KOEkeloeren beleefboerderij - educatieve beleeftuin

Program period
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Measure
LEADER - reguliere projecten
Theme
Leefbare en levendige dorpen
Province
Vlaams-Brabant
Local Action group
Pajottenland+
Start year
2024
Project cost
€60.976,00
Promotor
Deleener, Jos - KOEkeloeren beleefboerderij
Period
-
Situation

Beleefboerderij KOEkeloeren is een actief melkveebedrijf, gelegen in Gooik, die zich toelegt op het bieden van educatieve en interactieve ervaringen voor jong en oud.. We streven ernaar om bezoekers een diepgaand inzicht te geven in het boerenleven en de natuurlijke processen die daarbij komen kijken. Ons doel is om mensen te verbinden met het platteland, de dieren en de natuur om zo waardering en begrip te creëren voor de agrarische sector en het milieu.
Wat maakt Beleefboerderij KOEkeloeren uniek? Allereerst zijn we trots op ons actieve melkveebedrijf, waar elke dag koeien worden gemolken en gewassen worden verbouwd. Onze bezoekers krijgen de kans om dit agrarische proces van dichtbij te bekijken en zelfs deel te nemen, waardoor ze een dieper begrip krijgen van waar ons voedsel vandaan komt.
Een essentieel aspect van onze missie is landbouweducatie. We zijn toegewijd aan het delen van kennis over de landbouwpraktijken en -technieken met de gemeenschap. Daarom verwelkomen we graag scholen, zowel regulier onderwijs als buitengewoon onderwijs, voor educatieve programma's op maat. Onze meerdaagse boerderijklassen bieden een unieke kans voor kinderen om te leren en te verblijven op de boerderij, waarbij ze deel uitmaken van het dagelijkse boerenleven.
Ons educatieve aanbod omvat boeiende rondleidingen waarbij de bezoekers alles leren over het leven op de boerderij, van het melken van de koeien tot het zaaien en oogsten van gewassen. Daarnaast bieden we workshops en demonstraties aan over melkverwerking, waarbij bezoekers zelf boter, yoghurt, kaas, mattentaarten en meer kunnen maken. Deze interactieve lessen over voedselproductie en landbouwtechnieken geven een dieper begrip van waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.
Naast landbouweducatie bieden we ook natuureducatie aan. We geloven dat het begrijpen en respecteren van de natuur essentieel is voor een duurzame toekomst. Daarom organiseren we educatieve rondleidingen en workshops waarbij bezoekers alles leren over lokale flora en fauna, en zelfs deel kunnen nemen aan activiteiten zoals tuinieren en het herkennen van verschillende gewassen en grassoorten.
Hiervoor gaan we ook een samenwerking aan met het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei (RLPZ), waarbij zij workshops aanbieden op onze beleefboerderij over de bijen en hun belang, over de akkervogels en de boerenzwaluw, en nog veel meer. We willen mensen inspireren om actief bij te dragen aan natuurbehoud en biodiversiteit.
Maar onze gastvrijheid beperkt zich niet tot recreatieve bezoekers. Beleefboerderij KOEkeloeren staat ook open voor groepen en bedrijven die op zoek zijn naar een inspirerende en unieke locatie voor evenementen en teambuildingactiviteiten.
Voor familie- en vriendengroepen met kinderen bieden we een unieke boerderijvakantie-ervaring aan, met een scala aan activiteiten op de boerderij die jong en oud aanspreken. Van het voeren van de dieren tot het plukken van seizoensgroenten in onze tuin, er is voor iedereen iets te beleven. Bovendien kunnen families ook deelnemen aan educatieve activiteiten en zo samen leren over het boerenleven en de natuur.
In de verdere toekomst willen we ook groeien naar een zorgboerderij, waar mensen met diverse zorgbehoeften terechtkunnen voor een zinvolle dagbesteding. Zo willen we een inclusieve gemeenschap creëren waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Door samen te werken met zorginstellingen en lokale gemeenschappen streven we ernaar om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waar mensen kunnen groeien, leren en bloeien.
Beleefboerderij KOEkeloeren is meer dan alleen een plek om te leren over landbouw en natuur - het is een plek waar mensen samenkomen, verbinden en groeien. We heten iedereen van harte welkom om te komen ontdekken en beleven bij KOEkeloeren!

Goals

Beleefboerderij KOEkeloeren is een project met een duidelijke missie en doelstellingen. Onze voornaamste doelstelling is om educatieve en interactieve ervaringen te bieden voor mensen van alle leeftijden, waarbij we een diepgaand begrip van het boerenleven en de natuurlijke processen willen stimuleren. 
Met ons project streven we naar verschillende resultaten die zowel op korte als op lange termijn een positieve impact hebben op onze gemeenschap en het milieu.
We willen volgende resultaten bereiken:

  1. Educatie: We streven ernaar om een platform te bieden voor educatie over landbouw, veeteelt, en natuurbehoud. Door middel van boeiende rondleidingen, workshops en interactieve activiteiten willen we bezoekers informeren over waar ons voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd, en hoe we duurzame landbouwpraktijken kunnen bevorderen. De educatieve beleeftuin zal een belangrijke rol spelen in het leren over seizoensgroenten en biodiversiteit, waarbij kinderen actief betrokken worden bij tuinieren en het verzorgen van planten en gewassen.
    We zorgen ervoor dat onze landbouwkennis en – ervaring gedeeld wordt met de samenleving. We versterken deze kennis ook door samen te werken met Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei via hun educatief aanbod.
  2. Bewustwording en waardering: 
    - We willen bewustwording creëren over de waarde van lokale voedselproductie en het belang van het ondersteunen van lokale boeren en producenten. Door mensen te laten kennismaken met de verschillende stadia van voedselproductie, van zaad tot oogst, willen we een dieper begrip en waardering stimuleren voor het werk dat achter ons voedsel schuilt.
    -We streven ernaar om bewustwording te creëren over het belang van dierenwelzijn in de landbouwsector. Door bezoekers de mogelijkheid te bieden om interactie te hebben met onze dieren en hen te laten zien hoe we zorgen voor het welzijn van onze veestapel, willen we respect en mededogen bevorderen voor alle levende wezens op onze boerderij.
    - We willen bewustwording creëren over het belang van seizoensgebonden voedsel en het eten van lokale, seizoensgebonden producten. Door mensen te laten zien hoe ons voedsel varieert met de seizoenen en hoe seizoensgebonden teelten bijdragen aan een gevarieerd en voedzaam dieet, willen we een groter bewustzijn creëren over de voordelen van het eten van lokale en seizoensgebonden producten.
  3. Ecologische meerwaarde: De aanleg van hagen, houtkanten en hoogstam fruitbomen draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit op de boerderij. Deze elementen bieden leefgebieden en voedselbronnen voor verschillende planten- en diersoorten, wat essentieel is voor het behoud van een gezond ecosysteem..
  4. Verbondenheid: We willen een gemeenschap creëren waar mensen zich verbonden voelen met het platteland, de dieren en elkaar. Door familie- en vriendengroepen uit te nodigen voor boerderijvakanties en teambuildingactiviteiten, streven we ernaar om een sfeer van samenhorigheid en gezamenlijke ervaringen te bevorderen.
  5. Inclusiviteit: Met ons toekomstige streven om uit te groeien tot een zorgboerderij willen we een inclusieve omgeving creëren waar mensen met diverse zorgbehoeften terechtkunnen voor zinvolle dagbesteding. Door activiteiten aan te bieden die toegankelijk zijn voor iedereen, willen we een gevoel van welkom en acceptatie bevorderen.
  6. Toerisme: We brengen het typische landschap prominenter in beeld en brengen het onder de aandacht, door het starten met onze beleefboerderij. We willen het typische Pajottenlandschap als troef inzetten, om scholen en groepen en families naar onze beleefboerderij te halen.
  7. Door de aanplanting van educatieve beleeftuin en de grote fotomuren in de verschillende ruimtes, gaan we op een creatieve manier om met groen in, op en rond het gebouw.
  8. Onze beleefboerderij heeft ook verschillende grotere educatieve ruimtes die kunnen ingezet worden als multifunctionele plekken voor diverse verenigingen, voor het organiseren van een vergadering, …
    Er zullen ongetwijfeld nog een heleboel andere doelstellingen zijn die we met onze beleefboerderij nastreven.
    Op lange termijn streven we naar een blijvende impact op ecologisch en sociaal vlak. We hopen dat ons project zal bijdragen aan het behoud en de versterking van lokale ecosystemen en agrarische tradities, terwijl het tegelijkertijd een positieve bijdrage levert aan het welzijn en de levenskwaliteit van de mensen die onze beleefboerderij bezoeken en de bredere gemeenschap waarin we actief zijn. 
Execution

Gooik

Project partners
Regionaal landschap Pajottenland en Zennevallei, Gemeente Gooik
Delen: