Plattelandseducatief netwerk MarkAante Kempen: consolidering en versterking door nieuwe acties.

Program period
PDPO II-projecten ('07-'13)
Theme
Plattelandsonwikkeling
Province
Antwerpen
Axis
As 4
Start year
2011
Promotor
Naam: BB-projecten vzw handelend namens Plattelandsklassen vzw
Period
Situation

Dit project wil het vorige project, ‘Ontwikkeling van een plattelandseducatief netwerk’ consolideren en voornamelijk uitbreiden en versterken door middel van nieuwe plattelandseducatieve acties. Het heeft dan ook dezelfde algemene doelstelling, nl. het lokaal contact tussen de actieve landbouwsector en haar directe omgeving, buren, scholen en andere dorpsbewoners versterken, cfr. doelstellingen en situering deel 3. Doorheen dit versterkt contact spelen de land- en tuinbouwers een belangrijke rol in plattelandseducatie.

        Vanuit de positieve realisaties en lokale contacten ervoer het netwerk de behoefte om het reeds opgebouwde plattelandseducatieve netwerk MarkAante Kempen verder uit te bouwen en te diepen. Doch is dit geen louter vervolgproject. Het netwerk ving immers de behoeften en vragen op vanuit de stakeholders rondom dit netwerk om drie nieuwe en concrete acties op zetten die bijdragen aan de realisatie van de algemene doelstelling Deze drie nieuwe acties vormen zowel inhoudelijk als financieel bijna de hele nieuwe projectaanvraag.

 

Goals

De algemene doelstelling betreft het het lokaal contact tussen de actieve landbouwsector en haar directe omgeving, buren, scholen en andere dorpsbewoners versterken, alsook de kennis van de sector bij de verschillenden doelgroepen.

 

Dit vertaalt zich in volgende drie specifieke en concrete acties, cfr. 2.1:

  • De meer dan 100.000 inwoners van de 7 partnergemeenten uit het Leadergebied laten kennismaken met de landbouw in de eigen leefomgeving via de landbouwkrant. De kinderkrant richt zich op een meer pedagogische, maar ook speelsere manier, specifiek op de de leerlingen van het 6e leerjaar basisonderwijs.
  • Kinderen van het basisonderwijs in MarkAante Kempen laten kennismaken met de landbouw in de eigen leefomgeving via een meter/peterschap relatie tussen boer en school. Om dit proces vlotter, ecologisch duurzamer en speelser te laten verlopen, willen we een vervoer met paard en kar opzetten.
  • Een diverse doelgroep - boeren en boerinnen uit verschillende sectoren, maar ook niet-boeren geïnteresseerd in platteland en natuur - een cursus ‘plattelandsgidsen’ aanbieden.
  • Ondersteuning en netwerkvorming aanbieden aan alle landbouweducatieve (mede)spelers in de MarkAante Kempen. Uit dit netwerk kunnen ook nieuwe types van plattelandseducatieve initiatieven ontspruiten.

 

De drie nieuwe acties, de lokale landbouw- en educatieve kinderkranten, het leerlingenvervoer en de vorming plattelandgisen zijn volledig ingegeven door de vragen die van onderuit het netwerk op regelmatige basis naar boven kwamen. Dit project is een verdieping, versterking en uitbreiding van het project ‘Ontwikkeling van een plattelandseducatief netwerk’ binnen hetzelfde Leadergebied in 2009-2011. Uit dit project leerden we dat onze verwachte effecten op korte termijn ingevuld werden. Wij zijn ervan overtuigd dat wij de dynamiek die daarbij ontstond nu zullen kunnen verzilveren om de nieuwe acties en bijbehorende verwachte resultaten te bereiken.
Op langere termijn verwachten wij dat de persoonlijke ervaring, aangevuld met het aanleveren van objectieve informatie, de kritische betrokkenheid van de verschillende groepen bij het maatschappelijke debat over land- en tuinbouw en het platteland zal bevorderen en verdiepen. Het brede publiek zal in staat gesteld worden om een eigen waardering te vinden in een eigentijdse, geïntegreerde opvatting van het platteland; om het ruimere maatschappelijke belang van het platteland en van de agrarische sector te waarderen; en om het besef daarvan op een permanente wijze te kunnen actualiseren.
Educatieve initiatieven waarbij de landbouwer op individuele basis in contact treedt met de bezoekers op zijn bedrijf kan een ‘inrijpoort’ bieden, om het debat en wederzijds respect tussen het platteland en landbouw enerzijds en het brede publiek anderzijds op een spontane manier tot stand te brengen. Vele landbouw(st)ers vinden het immers plezierig om regelmatig ‘leven’ op het erf te hebben. Op die manier blijven zij immers verbonden met de samenleving die hen (soms van op een afstand) omringt. Precies vanuit die drijfveer ontvangen ook nu al regelmatig landbouw(st)ers bepaalde groepen en klassen op hun bedrijf.

 

Address

Provincie Antwerpen
België

Wouter Goolaerts

3000 Leuven
België

Delen: