Samen-hang(en) in Malle

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG MarkAante Kempen+
Beginjaar
2023
Projectkost
€142.000,00
Promotor
Gemeente Malle
Periode
-
Situering

Met het project 'Samen-hang(en) in Malle' willen we proactief inzetten op het mentale welzijn van onze jongeren. Door de inzet van een jongerencoach op het terrein willen we zicht krijgen op de noden van jongeren in Malle, de meer kwetsbare jongeren opzoeken en aanspreken in hun vertrouwde omgeving, hun vertrouwen winnen, en hen eventueel doorverwijzen, begeleiden naar gepaste hulpverlening, waar zij er niet in slagen om zelf die stap te zetten. Daarnaast gaan we samen op een participatieve wijze op zoek naar 'plaats' voor jongeren in onze gemeente. Wij creëren, in samenwerking met de jongeren zelf, 'hangplekken' waar jongeren zich goed en op hun plaats voelen. We zetten ook een meer uitgebreide jeugdhuiswerking op, waarbij een semi-begeleid activiteitenaanbod en een veilige omgeving voor jongeren centraal staan.

Doelstellingen

Met dit LEADER-project willen we het mentale welzijn van jongeren vergroten. We willen jongeren versterken, en hen meer verbondenheid laten voelen met zichzelf en hun omgeving. We werken op deze manier preventief. Door jongeren op deze manier te betrekken, hopen we latere problemen te vermijden. We zoeken de jongeren op in hun eigen omgeving, hun eigen leefwereld, en dit in eerste instantie buiten de schoolcontext.

  1. Kwetsbare jongeren opsporen

De jongerencoach gaat actief op zoek naar (mentaal) kwetsbare jongeren, en gaat hierbij vindplaatsgericht te werk. In de loop van het project willen we te weten komen op welke manier en op welke plekken we met jongeren in contact kunnen komen, zodat we deze werkwijze ook in de toekomst meer kunnen toepassen.

  1. Noden van jongeren in Malle in kaart brengen

De jongerencoach gaat in gesprek met jongeren, en maakt een analyse van de noden en problemen van deze jongeren in Malle. Aan de hand van deze analyse werken we verdere acties uit.

  1. Drempels naar jeugdhulpverlening in kaart brengen

Er zijn veel initiatieven voor jongeren, gelinkt aan hun (mentale) welzijn, maar vaak zijn ze niet gekend of toegankelijk genoeg. In gesprekken met jongeren proberen we op zoek te gaan naar drempels, die jongeren ervaren. Zodra we de drempels kennen, kunnen we ook acties ontwikkelen om die drempels waar mogelijk weg te werken.

  1. Moeilijk bereikbare jongeren toeleiden naar regulier aanbod (vrijteijdsaanbod)

Bepaalde problematieken (overlast, vandalisme,.. ) komen vaak voort uit een gebrek aan andere tijdsbestedingen bij de jongere. Dit gebrek aan vrijetijdsparticipatie kan soms gerelateerd zijn aan kansarmoede, maar veel vaker spelen andere oorzaken een rol. Nochtans geloven we sterk in de verbindende kracht van het reguliere verenigingsleven. Waar mogelijk, proberen we jongeren kennis te laten maken met het aanbod in Malle.

  1. Bestaande dienstverlening (bv. opvoedingswinkel) beter bekendmaken naar ouders, jongeren en belanghebbenden

Ons project is specifiek gericht op jongeren. We willen hen toeleiden naar dienst- en hulpverlening, waar zinvol. Echter, ook ouders en belanghebbenden (bv. leerkrachten) spelen uiteraard een belangrijke rol in het leven van jongeren. Ook voor hen proberen we het aanbod beter bekend te maken.

  1. Jongeren weerbaarder maken

Het uiteindelijke doel is het versterken van jongeren, en hen meer verbondenheid te laten voelen met zichzelf en hun omgeving. We werken op deze manier preventief. Door jongeren op deze manier te betrekken, hopen we latere problemen te vermijden.

  1. Jeugdhuizen tot open en gastvrije plek maken voor alle jongeren in Malle

Een jeugdhuis kan een heel veilige plek zijn voor jongeren om te vertoeven, en ze kunnen er bij uitstek leren om een engagement op te nemen in de werking ervan. We werken samen met de besturen van de jeugdhuizen aan een visie over een meer uitgebreide werking, en brengen deze in praktijk, zodat meer jongeren de weg vinden naar de jeugdhuizen in Malle.

  1. Hangplek(ken) creëren, specifiek ingericht voor jongeren

We willen samen met de jongeren fysieke hangplekken creëren in de openbare ruimte.

  1. Jongeren laten samenleven met de rest van de gemeenschap (sociale cohesie)

We willen werken aan een grotere wederzijds begrip tussen jongeren en andere groepen van onze bevolking.

Uitvoering

Malle

Delen: