Sponslandschap in de Damse Polders

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - reguliere projecten
Thema
Biodiversiteit en landschapskwaliteit
Provincie
West-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Noord-West-Vlaanderen
Beginjaar
2024
Projectkost
€25.680,00
Promotor
Regionaal Landschap Houtland & Polders vzw
Periode
-
Situering

In de Damse polders ontvouwt zich een projectlocatie die zich richt op het optimaliseren van de waterhuishouding in het gebied, druk uitoefent op de bodemverzilting in de regio en meer habitat voor kwetsbare soorten creëert. Wij willen het hemelwater niet alleen gebruiken in het kader van natuurinrichting, maar vooral ook om educatieve meerwaarde naar scholen en maatschappij te realiseren. In het noorden, nabij de grens met Knokke-Heist wordt het grootste deel van een weidevogelgebied van 8 ha extra bevloeid met een vernieuwde, krachtige plasdraspomp vanuit de Hoekevaart. Voor deze percelen is er nog geen beheersplan en zijn dusdanig niet subsidieerbaar door ANB. Drie voorheen afzonderlijke weilanden worden samengevoegd tot één weidecomplex. Dit type pomp wordt nog nergens geïmplementeerd en kan hier de 5,6 ha eenvoudig bewateren. In de resterende 2,4 ha (noordoostelijk perceel) worden de laantjes geaccentueerd en staan onder invloed van het hemelwater en lokale waterdynamieken. Als kers op de taart spelen deze percelen een rol binnen van het masterplan Landschapspark Zwinstreek. Dit Leader-dossier past binnen de visie van de verhaallijn ‘Op de grens tussen zoet en zout’. Met de klimaatverandering wordt een verhoogde verziltingsdruk verwacht, onder meer door de zeespiegelstijging en door verdroging. Door zoet water de tijd en ruimte te geven in te dringen in de bodem, creëren we een zoetwaterdruk op het zoute water. De inzet van de percelen liggen binnen een van de acht focusgebieden, nl. Natuurcluster Sluis – Cantelmolinie waar deze zone het accent legt op vernatting, verbinding van natuur en recreatieve ontsluiting (Actieplan: 1. Uitbouwen natte graslanden en weidevogelhabitats waar mogelijk). Het weidecomplex van dit project sluit aan binnen de pijler van vernatting. In een latere fase van het Landschapspark Zwinstreek kunnen we steunen op de inrichting van de missing links in het recreatieve netwerk waarbij ook oog is voor rust- en educatiepunten tussen de Damse Vaart en de polders van Damme, Knokke-Heist en Sluis (Actieplan: 12: Wandelverbinding vervolledigen Cantelmolinie - Damse Vaart).

In het projectgebied lopen drie brede grachten die een afwaterende functie hebben, er liggen een vijftal oude drinkpoelen die grotendeels verland zijn. De historische laantjes die in het verleden dienden voor drainage en de grachten zullen worden afgesloten van het omgeven grachten- en kanalenstelsel, waardoor lokale interne depressies water zullen vasthouden en flauwe hellingen naar hoger gelegen microruggen in en rond de 8 ha een gevarieerde flora en fauna zullen ondersteunen. Het (natte) grasland fungeert als een koolstofopslag, beschermt de potentiële onderliggende veenlaag en draagt bij aan het handhaven van een constante temperatuur in de omgeving, waardoor het de effecten van klimaatverandering tegengaat.

Het landschap van dit project vindt haar oorsprong bij het ontstaan en ontginnen van het Zwin. In de vroege middeleeuwen bestond het landschap uit schorren met zelden overstroomde getijdengeulen. In de 11e en 12e eeuw groeide de vraag naar landbouwgrond in de kustvlakte, wat leidde tot grootschalige inpoldering. Dijken werden aangelegd om stukken schor te beschermen tegen mariene overstromingen, in verschillende fases en met diverse kenmerken in de Zwinstreek. Dit proces omvatte ook de constructie van waterwerken zoals dammen en sluizen, en de opkomst van waterstaatkundige organisaties: polderbesturen. Niet alle dijken in de omgeving werden aangelegd in functie van landwinning. Zo zijn twee historische dijken, waaronder de Dijk van de Sweertspolder, die van oost naar west door het project loopt, een defensieve dijk. Oude dijken werden gebouwd met lokale materialen zoals klei, veen en graszoden. Het project wordt omringd door het Fort Sint-Frederik, Fort Sint-Donaas en Fort Sint-Job. Allen gebouwd in het begin van de 17e eeuw ter bescherming van het hinterland, waaronder de vaarwegen, kanalen en sluizen. Door de integratie van het natuurverhaal met dit historisch-recreatief onderdeel, wordt de identiteit van het gebied versterkt en opnieuw zichtbaar gemaakt voor de passant. Het weidecomplex is tevens bereikbaar via een veerpont die fietsers gebruiken om de Damse Vaart over te steken.

Vanaf de Damse Vaart-Noord, een drukbezocht fietspad, kan men de herinrichting waarnemen en kunnen voorbijgangers genieten van de natuur. De combinatie van water en weiland heeft een grote aantrekkingskracht naar watervogels allerlei, veel zeldzame soorten eenden zoals vb. slobeend, smient en wintertaling komen ’s winters pleisteren en ook tot broeden in het voorjaar. ‘s Winters pleisteren duizenden ganzen op de weilanden om zich tegoed te doen aan het malse gras. Nog belangrijker is het recent voorkomen van de boomkikker in het gebied, en vooral ook de zeldzame kamsalamander blijkt zich in de streek nog goed te handhaven. Bij wijze van proef werden al enkele grachten voorlopig afgedamd waarbij bijna onmiddellijk al vestiging van boomkikkers in de poelen verkregen werd. 

Doelstellingen
  1. Ruimte voor water
    Met de percelen is een doelstelling om water de tijd en ruimte geven in de bodem te infiltreren i.p.v. afgevoerd te worden met het grachten- en kanalenstelsel naar de Noordzee. Het project richt zich op de optimalisatie van de waterhuishouding, waardoor het gebied en de ruimere omgeving beter bestand zijn tegen de extremen van klimaatverandering.
  2. Verhogen biodiversiteit
    Door het creëren van een bijkomend nat habitat wordt de biodiversiteit gestimuleerd en krijgen meer soorten de kans te overleven, zelfs tijdens droogteperioden. De natuurtechnische ingrepen alsook het installeren van een nieuw type plasdraspomp dragen bij aan de ontwikkeling van een gevarieerde plantengemeenschap, waaronder ondergedoken waterplanten, moerasplanten … Dit legt de basis voor een rijke fauna in en rond het gebied zoals zeldzame watervogels en amfibieën. Het langer vasthouden van water is belangrijk om minstens bepaalde doelsoorten terug in het landschap te brengen, zoals de boomkikker, kamsalamander grutto en slobeend. 
  3. Plasdraspomp testen 
    Het gebruik van deze nieuwe plasdraspomp in (Noord-)West-Vlaanderen wordt beschouwd als innovatief en daarom zal Natuurpunt, in samenwerking met Regionaal Landschap Houtland & Polders, het hele jaar door de prestaties ervan evalueren en monitoren. Deze systematische monitoring kan dienen als argument voor de integratie van vergelijkbare systemen op vergelijkbare oppervlakten in de toekomst elders in West-Vlaanderen.
  4. Educatie
    Bijbedoeling van deze natuurinrichting is het uitwerken van een educatief traject, om de burger jong en oud opnieuw kennis te laten maken met de meerwaarde van water voor natuur en landschap in het platteland. Een eerste luik is gericht op het educatief programma voor de scholen, een initiatief van het Provinciebestuur in samenwerking met Natuurpunt. Een tweede luik is meer gericht op het grote publiek, het perceel bevindt zich langs het druk gebruikt fietspad Damse Vaart-Noord. In en rond het perceel bevinden zich nog veel oude Zwindijken en voormalige geulen waar men een deel van de Zwingeschiedenis nog uit het landschap kan aflezen. Op deze percelen zullen vanaf 2025 publieksactiviteiten georganiseerd worden waarbij het brede publiek geïnformeerd wordt over de ingrepen, de doelstellingen en het uitgebreide verhaal van de zwinstreek en de visie binnen deze focuszone ‘Natuurcluster Sluis – Cantelmolinie’. 
Uitvoering

Damme

Projectpartners
Natuurpunt Knokke-Heist, Landschapspark Zwinstreek (in oprichting)
Stefaan Serlet

8800 Rumbeke - Beitem
België

Delen: