Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2022
Projectkost
€198.020,00
Promotor
Bosgroep Midden Oost-Vlaanderen vzw
Periode
-
Situering

Binnen het Rodelandproject (www.rodeland.be) zijn er in overleg met de betrokken actoren al verschillende actiepunten opgelijst waarrond we de komende jaren willen werken. Binnen dit project zijn er echter geen middelen beschikbaar om intensief op terrein acties op te zetten met de lokale landbouwers. Daarom willen we dit PDPO-project indienen, zodat we samen met met de lokale landbouwers kunnen werken rond bodemkwaliteit, bloemenranden en kleine landschapselementen.

We gaan de reeds aanwezige kennis bij de partners verspreiden onder de landbouwers via artikels, demodagen, ... In een latere fase willen we met de geïnteresseerde landbouwers een advies op maat van het bedrijf opstellen. Na overleg met de landbouwers zullen we ook concrete maatregelen gaan toepassen zodat we ook op bedrijfsniveau onze maatregelen kunnen demonstreren en zo meerdere landbouwers kunnen overtuigen. Er is daarbij ook aandacht voor nieuwe technieken en innoverende maatregelen. Op deze manier willen we werken aan een duurzaam, biodivers en klimaatrobuust platteland. 

Doelstellingen
  1. Draagvlak creëren bij landbouwers voor 3 types maatregelen: Via het informeren (o.a. via demo's op de Proefhoeve van Bottelare en bij lokale landbouwers) en persoonlijke begeleiding op maat op het niveau van de individuele landbouwbedrijven, willen we bij de landbouwers in Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele draagvlak creëren voor 3 groepen van maatregelen die elk op hun manier bijdragen aan een kwaliteitsvol en klimaatrobuust landbouwlandschap. In het werkpakket bodemkwaliteit (verhoogde CO2-vastlegging en waterbergend vermogen) worden naast bewustmaking en educatie ook tools aangereikt om de bodemkwaliteit te verbeteren en in stand te houden via verbetering van de organische stof balans, beperken van verdichting en verhogen van de gewasdiversiteit. In het werkpakket bloemenranden (verhogen functionele biodiversiteit) wordt naast bewustmaking ook aandacht gegeven aan monitoring en meer intensieve opleiding. In het werkpakket kleine landschapselementen (CO2 vastlegging, biodiversiteit) wordt naast bewustmaking en educatie ook gekeken naar de valorisatie van landschapshout en het efficiënter maken van het beheer zodat de vergoedingen in verhouding staan tot de reële werklast. Hierbij stelt het project zich tot doel om een gedragen voorstel uit te werken voor beheersubsidie bij onderhoud van KLE's.
  2. Het toepassen van de maatregelen van elk werkpakket op het veld Bij de landbouwers uit de 4 gemeenten willen we effectief tot implementatie op het terrein komen van de mogelijke maatregelen in de drie werkpakketen. Via persoonlijke begeleiding zorgen we voor een traject op maat en het bekomen van financiële en praktische ondersteuning en ook voor opvolging achteraf.
  3. Een netwerk van geëngageerde landbouwers uitbouwen Het PDPO-project streeft de uitbouw van een lokaal netwerk van landbouwers in de vier Rodelandgemeenten na. Binnen dit netwerk zal ervaring en kennis worden gedeeld en kan bijvoorbeeld ook materiaal worden uitgewisseld. Dat netwerk wil niet alleen de lokale landbouwers onderling verbinden, maar ook onderzoek, beleid en praktijk dichterbij elkaar brengen. De uitbouw van een netwerk vormt een goede basis voor latere samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld de oprichting van een agrobeheergroep in Rodeland.
Uitvoering

Bosgroep Midden Oost-Vlaanderen vzw 

Adres

9000 Gent
België

Delen: