Reties Open Ruimte Platform

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Landbouw- en natuureducatie
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Oost
Beginjaar
2020
Projectkost
€30.000,00
Promotor
Gemeente Retie
Periode
-
Situering

Het Reties Open Ruimte Platform (RORP) brengt lokale en bovenlokale terreineigenaars, terreinbeheerders en gebruikers van de open ruimte samen om van die open ruimte een omgeving te maken die robuust en veerkrachtig is. Het RORP vormt een netwerk dat vanuit vertrouwen een kwalitatief open ruimte beleid mee ontwerpt en realiseert. Door waar mogelijk functies te verweven en de beeldkwaliteit te versterken, kunnen meer mensen genieten van de open ruimte. Dit zal het draagvlak voor het behoud van de open ruimte en de rol van landbouwers als landschapsbouwers versterken.

Doelstellingen

Vergroten terreinkennis

De eerste fase van dit project bestaat uit het inventariseren van de verschillende planningsprocessen en visies die momenteel bestaan voor het open ruimte in Retie. De Vlaamse overheid, de provincie en de gemeente beschikken over beheersplannen, visies, streefbeelden of andere instrumenten om hun beleid rond de open ruimte aan te sturen. Dat is ook het geval voor terreinbeherende organisaties die actief zijn in de gemeente. Het combineren van deze plannen in een GIS-toepassing laat toe om na te gaan waar de visies in conflict komen of voor welke delen momenteel nog geen visie is opgemaakt. Daarnaast geeft deze inventarisatiefase ook een zicht op de spelers die we in het RORP rond de tafel willen krijgen.

We creëren een netwerk van terreineigenaars, terreinbeheerders en gebruikers van de open ruimte. Binnen Vlaanderen zijn enorm veel verschillende spelers actief rond ruimtelijke thema's, zeker binnen de open ruimte. Het gaat daarbij niet alleen om spelers vanuit verschillende sectoren zoals landbouw, natuur, waterbeheer of recreatie, maar ook vanuit verschillende uitgangspunten. Er zijn terreineigenaars, terreinbeheerders en gebruikers van open ruimte. Ten slotte zijn er ook lokale en bovenlokale spelers actief. Deze groepen komen elkaar meestal pas tegen als er conflicten opgelost moeten worden of wanneer er ad hoc aan een project gewerkt moet worden. Met het Open Ruimte Platform willen we deze verschillende groepen regelmatig samen brengen. Door hen samen oplossingen te laten aanbrengen voor uitdagingen in de open ruimte, groeit het vertrouwen tussen de verschillende sectoren en spelers. Bovendien hebben we als lokaal bestuur meteen een aanspreekpunt wanneer we zelf projecten in de open ruimte willen opstarten.

(Beeld)kwaliteit van de open ruimte versterken

Samen met de leden van het open ruimte platform formuleren we een aantal concrete knelpunten en kansen in de open ruimte waar we meteen mee aan de slag gaan. Acties die niet meteen aangepakt kunnen worden, krijgen een apart traject. Zo vermijden we dat er op het Open Ruimte Platform enkel gepraat wordt zonder dat er op het terrein resultaten geboekt worden. Door de verschillende spelers met verschillende belangen en wensen samen te brengen, kiezen we steeds voor de best mogelijke gedragen oplossing. Open Ruimte Platform als hub voor toekomstige projecten Naast de concrete acties en projecten die we op korte termijn kunnen aanpakken, hebben we ook nood aan een visie op lange(re) termijn. Het open ruimte platform fungeert als expertengroep én als klankbord dat een lokaal beleidsplan open ruimte mee vorm geeft. We betrekken het Open Ruimte Platform ook wanneer we als lokale overheid ingrepen of projecten plannen in de open ruimte. Op die manier zijn meteen alle lokale en bovenlokale partners op de hoogte en kunnen ruimtelijke ingrepen en visies op elkaar afgestemd worden. Meer mensen kunnen de open ruimte beleven Hoewel 86 procent van het grondgebied van Retie uit open ruimte bestaat, is maar een beperkt deel van die open ruimte toegankelijk.

Samen met de partners van het Open Ruimte Platform willen we nagaan hoe we die ruimte toegankelijk kunnen maken voor meer inwoners en bezoekers. Wanneer meer mensen de open ruimte kunnen beleven, zal de waardering en het draagvlak voor de open ruimte groeien, wat zowel landbouw als natuur ten goede komt. Ervaring delen Open ruimte stopt niet aan de gemeentegrens. Door bovenlokale partners te betrekken, worden gemeentegrenzen al een stuk minder hard. Daarnaast zoeken we samenwerkingen met andere (gebiedsgerichte) open ruimte initiatieven die in de regio lopen. Concreet gaat het dan over het de provinciale gebiedsgerichte projecten Kleine Nete en Kempense Meren of de Vlaamse initiatieven in de omgeving van Postel. Ten slotte willen we de ervaringen die we met dit traject opdoen delen met de regio, bij voorkeur via het Kempens Open Ruimte Platform. Op die manier kunnen andere gemeenten snel starten met de uitrol van een Open Ruimte Platform indien dat lokaal een meerwaarde is.

Uitvoering

Gemeente Retie

Adres

2470 Retie
België

Roel Slegers

2470 Retie
België

Delen: