Mobiel buurthuis

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Vlaamse Ardennen
Beginjaar
2021
Projectkost
€88.616,60
Promotor
IDROPS
Periode
-
Situering

Een mobiel buurthuis als draaischijf voor ontmoeting, ontspanning en educatie. Door professionalisering zijn een aantal lokale diensten gecentraliseerd in de stedelijke kernen en is een deel van de dienstverlening gedigitaliseerd. Dit creëert voor minder mobiele of gezondheidsvaardige inwoners van de landelijke gemeenten een extra uitdaging. Daarnaast geeft de helft van de mensen tussen 20 en 50 jaar aan dat ze zich eenzaam voelen. Deze complexe problemen vragen een innovatieve oplossing en daarom zet iDROPS samen met regionale partners in op een participatief traject. Hierbij vertrekken we vanuit de principes van Human centered Design. Samen met de bewoners, studenten (van de opleiding Design for Impact, LUCA), professionelen uit de zorgraad en zes lokale besturen geven we het mobiele buurthuis vorm en creëren we de dynamiek van een lokaal dienstencentrum. Ter ondersteuning stellen we een digitale tool ter beschikking die ervoor moet zorgen dat de drempel naar het zorg- en ondersteuningsaanbod kleiner wordt. Het mobiele karakter van het buurthuis zorgt voor een dynamiek in de verschillende deelgemeenten zonder dat daar grote investeringen aan vasthangen. Zo creëren we een plek waar mensen elkaar ontmoeten en tegelijk vaardiger worden om hun sociale rechten ten volle te benutten.

Doelstellingen

Dit project heeft tot doel om nieuw leven te blazen in de dorpskernen van de Vlaamse Ardennen. We ambiëren de dynamiek van een lokaal dienstencentrum in de deelgemeenten van de plattelandsgemeenten en de steden. Zo willen we leefbare dorpen creëren waarbij mensen elkaar ontmoeten, elkaar ondersteunen en helpen bij kleine dagdagelijkse taken. We doorlopen een cocreatief traject dat erop gericht is de drempels, die op dit moment ervaren worden door kwetsbare burgers, in het bereiken van dienstverlenende organisaties te identificeren en hier een innovatief antwoord op te bieden. Participatie van de buurt is geen doelstelling maar een belangrijke voorwaarde om tot een duurzaam concept te komen.

We willen de lokale besturen en andere relevante stakeholders handvaten geven om meer outreachend te werken tot op een buurtniveau. Via een participatief traject willen we op zoek gaan naar innovatieve oplossingen. Daarbij zoeken we samen met de buurt naar een antwoord op deze vragen: Hoe kunnen lokale besturen en andere stakeholders actief in de regio meer outreachend werken en de diensten aanbieden tot op het niveau van de buurt zodat de vicieuze cirkel van kwetsbaarheid doorbroken wordt? Hoe kunnen lokale besturen een beleid voeren dat zorgzaamheid en solidariteit in de buurt stimuleert, de sociale cohesie en de veerkracht bevordert? Hoe kunnen mensen van alle leeftijden en achtergronden samenleven in een zorgzame buurt? Hoe kunnen we de dynamiek van een lokaal dienstencentrum creëren in de dorpskernen zonder de investeringen die bij de bouw van een dienstencentrum horen?

Dat moet resulteren in:

  • Ouderen en hulpbehoevenden geraken zelf tot bij de diensten in de buurt, blijven daardoor langer fit en kunnen langer zelfstandig en kwalitatief thuis wonen
  • Inwoners uit de buurt worden gestimuleerd om elkaar te ontmoeten en voelen zich daardoor minder eenzaam 
  • De meest kwetsbaren worden ondersteund zodat ze meer gezondheidsvaardig worden Het gehele traject moet resulteren in een duurzaam concept dat verankerd kan worden in de meerjarenplannen van de lokale besturen, zodat ze dit vanaf 2023 op zelfstandige basis kunnen continueren.

Alle projectpartners hebben een belangrijke adviserende functie tijdens het gehele proces. In de laatste fase bouwen zij mee aan een implementatieplan waardoor het concept opgeschaald kan worden naar de volledige regio en in de mate van het mogelijke, naar alle Vlaamse steden en gemeenten. De projectpartners integreren dit in hun reguliere werking en helpen mee aan de begeleiding van steden en gemeenten die het concept willen implementeren. Het Logo is op het vlak van duurzame implementatie in de regio͛s een belangrijke partner. 

Uitvoering

IDROPS

Adres

9550 Herzele
België

Delen: