Populier van Hier

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Streekidentiteit
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Vlaamse Ardennen
Beginjaar
2018
Projectkost
€100.710,00
Promotor
BOS+ Vlaanderen
Periode
-
Situering

Populier van Hier is een project waarmee BOS+ samen met Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, en tal van andere partners de populier in onze streek opnieuw erkenning en een rol van betekenis wil geven. In Vlaanderen wordt deze boomsoort momenteel immers vaak verguisd. Totaal ten onrechte, de Geraardsbergse populierenvariëteiten hebben een internationale reputatie, als pionierboomsoort biedt deze boomsoort een grote meerwaarde, als houtproducent kent hij zijn gelijke niet in Vlaanderen, op ecologisch is het een hotspot van biodiversiteit en cultuurhistorisch en landschappelijk speelt hij een cruciale rol voor de Vlaamse Ardennen, in het verleden en vandaag. Ook vandaag blijft “onze” populier zeer grote mogelijkheden bieden, op economisch, ecologisch, landschappelijk, cultuurhistorisch, milieutechnisch … vlak. Maar deze worden momenteel niet altijd erkend en benut. De strategische doelstelling van dit project is duidelijk: BOS+ wil samen met tal van andere partners de populier als belangrijke boomsoort helpen herwaarderen. De scope van het project staat echter ook open voor andere traditioneel houtproducerende soorten, en voor innovatieve beheermethodes. Dit maken we waar zowel door realisaties op het terrein (aanplant van min. 2000 bomen) als door sensibilisering en kennisoverdracht voor het brede publiek en voor een aantal specifieke doelgroepen (beleidsmakers en -uitvoerders, eigenaars, terreinbeheerders, ...).

Doelstellingen

Strategische doelstelling: Populier van Hier is een project waarmee BOS+ samen met Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, en tal van andere partners de populier (en desgevallend andere traditioneel belangrijke boomsoorten) in onze streek opnieuw erkenning en een rol van betekenis wil geven. In Vlaanderen wordt deze boomsoort momenteel immers vaak verguisd. Totaal ten onrechte, de Geraardsbergse populierenvariëteiten hebben een internationale reputatie, als pionierboomsoort biedt deze boomsoort een grote ecologische meerwaarde, als houtproducent kent hij zijn gelijke niet in Vlaanderen, als landschapsbepalend element heeft hij bovendien ook een grote cultuurhistorische waarde. Met dit project zetten de initiatiefnemers zeer sterk in op "Samenwerking voor plattelandsontwikkeling" in het LEADER-gebied Vlaamse Ardennen. Op vlak van het verbeteren van werkgelegenheid is er zowel vanuit historisch oogpunt een meerwaarde: eertijds was de populier economisch immers bijzonder belangrijk voor de regio (luciferindustrie, met als vlaggenschip Unal Geraardsbergen; populier als bouwmateriaal in erfgoedgebouwen, ... ). Maar ook vandaag biedt deze boomsoort nog steeds belangrijke economische troeven, zowel voor een aantal lokale bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verwerking van populier (DDS Kistenfabriek te Oudenaarde, Houtzagerij van Schorisse te Ronse, Populierenkwekerij Van de Vijver te Oosterzele, het wereldwijd befaamde veredelingsonderzoek van populier bij INBO te Geraardsbergen, tiental bosexploitatiebedrijven gespecialiseerd in populier te Brakel, Horebeke, Kluisbergen, Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Geraardsbergen). Daarnaast vervult deze boomsoort tal van economisch zeer belangrijke ecosysteemdiensten (zoals bv. geïllustreerd wordt door het recente Natuurrapport 2015 of de Natuurwaardeverkenner). Het project zet zeer sterk in op duurzame bosbouw en landschapsbeheer, en heeft daardoor ook een zeer grote klimaatrelevantie: aanleg van bos en bomenrijen biedt zowel op microschaal (bv. tegengaan van hitte-eilandeffecten, erosiebestrijding tijdens extreme weersomstandigheden) als op macroschaal (CO2-sequestratie, korte-ketenverwerking van een hernieuwbare, klimaatvriendelijke grondstof) bijzonder grote klimaatvoordelen. Operationele doelstellingen: de strategische doelstelling zullen we nastreven, enerzijds door realisaties op het terrein, anderzijds door educatie en sensibilisering van breed publiek en specifieke doelgroepen. 

  • We planten tijdens de projectperiode minstens 2.000 bomen aan, deels in bosverband en deels door lijnbeplantingen. Ook innovatieve teelttechnieken zoals agroforestry of korteomloophout kunnen hierbij aan bod komen. Door het project over 2,5 jaar te spreiden kunnen we hiervoor gebruik maken van 2,5 plantseizoenen. 
  • We ontwikkelen een educatief 'Populier van Hier' fietsroute, waarlangs we belangrijke aandachtspunten van het cultuurhistorisch en landschappelijk erfgoed dat deze boom uitmaakt onder de aandacht brengen (bv. het Lucifermuseum in Geraardsbergen, de veredelingsonderzoek in Grimminge, monumentale exemplaren van oude, waardevolle opulierenvariëteiten, ...). Door middel van halteplaatsen met infoborden en een brochure lichten we ook de andere meerwaardes (ecologisch, economisch, klimaat, gezondheid, enz...) van populier en andere traditionele lokale houtproducerende soorten toe. 
  • We ontwikkelen een technische plant- en beheergids, opdat geïnteresseerde eigenaars en beheerders (opnieuw) met kennis van zaken aanplantingen kunnen realiseren en beheren.
  • We ontwikkelen een beleidsnota, waarmee we beleidsmakers en -uitvoerders sensibiliseren en informeren over de ecosysteemdiensten en de ecologische, economische, landschappelijke en cultuurhistorische troeven van populier. 
  • De drie hoofdpartners voeren gedurende de hele duur van het project een actieve communicatie via hun eigen media en netwerk, over het project. Centraal platform wordt een projectpagina die door hoofduitvoerder BOS+ zal ontwikkeld en regelmatig geactualiseerd worden. Daarnaast zijn er nu reeds heel wat contacten gelegd met relevante partners uit middenveld, educatie (bv. De Helix), bedrijfssector (bv. HoutInfoBois, DDS, Sylva Van Hulle, ...), academische wereld (Woodlab UGent, INBO) die alle ook reeds toegezegd hebben om het project mee uit te dragen. 
  • In het laatste jaar van het project organiseren we een studiedag waarbij we het project voorstellen aan een breder publiek, opdat de doelstellingen, ontwikkelde materialen en resultaten ook buiten het LEADER-projectgebied bekend gemaakt.
Uitvoering

BOS+ Vlaanderen

Adres

9400 Ninove
België

Bert De Somviele

9090 Melle
België

Delen: