Dit project bouwt verder op de bestaande logistiek en transport van De Wassende Maan, maar schakelt een versnelling hoger en creëert toegevoegde waarde door het organiseren van een ophaalronde bij korte keten leveranciers. Deze ophaalronde komt er sneller dan vooropgesteld (door de vrij abrupte stopzetting van de activiteiten van Voedselteams), maar biedt zo ook de kans om het bestaande netwerk van lokale producenten en hun afzet te behouden. Tijdens het eerste jaar van activiteiten wordt deze ophaalronde een extra kostenpost, maar noodzakelijk. Met de steun van dit Leaderproject willen we een ophaalronde bij zoveel mogelijk hoeveproducenten uit de 2 Oost-Vlaamse Leader regio`s opzetten, die hun producten tot bij DWM brengt. DWM zorgt voor het orderpicken en distribueert hierna de producten in zowel haar eigen afhaalpunten als via de projectpartners in hun afhaalpunten. Door het ondersteunen van de loonkosten van de chauffeurs en de kilometerkost van de voertuigen, kunnen we deze transporten op de korte termijn verderzetten en valt de keten niet stil.
Door de upscaling met de activiteiten van De Wassende Maan, omzetgroei van de nieuwe korte keten webshop en optimalisering op basis van de resultaten van de EIP studie, zal de korte keten verkoop in Oost-Vlaanderen een stevig duw in de rug krijgen.
In 2de instantie vragen we ondersteuning voor bekendmaking van dit korte keten netwerk (jaar 2), zodat een hogere afzet effectief kan resulteren in een zelfbedruipende afhaalronde bij lokale boeren/producenten. Bekendmaking willen we vnl doen door het verhaal van de lokale producenten tot bij de klant te brengen. De voortzetting van de activiteiten van Voedselteams biedt hiervoor een belangrijke kansen. Door de combinatie van korte filmpjes & tekst en 30sec filmpjes op sociale media willen we belangstelling voor de korte keten prikkelen en doorclicks naar de webshop realiseren. In de buurten van de depots zal 2x per jaar geflyerd worden. De lokale afhaalpunten / teams worden ook ingeschakeld voor bekendmaking op lokale evenementen.
De verschillende partners die momenteel in de korte keten distributie aanwezig zijn, beleveren momenteel meer dan 190 afhaalpunten per week (zie kaarten in bijlage).
Een deel daarvan dreigt te verdwijnen door het wegvallen van Voedselteams en doordat daardoor ook sommige transporten dreigen onrendabel te worden.
Het hoofddoel van het project is om de korte keten structuur zoals die momenteel bestaat in Oost-Vlaanderen, met het verdwijnen van Voedselteams, niet te laten achteruit gaan of stilvallen. Met een korte en beperkte, tijdelijke financiële injectie vanuit Leader krijgt de korte keten even ademruimte om op de nieuwe situatie te anticiperen. Nieuwe routes uit te werken, nieuwe samenwerkingen op te starten. Nieuwe transportrondes op te zetten tussen de verschillende afhaalpunten.
Na afloop zal het project opvolging kennen en praktisch verder gezet worden via het EIP- Korte keten transport Oost-Vlaanderen, dat dan de nodige beheersstructuur en logistiek op poten heeft gezet om dit alles te bestendigen.
Resultaten die met dit project beoogd worden, zijn dus het behoud van de 190 momenteel bestaande afhaalpunten, ondanks het wegvallen van Voedselteams. Het in stand houden dus van wat de voorbije jaren werd opgebouwd.
Het aanvullend EIP project zal dit Leader project nadien verder zetten, uitbouwen en bestendigen.
Ninove, Erpe-Mere, Haaltert, Denderleeuw, Geraardsbergen, Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Lierde, Ronse, Zottegem, Zwalm, Brakel, Horebeke, Markedal, Kluisbergen, Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Merelbeke, Oosterzele, Gavere, Kruisem
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent
België