Renovatie van het ontmoetingscentrum ’t Molenhuis met focus op duurzaamheid en toegankelijkheid – herstel en versterking van de sociale cohesie binnen de dorpsgemeen-schap Molenstede

Programmaperiode
PDPO II-projecten ('07-'13)
Thema
Dorpskernvernieuwing
Provincie
Vlaams-Brabant
Assen
As 3
Beginjaar
2013
Projectkost
€200.133,00
Promotor
Gemeentebestuur Diest
Periode
-
Situering

Het grondgebied van de gemeente Diest beslaat naast de kerngemeente Diest, de deelgemeenten Kaggevinne, Webbekom, Deurne, Schaffen en Molenstede. Het laatste is noordwestelijk gelegen ten opzichte van Diest. Door haar specifieke ligging, gescheiden van de kernstad door de Demer en de Langenberg (een van de getuigenheuvels rond Diest) heeft deze deelgemeente zich ook na de fusie steeds weten in stand te houden als een eigen entiteit wat zich ook uit in het eigen karakter van haar bevolking. In feite vormt de gemeente de overgang naar de Kempen.
Het dorp heeft haar eigen voorzieningen als buurtcafé, buurtwinkels (bakker, slager, apotheek, krantenshop, bloemenzaak…) een bloeiende dorpsschool en buitenschoolse kinderopvang. Met een bevolking van 3333 inwoners is het een sterk groeiende deelgemeente van Diest. Haar landelijk karakter dat zij ondanks deze groei (de voorbije jaren werden heel wat verkavelingen gerealiseerd) heeft weten te behouden en het aanbod aan basisvoorzieningen is hieraan wellicht niet vreemd. Kenmerkend voor deze gemeenschap is het rijke verenigingsleven en dit zowel op het vlak van jeugdwerking (chiro, creatief atelier, afdeling muziekacademie…) cultureel (heemkundige kring, fanfare) als sportief (hoofdzakelijk volleybal in competitieverband, turnen). Het dorp heeft dan ook een rijk verenigingsleven. Met uitzondering van de plaatselijke chiro-afdeling die over eigen lokalen beschikt, zijn zij allen voor de ontplooiing van hun werking en/of ledenfeesten aangewezen op de infrastructuur van het ontmoetingscentrum ’t Molenhuis gelegen in de dorpskern. Ook de dorpsschool maakt van deze infrastructuur gebruik voor haar lessen lichamelijke opvoeding. Daarnaast wordt de infrastructuur intensief gebruikt door de inwoners voor fuiven, feesten, begrafenismaaltijden edm. Tot slot is het centrum uitstekend gelegen om te dienen als start-, aankomst- of controleplaats voor regionaal georganiseerde wandel-, fiets en MTB-evenementen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het ontmoetingscentrum het hart vormt van het sociale weefsel binnen de deelgemeente Molenstede.
Dit gebouwencomplex, oorspronkelijk ontworpen als schoolgebouw (laatse uitbreiding van de school dateert van ca. 1960), wordt sedert ca. 35 jaar gebruikt als ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap en werd in de loop der jaren verscheidene malen uitgebreid en aangepast. Gelet op de huidige bouwfysische staat van de gebouwen dringt een grondige renovatie zich op. Het geheel van verbouwingen doorheen de jaren heeft geleid tot een amalgaam van diverse lokalen, multifunctioneel gebruikt en met elkaar verbonden door een wirwar van gangen en ruimten wat ondermeer een ernstig probleem vormt op het vlak van brandveiligheid en evacuatie.

Doelstellingen

Versterking van de sociale cohesie binnen de leefgemeenschap van Molenstede door het opnieuw ter beschikking stellen van een aangepaste en voor iedereen toegankelijke ontmoetingsinfrastructuur die voldoet aan de hedendaagse normen op vlak van duurzaamheid, brandveiligheid en hygiëne. Door te focussen op de actieve betrokkenheid van de doelgroep bij het tot stand komen van het project wordt het gevoel versterkt dat het centrum wel degelijk ‘hun’ centrum is waarvan zij het beheer via een lokale vzw kunnen voeren.

Uitvoering

Gemeentebestuur Diest

Adres

Vlaams-Brabant
België

Guido Sannen

3290 Diest
België

Delen: