Van inspraak naar samenwerking - een impacttraject

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2019
Projectkost
€37.500,00
Promotor
Stad Diksmuide
Periode
-
Situering

Hoewel het landschap, onze samenleving en beleid ondertussen grondig zijn gewijzigd, organiseren we inspraak en vraag naar advies als lokaal bestuur nog vaak op de oude vertrouwde manier: vaste (sectorale) adviesraden, meningen vragen over een keuze die we al maakten,... Maar doen we nog de juiste dingen en doen we ze nog op de juiste manier? En wat is ‘participatie’ nu eigenlijk? De komst van het Decreet Lokaal Bestuur is een ideaal moment om hier bij stil te staan. Want één ding is zeker: participatie is hot. De vraag én de druk zijn groot. Maar als lokaal bestuur kunnen we dit niet alleen...

Er duiken steeds meer nieuwe samenwerkingsvormen op. Vaak van onderuit. Wat is de taak van een lokale overheid hierin? Hoe kunnen we samen met bestuur, medewerkers en burgers een toekomstbeeld/impactkader formuleren waar we vanuit vertrouwen in elkaar samen naartoe werken?

Met Stichting Lodewijk de Raet (SLdR) als externe partner lopen we een proces in partnerschap met een kenniscentrum en is neutraliteit verzekerd. Ook de collega's van Geraardsbergen lopen quasi tegelijk een gelijkaardig traject. Deze kruisbestuiving zorgt voor extra input en impulsen.

Tijd voor experiment. Tijd voor dialoog. Tijd om ons lerend op te stellen en de geleerde lessen uit te dragen!

Doelstellingen
  1. We zoeken in dit traject naar andere (alternatieve, innovatieve) vormen van samenwerking tussen de lokale overheid en burgers. We vertrekken vanuit de uitdaging: Hoe kunnen burgers overheid partners worden in het cocreëren van een leefbare stad? Samen met een zo breed mogelijke groep actoren (adviesraden, bewonersplatforms…), stellen we een IMPACTKADER op. Op deze manier bepalen we samen welke duurzame impact we voor ogen hebben en hoe we deze in partnerschap kunnen realiseren (diverse rollen). Dit geeft aan waar we op zullen inzetten in de tussenruimte; welke gedeeld toekomstperspectief er is en welke gedeelde impactdoelen we hebben samen nastreven. 
  2. Komen tot het ontwikkelen van een impactkader Een impactkader is een eenvoudig werkinstrument dat samen met alle betrokken wordt ontwikkeld. Het kader omschrijft perspectief op de toekomst via impactindicatoren (bespreekbaar, hanteerbaar, schaalbaar). Het brengt reliëf en duidelijkheid in de samenwerking. Functie van een impactkader:
     - Visie en toekomstperspectief scherp krijgen
    - Draagvlak (samen bedenken en beslissen)
     - Verbondenheid (samen verantwoordelijk)
    - Afwegingskader in het make van keuzes
     - Toetsing, evaluatie en bijsturing
    - Communicatie (zelfde taal spreken) 
  3. We beschouwen dit traject als pilootproject waar ook andere lokale praktijken kunnen uit leren. Onderweg zullen sowieso uitdagingen opduiken die we op vandaag nog niet kunnen vatten, omschrijven of voorzien, Die zullen niet alleen vanuit de burgeraanpak komen, maar ook uit de hoek van beleid en administratie. Die uitdagingen zullen ons dwingen tot andere vormen van samenwerken en dialoog. We willen hier niet enkel over denken, maar er vooral ook iets ondernemen, testen, uitproberen. Wat we hieruit leren, wisselen we uit aan intervisietafels, als inspirerend praktijkvoorbeeld op studiedag(en), bij de lancering van nieuwe testfases binnen het project,... Ook digitale kanalen zijn te onderzoeken.

    Een voorbeeld: zowel inwoners, beleid als administratie vinden "samenhang in buurten" belangrijk. Hier willen we door deze gedeelde impact goed te onderzoeken en goed te omschrijven, scherp krijgen waar de gedeelde belangen precies zitten. Door het opzetten van kleine testprojecten (prototypes) in een buurt (gedragen door de buurt en de gemeente), proberen we meer inzichten te verwerven en te komen tot vormen van duurzame samenwerking en het realiseren van impact. 
Uitvoering

Stad Diksmuide

Adres

8600 Diksmuide
België

Stijn Dujardin

8600 Diksmuide
België

Delen: