Vakwerk/netwerk

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Open ruimte vrijwaren en ontwikkelen
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG MarkAante Kempen+
Beginjaar
2020
Projectkost
€79.750,00
Promotor
Projectvereniging erfgoed Voorkempen
Periode
-
Situering

Vakwerk/Netwerk richt zich op de problematiek van verdwijnende erfgoedwaarden bij waardevolle historische hoeven in de Voorkempen. De basis voor dit project zijn recente bevindingen die de kwetsbaarheid van agrarisch erfgoed bevestigen (Anthonissen, lopend onderzoek) en een gebrek aan kennis omtrent deskundig onderhoud van beschermde gebouwen bij particuliere eigenaars vaststellen (Van Roy, 2018).

Een analyse van de erfgoedwaarden en de bouwfysische toestand van waardevolle historische hoeven in de Voorkempen, in combinatie met een bevraging van eigenaars en lokale vaklui laat toe om concrete noden en aandachtspunten bij het onderhoud en restauratie van historische hoeven in kaart te brengen.

Het project beoogt de waardering van agrarisch Voorkempens erfgoed door de ontwikkeling van een begeleidend en ondersteunend kader voor zowel eigenaars als vaklui: twee actoren die bepalend zijn voor een kwaliteitsvol beheer van waardevol agrarisch Voorkempens erfgoed. Dit gebeurt door het uitwerken van concrete handvaten voor het onderhoud en herstel van historische hoeven in de streek aan de hand van laagdrempelige handleiding voor eigenaars, opleidingsdagen, workshops en restauratiedemo’s of kleinere voorbeeldrestauraties bij particulieren voor lokale vaklui en technische vakscholen en het opstarten van een performant netwerk waarin deze doelgroepen elkaar kunnen vinden, ervaringen en informatie kunnen delen. 

Doelstellingen

Met dit project streeft Erfgoed Voorkempen naar een betere bewaring van het waardevol agrarisch Voorkempens erfgoed door de ondersteuning en omkadering van eigenaars en lokale vaklui: twee actoren die een sleutelrol spelen bij het onderhoud en beheer van historische hoeven. Door concrete handvaten aan te bieden voor het onderhoud en herstel van historische hoeven in de streek willen we zowel eigenaars als lokale vaklui en technische vakscholen ondersteunen.

Enerzijds richt het project zich op eigenaars van waardevolle historische hoeven. Met dit project willen we de kennis rond mogelijkheden van herstel en onderhoud verbreden en hen actief ondersteunen bij het beheer van hun hoeve. Dit kan gericht zijn op bouwtechnische aspecten, materiaalgebruik en technieken, zoals een correct herstel van historisch metsel- en voegwerk met de juiste kalkmortel, restauratie van waardevol historisch houten schrijnwerk en ambachtelijk historisch smeedwerk,… Ook bij het vinden van geschikte premies en lokale vaklui met kennis van zaken bieden we ondersteuning. Op langere termijn streven we naar een beter begrip bij eigenaars van de waarde van hun hoeve. Vele kleintjes maken één groot: door goed onderhoud en herstel versterken we zo op termijn de beeldkwaliteit van de streek en de open ruimte.

Anderzijds richt dit project zich lokale vaklui, ambachtsmannen, technische vakscholen en lokale ondernemers die instaan voor het herstel en onderhoud van erfgoed. Door hen te informeren en te begeleiden over de technieken en ambachten verbonden aan de het behoud van historische hoeven, kunnen zij met gerichte kennis van zaken werken uitvoeren zonder dat hun ingrepen de erfgoedwaarde aantast. Hen bieden we een vormingspakket over materiaalgebruik en ambachten als basis voor gespecialiseerde bijscholingen. Dit in de vorm van laagdrempelige handleiding, opleidingsdagen, workshops en restauratiedemo’s of kleinere voorbeeldrestauraties bij particulieren,... Bijscholingen worden lokaal of regionaal aangeboden en zijn zowel gericht naar vaklui die actief zijn in het werkveld als naar lokale opleidingen aan technische vakscholen.

Dit project vormt de aanzet in de opbouw van een overkoepelend netwerk voor eigenaars en lokale vaklui, waarin beide doelgroepen elkaar kunnen vinden, ervaringen en informatie kunnen delen.

Het project richt zich in eerste instantie op de opbouw van een kennisnetwerk. Daarnaast zijn er ook andere drempels waardoor eigenaars het herstel en onderhoud van hun pand niet (juist) uitvoeren. Restauratiewerken zijn vaak duurder in vergelijking met hedendaagse herstellingswerken. Met dit project willen we ook de financiële impact onder de loep nemen en de mogelijkheden voor financiële ondersteuning voor eigenaars bekijken met beschikbare partners. Dit kan onder meer door nieuwe mogelijkheden voor provinciale subsidie te onderzoeken, de mogelijkheid voor de oprichting van een landschaps- of streekfonds ter ondersteuning van concrete restauratieve ingrepen aan bouwkundig erfgoed af te toetsen,... 

Uitvoering

Projectvereniging erfgoed Voorkempen

Adres

2950 Kapellen
België

Ines Van Limbergen

2520 Ranst
België

Delen: