Nabij de zomerlinde

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2020
Projectkost
€31.913,90
Promotor
Billiet Filip
Periode
-
Situering

In 2008 had ik het idee om iets te gaan doen als zorgboerderij, dan nog vanuit een verdienmodel. Al snel werd duidelijk, dat daarrond geen zekerheden konden geboden worden. Daarom kozen we er toen voor, om dat idee te laten rusten, maar het bleef wel leven.

We bouwden ons gezin uit, ik koos ervoor om buitenshuis te gaan werken in de zorg, volgde heel wat vormingen.

In 2020 namen we de draad weer op, ondertussen ben ik zelf verder gegroeid tot begeleider-wonen en leven, ons bedrijf gestabiliseerd, en ons gezin met al grotere kinderen... We kozen ervoor om de zorgtak op onze boerderij uit te bouwen, die kostendekkend moet zijn, maar vertrekkend vanuit kleinschaligheid. Dit in combinatie met buitenshuis werken, en ons bedrijf verder uitbaten. Dus een aanbod van informele zorg aan bieden, binnen het bestaande landbouwbedrijf. Met de premie E-loket (op voorwaarde dat zorgasten steeds worden aangemeld via een begeleidende welzijnsdienst met erkenning via E-loket) en een kleine onkostenvergoeding.

We gingen in gesprek met diverse partners, en maakten afwegingen en keuzes op basis van onze eigen sterktes en haalbaarheid, en combinatie van bedrijf-gezin-werk-zorg. Met een expliciete keuze voor ouderen en volwassen als doelgroep om op te vangen. En er is ondertussen wel een aparte ruimte voorzien voor de zorggasten.

Met deze subsidieaanvraag willen we vooral extra materiaal aankopen, om nog meer ondersteunend te werken met deze specifieke doelgroep.  

Doelstellingen

Doelstellingen voor deelname dagbesteding

Personen met een zorgnood die een antwoord vinden binnen dit groene kader kunnen deelnemen aan de dagbesteding in overleg met hun vergunde zorgaanbieder.

Onze doelgroep:

Volwassenen en senioren. Personen met dementie, een verstandelijke beperking of personen met een niet aangeboren hersenletsel. We wensen in een huiselijke sfeer kansen te creëren voor een kwetsbare doelgroep. Als schakel in de hulpverlening.

Meerwaarde voor de zorggast

Door onderstaande doelstellingen wordt de zorggast uit 'isolement' gehaald, krijgt hij/zij kansen om zich niet eenzaam te voelen en om het sociaal en psychisch welbevinden te versterken.

Meerwaarde voor de mantelzorger - sociale omgeving

Bij mijn doelgroep kan ook de sociale omgeving en/of mantelzorgers van de zorggast worden ontlast en zo hun sociaal en psychisch welbevinden worden versterkt.

Doelstelling toegankelijkheid van onze boerderij

We werken er aan om onze boerderij zo toegankelijk mogelijk te maken. In de ruime zin van het woord!

Motivatie met vb. uit de praktijk: Tijdens ons testbezoek hadden we een bewoonster mee die volledig rolwagenafhankelijk is. Ze genoot enorm van alles wat de dieren haar kunnen geven en het contact met dieren is voor haar heel belangrijk! Mv. heeft geen familie meer, haar echtgenote is vorig jaar gestorven. Maar toen Mv. me vroeg of ze naar het toilet kon, moest ik haar zeggen dat ik geen hulpmiddel had.

Doelstelling ingroei in de dorpskern

Door de ingroei van onze boerderij binnen de dorpskern is het voor ons een uitdaging om ook onze buren tevreden te stellen! Daarom hadden we het idee om binnen ons groen zorg kader ook een fruit-boomgaard aan te planten. Dit kan een win-win stituatie creëren. Even op het bankje gaan zitten, aan de zuidkant van onze hoeve, bij de fruitbloesem= puur genieten. En dan in het plukseizoen kunnen we het fruit meenemen in de keuken werking...

Algemene doelstellingen voor de zorggast

Bij onze taken proberen we zintuigelijke triggers aan te bieden, alertheid te stimuleren, aan te zetten tot interactie en bewegingsgericht te werken. De beoogde resultaten zullen uiteraard sterk afhankelijk zijn van de noden en behoefte van de zorggast (zg). Mogelijke doelstellingen en bijkomende resultaten kunnen er als volgt uitzien.

-De zg heeft een zinvolle dagbesteding op de zorgboerderij.

-De zg handelt met zelfvertrouwen.

-De zg is alert en reageert op zintuiglijke triggers die worden aangeboden.

-De zg gaat in interactie met de zorgboer.

-De zg gaat in interactie met de dieren.

-De zg beweegt en is actief.

-De zg voert zelfstandig activiteiten uit.

-De zg doet nieuwe kennis en ervaringen op.

-De zg gelooft in zijn eigen kunnen.

-De zg doet positieve ervaringen op tijdens zijn/haar werk.

-De zg ontdekt zijn/haar talenten, kwaliteiten.

-De zg komt tot rust.

-De zg heeft een vast dagritme.

-De zg heeft een sociaal netwerk door zijn/haar werk.

-De zg legt/onderhoudt sociale contacten.

Specifieke doelstellingen van ons aanbod

Hier bij wil ik me verdiepen in het mee verzorgen, voederen en socialiseren van onze zorgboerderijdieren. Dieren hebben positieve effecten op mensen. Verschillende fysiologische, psychologische en sociale processen liggen aan de basis van deze effecten. De mens heeft van nature aandacht voor alles wat leeft, en voelt zich rustiger en zelfverzekerder in de nabijheid van dieren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken wanneer mensen in contact komen met dieren dat er oxytocine vrij komt. Dit is belangrijk voor het plezier dat ervaren wordt bij sociale interacties. Ook zien ze nog andere fysiologische effecten bij het contact met dieren, zoals: verhoogde vrijstelling van endorfines (zorgt voor pijnonderdrukkend en euforische gevoelens), prolactine (zorggevoelens), dopamine (regulatie van emotioneel gedrag, cognitieve prestaties (bvb. bij personen met Alzheimer)

Doelstellingen bij de AAI methodiek

-Stress en angst verminderen

-Vertrouwen vergoten in zichzelf en in anderen

-Communicatie bevorderen

-Sociale relaties en sociale participatie bevorderen

-Bloeddruk en hartslag verlagen

-Pijnperceptie verminderen

-Beweging bevorderen

-Motivatie en participatie bevorderen

-Depressieve gevoelens verminderen

-Eenzaamheidsgevoelens verminderen

-Leerproces bevorderen

-Empathie ea. sociale vaardigheden bevorderen

-Emoties reguleren

Mogelijke effecten bij gebruik AAI methodiek

-Algemeen welzijn en geluksbeleving vergroten

-Rust en ontspanning brengen

-Zorggedrag stimuleren: Zelfwaardegevoel, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid vergroten

-Sociale participatie en vaardigheden bevorderen

Uitvoering

Billiet, Filip

Adres

8690 Alveringem
België

Tracy Steen

8690 Alveringem
België

Delen: