stimuleren.
  3. Historische pastorietuin met helende planten en sociale invulling inclusief realiseren
    De pastorijtuin van Langdorp ligt in het beschermd dorpsgezicht en telt ook enkele beschermde, monumentale bomen (eiken en beuken). We willen een participatief moestuinproject opstarten, de tuin opwaarderen en na afspraken verder openstellen voor de bezoekers van de Sint-Pieterssite. De tuin wordt een baken van groen en rust. Qua ontwerp en invulling willen we toewerken naar een pastorietuin van weleer met helende kruiden. Vanuit een groep kernvrijwilligers doen we via Talentenbank Aarschot een oproep naar vrijwilligers die graag samen moestuinieren. We werken het achterstallig onderhoud weg (bvb. met jongeren van het Arktos-project). We stellen het moestuinproject bewust open voor kwetsbare dorpsbewoners en cliënten met een beperking van arbeidszorgproject 't Hof en Apojo. Regionaal Landschap gaat na het verzamelen van alle historische gegevens omtrent de pastorijtuin (cf. beheerplan) participatief aan de slag om met de inwoners een ontwerp uit te werken en stappen te zetten naar aanplanting en herinrichting. Deze pastorijtuin, met uniek zicht op de kerk, wordt zo een semi-publiek rustpunt en verbindend sociaal project. Gezamenlijk gekweekte kruiden kunnen in 't Hof consumeert worden als bvb. Merodekruidenthee 'Sint-Pieter'. Binnen deze aanvraag vragen we cofinanciering voor het uitwerken van de plannen, het aanschaffen van het materiaal voor het sociaal moestuinieren en de beplanting. We leggen sociaal een stevige basis voor een vervolgverhaal op de site.
  4. Begeleiding externe expert verankeren 'buurtpunt'-principes in toekomstverhaal zaal
    Een ruimere doelstelling met de site, die we niet opnemen in deze aanvraag, is het effectief realiseren van een nieuwe sociale, duurzame invulling voor de voormalige parochiezaal. Iedere betrokkene wil dat naast een gezond financieel plan ook rekening gehouden wordt met sociale aspecten én de plek echt een meerwaarde voor de Langdorpse gemeenschap kan betekenen. Voor de lancering van een oproep voor kandidaten hebben we lokaal professionele begeleiding nodig. Het afgelopen project 'buurtpunt' van CERA en Innovatiesteunpunt huldigt de principes van geconnecteerdheid waarvoor de projectgroep wil gaan. We voorzien in deze aanvraag dan ook de nodige begeleidingsuren voor een externe expert om stevige stappen vooruit zetten om ambitie 5 snel erna te kunnen realiseren.
    Deze vier acties worden opgestart zodra het project is goedgekeurd, vanaf zomer 2024. De focus in 2025 ligt op het ontsluiten van de kerk en het uitwerken en realiseren van de infopunten. Het moestuineren en de ontwerpfase van de pastorijtuin loopt in 2025. In de winter van 2025-2026 realiseren we er de aanplant. Een vervolgaanvraag omtrent de investeringen nodig voor ambities 4 en 5 (ingroening site en duurzame invulling zaal) ambiëren we in 2025 of 2026.
Doelstellingen
  1. Op dit moment is de kerk enkel toegankelijk tijdens de misvieringen en concerten. We willen bezoekers quasi permanent kunnen ontvangen. Dit vraagt investeringen op vlak van beveiliging en presentatie. Deze luwteplek zal een positief effect hebben op bezoekersaantallen en dus op de lokale economie (horeca, korte keten, etc.).
  2. Een streekinfopunt heet de bezoeker welkom:
    Zowel in/aan de kerk - in het portaal en het voormalige dodenhuisje - als op de ruimere site willen we info over Langdorp, de kerk en de relatie van de site tot het omliggende landschap en de streek (De Merode – Hageland) voorzien. Dit is nu niet het geval. Op die manier kan de Sint-Pieterssite een stiltebelevingsplek worden op het meerdaags Merodepad, dat ook andere sites zoals abdijen en bedevaartsoorden aandoet. Ook de streek-GR Hageland loopt langs de Demervallei. Met de nabije aanwezigheid van station Langdorp, dorpsherberg 't Hof en enkele B&B’s geeft dit infopunt extra mogelijkheden voor duurzaam slow-tourism en de lokale economie.
  3. Historische pastorietuin met helende planten en sociale invulling inclusief realiseren:
    De pastorietuin telt enkele bijzondere beschermde bomen en kan via het opnieuw beplanten met typisch pastorijtuinen-groen nog bijzonderder worden. Het achterstallige onderhoud wordt aangepakt. Via de Aarschotse Talentenbank brengen we een vrijwilligersgroep, incluis kwetsbare mededorpsbewoners, samen om hier te (moes)tuineren. Cliënten met een beperking van vzw's Apojo en ’t Hof sluiten aan indien gewenst. Regionaal Landschap Noord-Hageland werkt participatief toe naar een ontwerp en de herinrichting van de tuin. Producten worden lokaal verwerkt en verkocht.
    De volgende twee doelstellingen maken geen deel uit van deze projectaanvraag. We vragen in dit dossier wél begeleidingsuren van een externe expert om te verkennen hoe de principes van een 'buurtpunt' en het geconnecteerde dorp de basis kunnen vormen voor doelstelling 5.
  4. Herinrichten van voetbalveld en aanpalende gronden en versterken Demertrefplaats:
    Samen met Stad Aarschot en Regionaal Landschap Noord-Hageland wordt gewerkt aan plannen voor de heringroening van de site met inheems groen en multifunctioneel gebruik. We stemmen nu af met De Watergroep – Aquafin over rioleringswerken die weldra op de site plaatsvinden, waarna deze herinrichting kan gestart worden.
  5. Voormalige parochiezaal en sportlokaaltje duurzame sociale toekomst geven:
    We zoeken met verschillende partners naar een duurzame toekomst voor de voormalige parochiezaal van Langdorp met aandacht voor het sociaal weefsel in het dorp en kwetsbare groepen in groot-Aarschot (vb. horeca met cliënten met beperking en vluchtelingen, buurtpunt, fietsherstelplaats met mensen die moeilijk integreren op de arbeidsmarkt). Om dit project te realiseren zijn basisinvesteringen in het gebouw nodig op vlak van duurzaamheid/energie (ramen, isolatie). Voor het sportlokaaltje wordt gekeken naar een combinatie van kleine ontmoetingsruimte, lokaal voor een voetbalclubje en duivenbond én plaats voor de kajakkers om aan land te komen en zich op te frissen.
Uitvoering

Aarschot

Projectpartners
Regionaal Landschap Noord-Hageland, Stad Aarschot, Landschapspark De Merode, Wesp vzw
Delen: