Natuur-lijk Inclusief Ondernemen

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Startende en rurale ondernemers
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2018
Projectkost
€119.959,00
Promotor
Netelvuur
Periode
-
Situering

Natuur-lijk Inclusief Ondernemen is een agro-ecologisch demoproject voor actieve samenwerking tussen landbouw én natuur én gemeenschap: landbouw die gericht is op voeding, identiteit en natuur. Voorliggend project beoogt in essentie de stad naar het platteland te trekken in plaats van de landbouw naar de stad te brengen. Natuur-lijk inclusief Ondernemen wil een landbouw tonen die gericht is op Voeding, Natuur en Identiteit - kortom de dolce vita van het platteland. Het project wil dit realiseren via de uitbouw van een landbouwcouveuse en een deelwinkel annex elkeuken als ontmoetingsplek in een plattelandsgemeente zonder buurtwinkel.

Doelstellingen

Dit project beoogt een bijdrage te leveren aan de transitie naar een meer duurzaam landbouw- en voedingsysteem door op coöperatieve wijze 

  1. in te zetten op verbinding tussen de productieve dimensie en de dimensie van keten en consumptie;
  2. in te zetten op datgene wat voor korte-ketenlandbouw niet zelden een struikelblok vormt om uit de startfase te geraken, nl. voldoende ondernemerschap om kwaliteitsproducten te produceren in functie van de lokale afzetmarkt (in plaats van voor de agro-industrie).

Het project beoogt de ontwikkeling van nieuwe 'kwaliteitsproducten-van-nabij' die in een duidelijke relatie staan met de natuur en omgeving; en dit op een participatieve wijze, 'van, door en voor' de lokale afzetmarkt (common good food). Een coöperatieve structuur kan hierbij de producent én de consument dichter bij mekaar brengen, de samenwerking tussen initiatieven bevorderen, de distributie bundelen en goede lokale producten tegen betaalbare prijzen aanbieden. Aarde-nd-Werk wil deze verbindende rol tussen producent en consument op zich nemen via de ontwikkeling van een aantal deelprocessen niet alleen m.b.t. productie, maar ook met betrekking tot bedrijfsbegeleiding (landbouwcouveuse), verkoopsprocessen (deelwinkel) en marketing (deelkeuken). Kortom: van een zuivere producentencoöperatie naar een gemengde coöperatie waarin zowel productie, consumptie als dienstverlening gedeeld worden. Het nieuwe beoogde landbouwmodel vraagt een grondige hertekening van een aantal kernprocessen die we graag willen uittesten in voorliggend project in samenwerking met promotor en copromotoren. De uitwerking van zo een nieuwe landbouwbedrijfsmodel waarin landbouwers en andere actoren (in casu zorg- en socio-culturele sector) samenwerken, is één van de acties en doelstellingen die expliciet opgenomen zijn in de Lokale Ontwikkelingsstrategie.

In het bijzonder wil het project een antwoord bieden op de bevragingen die gebeurd zijn in Zomergem in het kader van het lopende Korte-ketenproject (promotor NPM). Zomergem vraagt nieuwe gemeenschapsgedragen landbouwprojecten (pluktuin, CSA, …..) die verder gaan dan de bestaande initiatieven (zoals wekelijkse levering van voedselpaketten via depotsysteem of hoevewinkel en die overigens beperkt blijven wat betreft assortiment). Promotor en copromotoren willen met voorliggend project inspelen op deze behoefte door hun werking te verbreden en te verdiepen met een vernieuwend landbouwproject die de stad naar het platteland trekt, om zodoende te laten zien dat landbouw mooi én gezond kan zijn. Voormelde bevraging (in kader van project NPM) heeft immers aangetoond dat een breed gemeenschapsgedragen initiatief niet tot de ambitie behoort van individuele landbouwers of organisaties, maar misschien wel past in een coöperatieve structuur?

Verder: verbindende landbouw vormt de essentie van agro-ecologische landbouw welk het voorwerp uitmaakt van het Vlaamse Landbouwbeleid. Het Departement Omgeving (persmedeling d.d. 29 juni 2017), Bioforum (persmededeling d.d. 8 maart 2017) en ILVO (Beleidsbrief 2017.01) doen een oproep om agro-ecologie (als hefboom voor duurzame landbouw) meer ingang te doen vinden. Welnu, agro-ecologie vormt de rode draad bij Natuur-Lijk Inclusief Ondernemen.

In recente ILVO-studies (Departement Omgeving) wordt bovendien gewezen op de nood aan toegang tot specifieke kennis en vaardigheden, alsook aan agro-ecologische voorbeeldbedrijven die open staan voor educatie én netwerken van landbouwers. Welnu, het project komt hier ruim aan tegemoet door de ontwikkeling en uitbouw van een landbouwcouveuse waarin voorzien wordt in alternatieve leermethodes en methoden voor delen van kennis en bedrijfsvoering. Een startwerkplaats in de ware zin van het woord!

Tot slot wordt ingezet op samenwerking tussen natuur en landbouw door te zoeken naar nieuwe verdienmodellen voor 'groene ondernemer' met oog voor de opportuniteiten van een aantrekkelijk platteland, waarbij smaak, identiteit, natuur en toerisme hand in hand gaan. Dit is, volgens promotor althans, de beste publiciteit voor de landbouw én bij uitbreiding voor het Vlaamse plattelandsbeleid.

Uitvoering

NETELVUUR

Adres

9930 Zomergem
België

Christel Van Vooren

9931 Oostwinkel
België

Delen: