De regio Vlaamse Ardennen beschikt over de grootste densiteit aan dorpskernen in Vlaanderen met elk een eigen kerkgebouw.
Door het verminderde gebruik voor erediensten van deze kerkgebouwen zijn lokale besturen genoodzaakt om in de vernieuwde kerkbeleidsplannen deze kerkgebouwen op te nemen als te herbestemmen.
Om alle actoren die betrokken zijn rond een kerkgebouw extra ondersteuning te bieden in de zoektocht naar nieuwe functies voor hun kerkgebouw hebben de organisaties Avansa Centraal Vlaanderen vzw en VARIANT/EVA het project 'Rond de kerktoren' uitgewerkt.
Rond de kerktoren heeft als doel om het kerkgebouw terug te geven aan de lokale gemeenschap en het openstellen voor een via participatie te bepalen multifunctionele bestemming. Binnen het project voorzien we voor 2 kerkgebouwen een trajectbegeleiding.
In samenwerking met het kerkbestuur en lokaal bestuur wordt een traject uitgestippeld op basis van de noden en behoeften die er reeds zijn. Rond het kerkgebouw willen we het draagvlak en de betrokkenheid van omwonenden vergroten en de cultureel erfgoed waardering verhogen. Doormiddel van diverse activiteiten in en rond de kerk, uitgewerkt en georganiseerd vanuit het participatietraject, willen we een breder publiek naar het kerkgebouw brengen (bv. wandeling met start en einde in de kerk, optreden in de kerk, e.a.).
Via werkateliers, infosessies en inspiratiemomenten werken we met een geëngageerde bewonersgroep aan groepsbinding en gemeenschapsvorming ter voorbereiding van een nieuw zelfstandig beheer door burgers i.s.m. het kerk- en lokaal bestuur.
Parallel met het traject rond gemeenschapsvorming voorzien we ook ondersteuning in het zoeken van bijkomende investeringsmiddelen voor de nog te bepalen noodzakelijke infrastructuur en/ of renovatiewerken.
Voor de sturing en richting bepaling van de 2 participatietrajecten wordt een stuurgroep samengesteld die 4 x per jaar samenkomt. Deze stuurgroep bestaat uit leden van de kerkbesturen Schorisse en Strijpen, centraal kerkbestuur, dienst Erfgoed provincie Oost-Vlaanderen en ambtenaren van gemeente Maarkedal en Zottegem.
Voor een vlotte start en met oog op toekomstige herbestemmingstrajecten rond kerkgebouwen maken we gebruik van de reeds ontwikkelde toolbox Kerk in het midden. Daarnaast is het gebruik van de toolbox ook een manier om deze te promoten in de regio Vlaamse Ardennen en kan het een stimulans zijn voor lokale besturen om via het Omgevingscontract van de Provincie beroep te doen op de toolbox Kerk in het midden. https://oost-vlaanderen.be/ontspannen/erfgoedzorg/herbestemming-kerken/…
Er wordt een klankbordgroep samengesteld van experten rond onder andere onroerend erfgoed, landschap, cultureel erfgoed en religieus erfgoed waarnaar tussentijds wordt teruggekoppeld. Hierin worden volgende organisaties uitgenodigd: SOLVA, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, De Provincie Oost-Vlaanderen en PARCUM.
Bij de afronding van de 2 begeleidingstrajecten willen we eindigen met een concreet actieplan waarin toekomstige stappen zijn opgenomen en is er een nauwere samenwerking tussen lokaal bestuur, kerkbestuur en geëngageerde burgers.
Daarbij is er eveneens een duidelijke herwaardering van het aanwezige cultureel erfgoed of zijn er plannen om hierrond nog een traject te starten.
- Draagvlak vergroting rond beide kerkgebouwen met concreet engagement van lokale burgers, lokaal bestuur en kerkbestuur. De beheerdersploeg rond het kerkgebouw is uitgebreid met lokale vrijwilligers.
- Voor de 2 kerken is een actieplan opgemaakt i.f.v. de voortzetting tot een nieuw gedragen bestemming en multifunctioneel gebruik van het gebouw.
- Voor de waardering van het aanwezige cultureel erfgoed zijn er concrete plannen of reeds stappen gezet om hiermee aan de slag te gaan.
Zottegem, Maarkedal
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent
België