LOCO - Lokaal composteren

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Klimaat (duurzame energie en klimaatadaptatie)
Provincie
Antwerpen
Beginjaar
2018
Projectkost
€103.832,00
Promotor
Proefstation voor Groenteteelt
Periode
-
Situering

Met een lokaal composteringsnetwerk wil het Proefstation voor de Groenteteelt en het Regionaal Landschap Rivierenland meer duurzaamheid op het platteland en in de bodem brengen. Daarvoor wordt een pilootstudie rond lokaal composteren opgezet. Betrokken actoren zijn lokale tuinbouwbedrijven, boomkwekerijen, natuurbewegingen en handel- en verwerking van groenten en fruit. Afvalstromen van deze bedrijven worden opgewaardeerd en lokaal toegepast om weerbare en vruchtbare bodems te bekomen. Specifieke aandacht gaat uit naar opportuniteiten en knelpunten. Een herkenbaar logo zal deze nieuwe vorm van samenwerken verder promoten en uitbouwen. Via talrijke informatiekanalen zal breed en uitvoerig gecommuniceerd worden over LOCO.

Doelstellingen

Het project ‘LOCO’ heeft als doelstelling om een pilot op te richten in de typische groentestreek in en rond Sint-Katelijne-Waver, waarbij lokaal composteren centraal staat. Het gaat hierbij om het produceren van compost op basis van reststromen van diverse sectoren om zo tot een win-win situatie te komen. Enerzijds worden afvalstromen geherwaardeerd en anderzijds ontstaat een waardevol bodemproduct voor land- en tuinbouwers. Compost is essentieel voor een optimale landbouwproductie. Eén van de hoekstenen om dit te bereiken, is het aanbrengen van organische stof. Uit studies van Bodemkundige Dienst van België blijkt dat het peil van het organische stof gehalte op de meeste bodems ondermaats is. Door een lokale productie op te zetten willen we deze trend keren.

De concrete doelstellingen in dit project zijn:

  • Opstart werkgroep: alle actoren/ bedrijven die interesse hebben om inputs aan te leveren, of lokaal geproduceerde compost wensen te gebruiken worden opgenomen in de werkgroep. Ook experten uit verschillende relevante domeinen ( milieu, wetgeving, compostproductie, samenwerkingsverbanden…) kunnen opgenomen worden in de werkgroep. Gezien de grote relevantie en expertise zijn OVAM en VLACO reeds opgenomen als inhoudelijke partner. De werkgroep heeft ook een functie in het aanleveren van data waarbij de kwaliteit, de kwantiteit en de beschikbaarheid van de verschillende inputs in kaart wordt gebracht. We richten op een werkgroep die bestaat uit minstens 25 leden op regelmatige basis komt deze groep bijeen om het project te evalueren en bij te sturen (1x per semester). 
  • Samenwerkingsverband creëren tussen natuurverenigingen, boomkwekers, land- en tuinbouwers en overheden. Voor de productie van hoogwaardige compost is een samenstelling van houtig, koolstofrijk materiaal nodig. Dit zijn de zogenaamde bruine fracties die vooral koolstof aan de compost zullen toevoegen. Deze fracties zullen afkomstig zijn van nabijgelegen natuurgebieden en lokale boomkwekerijen (natuurmaaisel, snoeihout …). Daarnaast zijn ook “groene” inputs nodig die vooral nutriënten aan de compost zullen leveren. Deze groene fractie zal bestaan uit groenteresten van lokale tuinbouwbedrijven of (verwerkende) groentebedrijven. Overheden (LNE, ANB, VLM …) worden betrokken in kader van de verschillende wetgevende processen die betrekking hebben op het compostnetwerk. 
  • Opzet compostpilots: In dit project zal een pilot voor lokale compostering uitgewerkt worden. Deze wordt opgezet bij één van de leden uit de werkgroep en/of op het Proefstation voor de Groenteteelt. Bij deze twee pilots zal een uitgebreide evaluatie gebeuren van de inputstromen, het procesverloop en de uiteindelijke kwaliteit. Voor de begeleiding van het composteringsproces wordt beroep gedaan op de expertise van ILVO. Zij hebben een ruime ervaring inzake diverse soorten compostering. Zij hebben voldoende kennis om knelpunten in het proces tijdig te detecteren en de verschillende deelaspecten die bij compostering aan de orde zijn te evalueren. 
  • Lokaal compostlogo oprichten dat garant staat voor een kwalitatieve compost dat geproduceerd is met reststromen van lokale bedrijven en verenigingen. De bedoeling van het logo is de herkenbaarheid van het lokaal composteren en het unieke samenwerkingsverband in de kijker te zetten.
  • Sensibiliseren en informeren: Via het project worden particulieren, land- en tuinbouwers extra ingelicht over de positieve effect van compost in de bodem. 
    Infobrochure: De verzamelde kennis en de opgedane ervaring worden gebundeld in een informatieve brochure. Er wordt gekozen voor een format dat gemakkelijk digitaal gedeeld kan worden en indien gewenst afgedrukt. De brochures worden ook digitaal ter beschikking gesteld via de websites van de projectpartners. Op terrein en op aanvraag worden de brochures verdeeld (slotmoment, infomomenten …) 
    Blauwdruk: de opgedane kennis, ervaring, resultaten en werkwijze wordt praktisch neergeschreven en kan gebruikt worden voor de opstart van gelijkaardige netwerken in de Provincie Antwerpen. 
    Infopanelen plaatsen bij de compostpilots
    Organisatie infomomenten waar bodem en compostthema’s centraal staan. 
    Organisatie ‘open compostdagen’ geïnteresseerden kunnen op deze dag de compostpilots komen bezoeken, a.d.h.v. infopanelen en rondleidingen wordt de kringloop en het projectopzet toegelicht. 
  • Tijdens het project wordt een toekomstvisie en een plan van aanpak uitgewerkt opdat het lokaal composteringsnetwerk na afloop van dit project zelfstandig kan verder lopen.
Uitvoering

Proefstation voor Groenteteelt

Adres

2860 Sint-Katelijne-Waver
België

Joris Victor De Nies

2860 Sint-Katelijne-Waver
België

Delen: