Proefboerderij d’Heerlijkheid is een biologische boerderij in De Pinte. Jaarlijks telen we meer dan duizend soorten seizoengebonden groenten, kruiden, bessen, heesters en bloemen. Hierbij gaan we telkens op zoek naar een natuurlijk en evenwichtig landbouwmodel (vb. waterretentie, verschraling in functie van biodiversiteit, droogteresistentie, grondgebonden soorten,...). Verder kan jong en oud terecht op onze boerderij voor natuur- en landbouweducatie, ontmoeting en groene zorg.
Met de financiële steun van LEADER willen we de historische stallen op Hof Ter Waele ombouwen tot een duurzame en toegankelijke hoevewinkel, een ontmoetings- en vergaderruimte voor buurtbewoners en lokale verenigingen, een (kleinschalig) landbouwmuseum en workshopruimte. Zo kunnen we het ganse jaar activiteiten aanbieden.
Met de financiële steun van LEADER willen we ook overgaan tot de aankoop van duurzaam les- en workshopmateriaal, streekeigen heesters, en natuurlijke schuil- en rustplaatsen voor (wilde) dieren, erfgoeddieren, zorggasten, buurtbewoners en bezoekers.
Omwille van het sociale karakter van het project rekenen we ook op financiële middelen voor de aanwerving van één halftijdse coördinator tussen mei 2024 en december 2025.
- Toegankelijke, betaalbare en duurzame hoevewinkel
Met behulp van de hoevewinkel willen we tegemoet komen aan het gebrek aan lokale, betaalbare en biologische producten in De Pinte (vb. groenten, kruiden, fruit, zuivel, brood en droogwaren). We willen niet enkel producten van onze eigen boerderij in de kijker zetten, maar ook producten van andere inspirerende (landbouw)bedrijven. Bijvoorbeeld: yoghurt en melk van De Zwaluw, desembrood van Pancito of gelei en confituur van De Moester.
>> Resultaat: Meer levenskwaliteit en bereikbare voorzieningen voor buurtbewoners. Zo kan jong en oud terecht in onze hoevewinkel voor gezonde , duurzame en betaalbare basisproducten. De hoevewinkel creëert meer gedragenheid rond duurzame, lokale en biologische producten, toont het gezicht achter de producten, en zet mensen aan tot gezonde en duurzame consumptie. - Geriefelijke en toegankelijke workshopruimte
Met behulp van de workshopsruimte willen we het ganse jaar diverse natuur- en landbouw educatieve workshops aanbieden voor jong en oud. Gaande van lagere schoolkinderen en lokale verenigingen tot professionelen (landbouwers, onderzoekers en ecologen). Een greep uit ons aanbod: ‘Koken met (on)kruiden’, ‘Watervogels’, ‘Waterleven’, ‘Plantaardig bemesten’, ‘Insectenhotels bouwen’, ‘Wilgenconstructies’, ‘Vermeerderen van kleinfruit’, ‘De klimaat robuuste tuin’,...
>> Resultaat: We delen (vergeten) kennis en inspirerende praktijken inzake duurzame landbouw- en consumptietechnieken. En zetten zo schoolgroepen, buurtbewoners en landbouwers aan tot duurzame consumptiepatronen, landbouwpraktijken en zelfredzaamheid. - Interactief landbouwmuseum
Met behulp van het landbouwmuseum brengen we de rijke landbouwgeschiedenis van de streek in kaart. En vertalen we deze geschiedenis naar een gedragen verhaal voor jong en oud. Ook willen we de evoluties, tendensen en noden binnen de Vlaamse en Europese landbouw uit de doeken doen.
>> Resultaat: Meer kennis inzake onze landbouwgeschiedenis, en de evoluties binnen ons huidige landbouw- en voedingssystemen (cf. gesloten kringlopen, niet-kerende bodemwerking,...). - Warme ontmoetings- en vergaderruimte
Met behulp van de ontmoetings- en vergaderruimte brengen we buurtbewoners dichter bij elkaar. Jong en oud kan hier terecht voor activiteiten op maat van de buurt. Bijvoorbeeld: een filmavond voor jongeren, een winterbar, een (natuur) sneukeltocht, een spelletjesavond, een (groot)ouder-kind namiddag, een kampvuur, een (voor)leesclub, een lezing over (on)kruiden of gezonde voeding,…
>> Resultaat: Meer levenskwaliteit en warme plekken voor buurtbewoners. Door het organiseren van (groot)ouder-kindnamiddagen, een kampvuur, een kaartnamiddag of een geleide vogelwandeling brengen we buurtbewoners (terug) in contact met elkaar. - Natuurlijke schuil- en rustplaatsen, meer biodiversiteit en klimaat robuuste landbouw
De aanplant van streekeigen heesters, en het plaatsen van natuurlijke rust- en schuilplaatsen voor (wilde) dieren, boederijdieren en insecten gaan het verlies aan biodiversiteit tegen. En bieden een buffer voor onze gewassen en bodem tegen extreme droogte of waterdruk (cf. klimaat robuuste landbouw).
>> Resultaat: De natuurlijke ingrepen maken ons landbouwmodel klimaat robuust, dragen bij aan de biodiversiteit en zorgen ervoor dat ook buurtbewoners, bezoekers en onze zorggasten even kunnen ontsnappen aan de hitte. - Halftijdse coördintor (als sleutelfiguur in de gemeenschapsvorming en verzelfstandiging)
De aanwerving van een halftijdse coördinator is van cruciaal belang in de toeleiding van buurbewoners, bezoekers en kwetsbare groepen naar onze natuur-educatieve boerderij.
De coördinator gaat op zoek naar partners en financiële middelen; legt contacten met buurtbewoners; stelt een jaarplanning op, volgt ze op en stelt ze bij; en staat in voor de coördinatie en begeleiding van het participatietraject. Verder zal deze coördinator met buurtbewoners en partners werken aan een (jaarlijks) acitiviteitetenprogramma met ontmoetingsmomenten op maat van de buurt, ook voor kwetsbare groepen.
>> Resultaat: De coördinator helpt niet enkel om de ruimtes om te bouwen tot hoevewinkel, workshop- en ontmoetingsruimte of museum, maar bouwt mee aan de gemeenschapsvorming en toegankelijkheid op Hof Ter Waele, ook kwetsbare groepen. Ze draagt bij aan de verzelfstandiging van het project, ook na 2026.
De Pinte
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent
België