Renovatie van ontmoetingscentrum De Bampoele in Krombeke voor multifunctioneel gebruik

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
West-Vlaanderen
Beginjaar
2020
Projectkost
€223.450,00
Promotor
Stad Poperinge
Periode
-
Situering

Het ontmoetingscentrum De Bampoele in Krombeke is een oude pastorie gekoppeld aan een ruim en iets moderner gebouw. De indeling voldoet helemaal niet meer aan de huidige noden van zowel de gebruikers als de stad Poperinge. Een sloop is niet nodig, maar een grondige herindeling en renovatie wel. Deze renovatie heeft aandacht voor de belangrijke hedendaagse issues: duurzaamheid, toegankelijkheid, warme ontmoetingsplaats, multifunctionaliteit. Er zijn naast de multifunctionele ruimtes ook voldoende exclusieve ruimtes voor vaste gebruikers, en hun specifieke noden. (Kinderopvang, winkel, berging, keuken). Deze renovatie moet resulteren in een opwaardering van de site, en een opwaardering van het dorp door middel van een winkel, betere ruimtes voor de verenigingen en voldoende ontmoetingsplaats.

Doelstellingen

De doelstelling is het renoveren van het ontmoetingscentrum, waarbinnen een buurtsalon gecreëerd kan worden. Dit is een multifunctionele en centrale plaats in het dorp waar dienstverlening, ontmoeting én mobiliteitsvoorzieningen geconcentreerd worden op schaal van het dorp. De renovatie wordt ingericht in een bestaande accommodatie van het dorp. In Krombeke betekent dit een opwaardering/herbestemming van ontmoetingscentrum De Bampoele. Voor deze renovatie heeft de stad volgende doelstellingen voor ogen:

  • Nieuwe thuis voor zowel de vaste gebruikers als voor het brede socio-culturele veld van het dorp en bij uitbreiding de stad
  • Een grondige renovatie die aan alle actuele eisen/normen beantwoordt zowel qua attractiviteit, duurzaamheid, functionaliteit, comfort, klantvriendelijkheid enz.

Op vlak van duurzaamheid gaat de stad nog een stap verder en legt het zichzelf enkele voorwaarden op:

  • Voldoende onderhoudsvriendelijke groenzones en aanplanting
  • Aparte verwarming/verlichting en aansturing nutsvoorzieningen
  • Rationeel watergebruik via hangtoiletten met tweeknopsbediening, waterbesparende kranen.
  • Verlichting: LED voor alle nieuwe verlichtingsbronnen.
  • Naast de vele energiezuinige maatregelen zijn ook de gebruikersstromen op een duurzame manier ingevuld.
  • centralisatie van alle voorzieningen vanuit de lokale overheid, zowel voor de vaste gebruikers als voor het hele socio-culturele veld met als naam buurtsalon. Een verzamelnaam voor het totaalaanbod dat zowel stad als OCMW aanbieden en dat op die ene site gevisualiseerd wordt (met o.a. kinderopvang, academie, bib, maar ook bv. mobiel lokaal dienstencentrum, ev. zitdagen enz.)
  • Een laagdrempelige ontmoetingsplaats op maat van het dorp
  • Een breed draagvlak creëren en dit door gericht te communiceren naar de partners tijdens en na het project, en naar alle inwoners van het dorp. Het moet een plaats zijn voor, door en met de inwoners van Krombeke.
  • De ruimte geeft uitvoering aan de vermaatschappelijking van de zorg. In het buurtsalon is er een aanbod van circulaire economie, en dit zorgt voor een stijging van het aantal vrijwilligers. (verbondenheid met de ruimte en invulling). Daarnaast zet het buurtsalon in op kwetsbare personen, hiervoor wordt er samengewerkt met De Lovie. 
Uitvoering

Stad Poperinge

Adres

8970 Poperinge
België

Delen: