Met dit leaderproject hoopt gemeente Maarkedal de Sint-Vincentiuskapel duurzaam te herstellen zodat er opnieuw meer mensen aangenaam kunnen vertoeven. Bijkomend zal er een tentoonstellingsruimte ingericht worden in de kapel. Dit zorgt voor een extra troef voor wandelaars en fietsers als zij een rustpauze nemen aan de kapel, maar ook voor buurtbewoners spreekt het aan om de kapel eens vaker te bezoeken
De Sint-Vincentiuskapel, of ‘Kapelleke Fiecent’ in de volksmond, dateert uit de twaalfde eeuw en was een bedevaartkapel. De noveen van 'Sint-Vincent' valt in de laatste week van januari. Tijdens deze Vincentiusnoveen worden ook geutelingen gebakken, een streekspecialiteit die traditiegetrouw van half januari tot half februari in heel wat Maarkedalse houtovens gebakken wordt. De Vincentiusnoveen die 9 dagen duurt is tegenwoordig ingekort tot een eenmalige mis op de zondag na 22 januari. Jaarlijks wordt dit nog georganiseerd.
Ondanks de verminderde interesse voor de Vincentiusnoveen, is het wel deze traditie die ervoor heeft gezorgd dat buurtbewoners verbonden zijn met de kapel en er zo ook graag zorg voor dragen. Dagelijks opent de buurvrouw de kapeldeuren en sluit ze deze ’s avonds af. Het Kapellenfeestcomité zamelt tijdens de Vincentiusnoveen centen in om het onderhoud van de kapel mee te ondersteunen. Er is een grote betrokkenheid van de buurtbewoners om de kapel tijdig te herstellen, zodat de huidige schade geen invloed op de levensduur van de kapel zal hebben.
De Sint-Vincentiuskapel is geklasseerd als bouwkundig erfgoed. Dit bevestigd de erfgoedwaarde van deze kapel, maar wil ook zeggen dat het heel delicaat is om de kapel te restaureren. De kapel is niet alleen interessant als erfgoedmonument, de locatie maakt het ook een heel bijzondere plek. Bovenaan de Kapelleberg, met achter de kapel vergezichten tot buiten Maarkedal wordt het woord bedevaart heel letterlijk voor de bezoekers. Wandelen in Maarke-Kerkem, de deelgemeente van Maarkedal waar de kapel zich bevindt, is dan ook een uitdaging, maar een goed beloonde uitdaging door de prachtige vergezichten en hellingen die de Vlaamse Ardennen typeren. Toeristen vinden dus ook vaak hun weg naar de kapel en de omliggende (trage) wegen.
Binnen dit project wil gemeente Maarkedal ook de mogelijkheid toevoegen om kunstwerken van lokale kunstenaars tentoon te stellen in de kapel. Op deze manier voegt het een extra toe om een bezoek aan te moedigen en betrekt het project inwoners. Voor dit project wordt er samengewerkt met de buurtbewoners, kerngroep cultuur Maarkedal en de kunstacademie Vlaamse Ardennen. We hopen hier een ruimte te creëren voor en door bewoners waar ook bezoekers van buiten de gemeente van kunnen genieten.
De voornaamste doelstelling is de kapel spoedig en goed herstellen zodat deze niet nog meer schade kan oplopen. De herstellingen aan het dak zullen ervoor zorgen dat ook de ruimte binnen niet langer schade kan oplopen. Vervolgens is deze kapel ook belangrijk als locatie voor de buurtbewoners en bezoekers. Een moment van rust tijdens een wandeling of tocht, een locatie om even samen te komen… Dit willen we graag versterken en aanmoedigen binnen dit project door een tentoonstellingsruimte toe te voegen aan de functies van de kapel.
Maarkedal
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent
België