Levend erfgoed op de Bogaard

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Streekidentiteit
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Zuid
Beginjaar
2021
Projectkost
€111.073,00
Promotor
Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee
Periode
-
Situering

Met het levend erfgoed op de Bogaard willen we een innovatief toeristisch en recreatief concept uitbouwen, waarbij het erfgoedverhaal via levend erfgoed naar buiten wordt gebracht en wordt gelinkt aan de huidige, gangbare landbouw. Het project bevindt zich als het ware zowel op het raakvlak tussen landbouw en streekidentiteit als op het kruispunt tussen toerisme, onderwijs en platteland waarbij er samen met alle partners in het kader van streekidentiteit een gedragen en onderbouwd verhaal gebracht wordt rond landbouw van het heden en het verleden via het levend erfgoed. Het concept wordt ook echt tot leven gebracht op site De Bogaard. Door aanpassingen in het kader van toegankelijkheid, het uitwerken en aanleggen van een belevingspad, een combinatie van informatiedragers, spelelementen, een digitaal luik, lespakketten, workshops,... willen we de leerboerderij laten uitgroeien tot een aangename locatie waar iedereen welkom is en zin heeft om de streekidentiteit te beleven. We willen het concept bovendien uitdragen naar andere landbouwbedrijven, kinderboerderijen, B&B's zodat ook zij aan de hand van het ontwikkelde educatief materiaal de link kunnen leggen naar streekidentiteit op hun boerderij. 

Doelstellingen

De hoofddoelstelling van ons project is om de streekidentiteit te promoten en profileren. We willen duidelijk maken dat deze streek een rijke ontstaansgeschiedenis heeft en dus een unieke identiteit heeft die vandaag de dag nog steeds herkenbaar is. Landbouw is onlosmakelijk verbonden met de Kempense streek. We willen daarom een innovatief toeristisch en recreatief project uitwerken, waarbij het erfgoedverhaal via levend erfgoed naar buiten wordt gebracht en wordt gelinkt aan de huidige, gangbare landbouw. Het project bevindt zich als het ware zowel op het raakvlak tussen landbouw en streekidentiteit als op het kruispunt tussen toerisme, onderwijs en platteland waarbij er samen met alle partners in het kader van streekidentiteit een gedragen en onderbouwd verhaal gebracht wordt rond landbouw van het heden en het verleden via het levend erfgoed.

Beoogd resultaat

Een innovatief concept rond streekidentiteit via levend erfgoed. De leerboerderij De Bogaard werd gekozen als locatie om dit concept uit te werken. Deze locatie heeft veel potentieel om uit te groeien tot een aangename site waar iedereen welkom is om de streekidentiteit te komen beleven. Het heeft een uitgelezen ligging middenin het stadscentrum, is voor iedereen vrij toegankelijk en bovendien doet het reeds dienst als ontmoetingsplaats en worden er verscheidene laagdrempelige activiteiten georganiseerd, zoals de speelpleinwerking en activiteiten van Arktos voor maatschappelijk kwetsbare jongeren. Om het concept vorm te geven is het nodig om nog meer streekeigen rassen te integreren in het dierenbestand van leerboerderij De Bogaard. We stellen dan ook als doel het merendeel van het dierenbestand te laten bestaan uit rassen die hun oorsprong vinden in de Antwerpse Kempen. We streven ernaar om het Levend erfgoedhoflabel toegekend te krijgen door meer streekeigen rassen te integreren en fokprogramma͛s op te starten om erfgoedrassen in stand te houden. Zo zullen we ons profileren als ambassadeur van erfgoedrassen. Om ons hoofddoel te bereiken, is een kwaliteitsvolle publieke ruimte, die toegankelijk en aantrekkelijk is voor het brede publiek en waar beleving centraal staat, essentieel. Om dit te bekomen zijn enkele infrastructurele aanpassingen noodzakelijk. We willen een belevingspad ontwikkelen om het verhaal rond landbouw van het heden en het verleden via het levend erfgoed op maat van de verschillende doelgroepen (jonge gezinnen, kleuter- en lagere school, jongeren en senioren, mensen met een beperking, te brengen. Dit belevingspad zal ook digitaal ontsloten worden. We streven ernaar bezoekers jong en oud meer voeling te laten krijgen met de streek, door een combinatie van activiteiten, gaande van het kennismaken met verschillende dieren van het platteland, spelelementen die de link leggen naar de hedendaagse landbouw, digitale informatiedragers tot workshops waar deelnemers ondergedompeld worden door een expert. Bovendien willen we een mobiele set van het ontwikkelde materiaal aanmaken, die door geïnteresseerden en op andere locaties gebruikt kan worden. Zo kunnen ook kinderboerderijen, andere landbouwbedrijven,... het materiaal gebruiken om linken te leggen en het streekverhaal te brengen.

Uitvoering

Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee

Adres

2440 Geel
België

Delen: