Samen Lievegem - zeven kernen, één gemeente

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2020
Projectkost
€167.861,00
Promotor
Cultuuroverleg Meetjesland
Periode
-
Situering

De gemeente Lievegem is één van de nieuwe fusiegemeenten in Vlaanderen. Deze fusiebeweging is een belangrijke bestuurlijke verandering, maar heeft ook een ruimere impact. Sinds de aanloop naar de fusie merkte het gemeentebestuur dat dit heel wat teweeg heeft gebracht in de verschillende woonkernen van de nieuwe gemeente. De co-promotoren kiezen in het project Samen Lievegem voor een bottom-up traject om, met een klemtoon op samenwerken, een Lievegemse identiteit samen te ontdekken en vorm te geven. Het project zet daarbij in op actief burgerschap en participatie waarbij bewoners en organisaties fysiek worden samengebracht om de Lievegemse omgeving te versterken: de ontmoeting die grenzen verlegt. Onze gemeente wil de zeven unieke identiteiten van onze woonkernen behouden en een extra laag toevoegen waar mensen zich thuis en goed voelen: Lievegem.

Doelstellingen
  1. Lievegem ziet de toekomst verbonden: samen een nieuwe Lievegemse identiteit ontwikkelen
    Een positief verhaal van verbondenheid binnen de zeven woonkernen is de springplank/ het vertrekpunt om over de dorpen heen een nieuwe mozaïekidentiteit te laten ontstaan. Inwoner zijn van Lievegem; dat is een nieuwe identiteit, een mozaïekidentiteit. Mensen identificeren zich in meerdere of mindere mate met hun wijk of hun dorp. Ze voelen zich verbonden met de plek en met de andere inwoners van die wijk of dat dorp. Het maakt deel uit van hun identiteit. In dit project willen we ruimte maken om dat te expliciteren. Wat betekent het voor hen? Waar zitten de sterktes, de fierheid? Uit welke sprankelende ervaringen is dit stukje identiteit gegroeid? Vanuit dit versterkte bewustzijn, willen we hen uitnodigen om bruggen te slaan naar de inwoners van de andere dorpen, elkaar beter te leren kennen en te onderzoeken wat hen bindt, hoe de diversiteit een verrijking kan zijn en hoe hieruit iets nieuws kan ontstaan: een mozaïekidentiteit die ze zich doorheen het traject meer en meer mee kunnen toe-eigenen en die wordt gevormd vanuit een positief verhaal van verbondenheid en betrokkenheid in de zeven woonkernen van Lievegem.
  2. Lievegem ziet toekomst in participatie: samen beleid maken in Lievegem
    Met het project Samen Lievegem willen we een cultuur van betrokkenheid en participatie laten groeien en installeren, bij de inwoners én bij het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur, promotor van dit project, wil haar inwoners en het lokaal bestuur dichter bij elkaar brengen. Wat staat er op stapel in Lievegem? Waarover hebben inwoners inspraak en hoe kunnen ze hun stem laten horen? Wat kunnen (groepen) inwoners en gemeentebestuur samen agenderen en vormgeven in onze gemeente? Waarover hebben we inspraak? Dit zijn vragen naar verwachtingen en een participatiekader waarop een antwoord zal komen doorheen dit participatietraject. Doorheen het project worden verschillende acties genomen die ertoe bijdragen dat het actief burgerschap en de participatie door het gemeentebestuur dan ook geïmplementeerd worden in concrete beleidsactiepunten. Op maat van Lievegem denken we bijvoorbeeld aan de organisatie van dialoogtafels of een G100. Sowieso zal er, ook hier, uitgegaan worden van een waarderende benadering, zoals bv doelgerichte interventieplanning en/of liberating structures.
Uitvoering

Cultuuroverleg Meetjesland

Adres

9930 Zomergem
België

Jonas Lucien Van Vynckt

9920 Lovendegem
België

Delen: