Platteland Troef! Pilootproject voor een nieuw toeristisch onthaal i.s.m. plattelandsactoren

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Toeristische projecten met duidelijke landbouwlink
Provincie
Vlaams-Brabant
Beginjaar
2020
Projectkost
€329.864,00
Promotor
Toerisme Vlaams-Brabant
Periode
-
Situering

Het klassieke toeristische onthaal met stedelijke focus zoals we dat sinds vele jaren kennen, sluit niet langer aan bij de veranderende hedendaagse toeristische context. Dit pilootproject moet ervoor zorgen dat het ruime publiek door een nieuwe onthaalaanpak met focus op het platteland veel beter geïnformeerd wordt over de toeristische troeven die onze plattelandsregio's te bieden hebben. Samen met een veelheid aan plattelandsactoren creëren we binnen dit pilootproject innovatieve toeristische onthaalplekken, maken we werk van een goed digitaal toeristisch onthaal voor onze rurale regio's en zetten we een traject op waarbij we begeleiding en vorming voorzien voor onthaalmensen met een hart voor de regio. Dit project heeft tot doel om binnen een afgebakende testregio / testgroep bepaalde prototypes te kunnen ontwikkelen en uittesten om deze - na afloop van het pilootproject- te kunnen uitrollen over alle plattelandsregio's in Vlaams-Brabant. Samenwerking met plattelandsactoren, authenticiteit, duurzaamheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid zijn kernwoorden binnen dit project.

Doelstellingen

1. Actielijn Onthaalplekken

Creëren van innovatieve rurale onthaalplekken

We zien in onze provincie tal van plaatsen waar we bezoekers zouden kunnen inspireren om de plattelandsregio verder te verkennen of op een later moment terug kunnen komen om de regio beter te leren kennen. We zien hier heel wat mogelijkheden weggelegd voor lokale rurale ondernemers die in de nabijheid van onze wandel- en fietsroutes liggen (bv fruittelers, hopboeren, witloofboeren, wijnbouwers, serristen, ... alsook voor reca en plattelandslogies. Bezoekers hebben er vaak geen zicht op wat er in de nabije omgeving nog te ontdekken valt. Net dat aspect willen we zichtbaar maken op deze plaatsen. Zowel om te ontdekken wat je diezelfde dag nog kan doen, maar ook om een terugkombezoek te motiveren. Naast reca, logies en lokale ondernemers zijn ook erfgoedsites interessante plekken om de bezoekers over de plattelandsregio te informeren. Net als vertrek- of ontmoetingsplaatsen in de regio, alsook zitbanken en infoborden op onze wandel- en fietstrajecten. Dit aspect willen we binnen dit pilootproject uittesten op twee piloottrajecten, de Ijzerenweg (Hageland-fruitregio) en de Leirekensroute (Groene Gordel- hop en bierregio). We mikken op een deelname van minimum 50% van mogelijke partners op deze trajecten.

Piloothubs

Binnen dit pilootproject stellen we ons ook tot doel om een concept uit te tekenen voor de inkleding van 3 types piloothubs alsook voor een mobiele hub die kan ingezet worden nav events in rurale regio's. Deze piloothubs zijn plaatsen waar op dit moment dagelijks heel wat bezoekers komen, maar waar we momenteel de omliggende rurale omgeving nog niet of onvoldoende promoten. Deze piloothubs moeten duurzaam en betaalbaar zijn zodat dit na dit proefproject ook op andere drukbezochte locaties in de provincie kan uitgewerkt worden. We mikken binnen dit project op drie verschillende types hubs: één hub bij een drukbezochte streekproducent, één hub met natuurfocus langs een wandel-fietstraject, en één hub in kleinstedelijke context waarbij het omliggende platteland centraal gesteld wordt. Deze hubs moeten ervoor zorgen dat bezoekers zich bewust worden van activiteiten die men in de omgeving nog kan doen, en moet daardoor leiden tot het bezoeken van meer plaatsen in de regio alsook het verhogen van terugkombezoek.

2. Actielijn Digitaal Onthaal

Uit onderzoek blijkt dat mensen hun (dag)uitstappen meer en meer digitaal voorbereiden. Een goed digitaal onthaal (nl kwaliteitsvolle en inspirerende e-tools, met oa de mogelijkheid tot het samenstellen en boeken van arrangementen, het inboeken van gidsen voor rondleidingen, etc ... is ook voor plattelandsregio's bijgevolg bijzonder belangrijk. Voor (veelal kleinere) toeristische actoren in onze plattelandsregio's is het echter een te grote logistieke en financiële inspanning om dit te realiseren. Daarom wordt binnen dit pilootproject de uitwerking van een soort samenaankoop/raamcontract voor toeristische software voorzien, alsook de noodzakelijke begeleiding en opleiding die nodig is voor de implementatie hiervan. Voor de meeste (veelal kleine) toeristische actoren in onze regio's zou het (financieel en logistiek) onmogelijk zijn om dit op eigen houtje te doen. Dit pilootproject zorgt ervoor dat er een gezamenlijke basis gecreëerd wordt, waardoor het voor vele toeristische actoren goedkoper en haalbaar moet worden om (binnen een soort samenaankoopmodel) hierop in te tekenen. Een pilootfase als deze is noodzakelijk om dergelijk systeem uit te testen. Binnen het pilootproject willen we minimum 15 plattelandspartners betrekken. Na uitrol mikken we op deelname van meer als 50% van de toeristische plattelandsactoren in Vlaams-Brabant.

3. Actielijn Onthaalmensen

We stellen ons tot doel om een begeleidings- en vormingstraject uit te tekenen om te evolueren van klassieke onthaalpersonen naar 'lokale vertellers met een hart voor de regio'. Binnen dit proefproject mikken we op min. 25 actoren uit de pilootregio's die zich voor dergelijk traject willen engageren.

Uitvoering

Toerisme Vlaams-Brabant

Adres

3010 Kessel-Lo
België

Els Salembier

3010 Kessel Lo
België

Delen: