UiTPAS Meetjesland: verlagen van drempels tot vrijetijdsparticipatie, in de hele regio

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2020
Projectkost
€119.775,00
Promotor
Cultuuroverleg Meetjesland
Periode
-
Situering

'Alle Meetjeslanders gelijke kansen op vrijetijdsbeleving bezorgen'. De doelstelling van dit project is het stimuleren van duurzame vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede in het Meetjesland. We willen dit bekomen door laagdrempelige toegang tot het vrijetijdsaanbod te garanderen. Het project heeft dan ook een dubbele scope: het zet in op verbreding en verdieping.

VERBREDING: met dit project willen we UiTPAS ingang doen vinden in het hele Meetjesland. Dit door enerzijds de implementatie te begeleiden in een aantal nieuwe gemeenten, en anderzijds nog meer in te zetten op kennisdeling en informatie op maat van de gemeente.

VERDIEPING: binnen dit project willen we in één van de aangesloten gemeenten dieper ingaan op de andere drempels waarmee mensen in armoede geconfronteerd worden. Binnen een participatief traject gaan we in dialoog met de doelgroep, maar vooral: we werken in proeftuinen aan innovatieve manieren om deze drempels aan te pakken. Succesvolle oplossingen kunnen zo uitgebreid worden naar de rest van de regio, maar ook naar andere plattelandsregio's. 

Doelstellingen
  • De UiTPAS met kansentarief wordt in zoveel mogelijk Meetjeslandse gemeenten beschikbaar gemaakt zodat meer mensen in armoede vlotte toegang hebben tot de pas. De realisatie van de pas in aanvullende gemeenten zorgt voor genoeg kritische massa om het duurzame karakter van het project verder te garanderen.
  • Kennis en ervaring, opgedaan in de diverse UiTPAS gemeenten, wordt gedocumenteerd en gedeeld. Zo kunnen niet alleen gemeenten mét een UiTPAS hun werking optimaliseren, maar ook geïnteresseerde gemeenten en organisaties informatie krijgen over UiTPAS en de effecten op de vrijetijdsbeleving van mensen in armoede. 
  • Zoveel mogelijk Meetjeslandse verenigingen kunnen instappen in UiTPAS Meetjesland, om zo hun werking op een laagdrempelige manier beschikbaar te maken voor iedereen én een nieuw publiek aan te spreken. 
  • De aanvullende drempels, die nu nog niet aangepakt worden via UiTPAS, worden in een participatief traject met de doelgroep gedecteerd. 
  • Het platteland heeft nood aan eigen oplossingen, op maat. Via proeftrajecten wordt geëxperimenteerd, waarbij innovatie en co-creatie centraal staan. 
  • De concrete ervaringen, die we in de praktijk opdoen, vormen de basis voor de verdere ontwikkeling van structurele instrumenten (op termijn). 
  • 'UiTPASreflex' we zorgen ervoor dat UiTPAS 'top of mind' wordt als het gaat om toeleiding van mensen in armoede. Besturen en organisaties die inspanningen leveren op dit vlak bekijken hoe hun inspanningen maximaal kunnen geïntegreerd worden binnen het UiTPASsysteem. Het project zet bovendien sterk in op samenwerking:
  1. Intergemeentelijk, tussen verschillende gemeenten die met het thema aan de slag (zullen) gaan
  2. Intersectoraal: tussen OCMW's, vrijetijdsdiensten, communicatiediensten, verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen,
  3. Tussen verschillende aanbieders van vrijetijdsaanbod
  4. Interregionaal, tussen verschillende regio's die met UiTPAS aan de slag willen / zijn
  5. Potentieel nieuwe samenwerkingen binnen de gemeente n.a.v. de proeftrajecten

Bovendien draagt dit project bij tot de profilering van het Meetjesland als een dynamische, toegankelijke en inclusieve regio met breed en gevarieerd vrijetijdsaanbod, dat voor iedereen toegankelijk is.

Uitvoering

Cultuuroverleg Meetjesland

Adres

9060 Zelzate
België

Stefanie De Pauw

9900 Eeklo
België

Delen: